Personlig bilde

Første generasjon kammerladerbajonett? Neppe. (Kammerlader)

av krutnarr ⌂, Søgne, fredag 18. april 2014, kl. 06:38 (1704 dager siden) @ JanS

Hvorfor tror du at dette er en "førstegenerasjonsbalg" til den norske døllebajonetten?

Aner ikke, men håpet var å få frem litt om eldre bajonettbalger ;-)

Sundes bok om kammerladere kunne jeg ikke finne for å se om han har nevnt noen "førstegenerasjonsdøllebajonettbalg", men jeg kan ikke huske at den er omtalt.;-)

H Sunde skriver at den opprinnelige balgen var utstyrt med messingbøyle (som vist på bilde fra jæger) Denne ble erstattet i 1860 av lærfliken vi kjenner best i dag fodi bæreanordningen ble forandret med remspenne. Messingbøylen ble da fjernet og de to hullene i balgen som bøylen var festet i, ble plugget igjen. Det er synlig på eldre balger.
Første generasjons kammerladerbajonetter hadde Kyhls lås som ble forkastet som for svak. Låsen ble fjernet og alle tilfallende hull i hylsen ble plugget. Ny låsering og låsespor ble montert som på de vi kjenner i dag.

Men......
Når det gjelder MIN balg som det er bilde av i begynnelsen av tråden så er jeg kommet et godt stykke videre :-D
Dette er ingen Norsk kammerladerbalg. Den er som JanS påpeker fra utlandet. Nærmere bestemt sverige. Stålbøylen er å finne på mange svenske balger. Det er like lite nettliteratur på svenske balger som på Norske dessverre. Det jeg har funnet til nå er at balgen min er kliss lik balgen til m/1860 wredes geværs bajonett. Den bajonettklingen har samme form som den Norske kammerladerbajonetten (3-kantet stukatklinge med blodrand og gjennomskåret hylsehals i starten), men jeg er ikke overbevist da wredes klinge er noe lenger en den Norske. Her kan utformingen av den manglende doppskoen være utslagsgivende. Festeanordningen er ivertfall samme med stålbøyle. Svenskene brukte denne anordningen både før og etter m/1860

Her et museumsbilde av balg og m/1860-64
[image]

Jeg får prøve noen forskjellige bajonetter i balgen så kan vi ende dette med ei avstemming på hva som ser mest rett ut. Fler bilder kommer......:klohode:

--
Besøk meg på www.krutnarr.no
Mail meg på: krutnarr@krutnarr.no


Hele tråden:

 RSS på tråd

powered by my little forum