Personlig bilde

Hyggelige priser (Våpensamling)

av jrr50 ⌂ @, Tysnes, torsdag 11. februar 2016, kl. 16:49 (980 dager siden) @ Jon
redigert av jrr50, torsdag 11. februar 2016, kl. 17:00

Gøy og lese litt om slike gamle priser og hvordan ting var før i tiden.
Det er jo klart det var en annen penge verdi,og det men likevel tror jeg ting er blitt dyrere idag ,til og med hvis man ser helt bort fra det med pengeverdi.
Men de hadde gjerne ikke så mange ganger noe til overs utover det som måtte betales,det var vel mer bytte av tjenester og slikt.

Penger var ikke som idag noe som er mer enn 70% av hverdagen,enten ved og tjene dem ,bruke dem eller tenke ut hvordan de skal rekke til alt.

Sikkert mer avslappende uten det evinnelige penge stresset.

Nærmeste jeg kommer noe og sammenlikne med var første mauseren min,en tysk k98 fra Harald hårfagre i 30-06 det var det som sto på kassen,kjøpte den for 4-eller 550 kr og da hadde jeg børse i mange år .
Skjøt hjorteprøven med den to år på rad med militær siktene.

Hjort ble det heller mindre av,men den gangen var det så mye annet en skulle rekke,var akkurat fylt 16 år og måtte få tilatlse hjemme for og kjøpe den(få erverv løyve )
Hadde sammen med en klasse kamerat betalt jegeravg for første året ,og var med ham og faren på jakt.
Det var liksom helt noe eget og bli stolt på til dette,husker jeg.
Jakte ble det mer etter hvert som man ble eldre men da ble det hagle som var det enkleste

Men at vi hadde like mye igjen for de billige våpnene (kansje mer)og fikk like store jakt gleder med dette som idag hvor det er en hel mnd lønn for ei børse.
Det er jeg sikker på.

Bytta ut mauseren i ei parker hale med fancy kikkert og det, men angrer det idag.

Nå sporet det av her iforhold til svartkrutt og dette men får ha meg unnskyldt,det var nok ennå mer gøy for generasjonene før som gjerne arva børsa "has far" som var familie klenodier,det må ha gitt så mye mer fokus på jakta og livet enn bare priser og siste nytt.:-)

Har siste år faktisk kun jaktet småvilt og da kun med svartkrutt hagle ,og det gir en egen følelse når det er hjemmeladet ammo og stortiuren ligger nede og man har skutt den med ei gammel rolling block hagle.

Nå har jeg ei dobbel løpet s/s fra Italia som er jakt hagla mi,fra rundt 1870/1880 de er jaggu like mye fugl som detter for den som de nye ,dyre haglene og så er det morroa med det også da,gir mer fokus på opplevelsen.
Men tar med rb hagla ut i skauen av og til for det.

Neste år skal jeg prøve og skyte hjorteprøven med den gamle m1889 mauseren min,har fått data på at anslagsverdi holder.
Hadde vert gøy om det kunne gå med svartkrutt men tviler på jeg klarer 750 m/sek med det , så det blir sikkert med annet i for anledningen.
Men klarer gjerne kravet for rådyr med det i ,980 j det burde gå.greit da er jeg nede i akkurat over 400m/s som burde gå greit med svartkrutt .

Men med hagle jakter jeg kun med svartkrutt da jeg har bare noen gamle slike som jeg bruker til jakt og hobby.

--
Med beste hilsen JRR50.

Besøk gjerne min hjemmeside: www.jrr-50.com

(NB,ny hjemmeside under laging,så det er nesten bare side oppsettet nå ,men bilder og slikt er underveis)


Hele tråden:

 RSS på tråd

powered by my little forum