Carlsborg rolling block 12.7x44r (Patronvåpen)

av anvil, torsdag 14. april 2016, kl. 20:10 (978 dager siden) @ Hardnakke

Hei Hardnakke!
For det første:
Du har en meget spesiell RB! Din er ikke den vanlige modellen fra 1867, antar det kan være en sivilt laget modell. Eller at bare kassa er den originale 1867-modellen og at innmat og underbeslag er laget i den nye konstruksjonen.

Den vesentlige forskjellen er i avtrekk-systemet. På 1867-modellen virker avtrekkeren direkte på hanen, mens på din er det lagt inn en vippearm mellom avtrekker og hane. Det kan gjøre at avtrekket kan bli noe lettere en det vi er vant til på 1867-modellen.

Jeg fant ei skisse på nettet som viser 1867-mekanismen: [image]

Fant dessuten en gjennomskåret 1867-kasse merket med kronet C:
[image]

På "din" mekanisme har det vært nødvendig å endre geometrien på både sluttstykke ("høne") og hane. Det er dessuten en annen løsning for å kontrollere sluttstykkets bevegelser og markere lukket stilling. Den vippearmen som er på 1867-modellen som virker direkte på høna ser ut til å være erstatte med en fjær. På dette punktet er "din" forenklet i forhold til den vanlige.
Jeg lurer på om "din" har kortere senteravstand mellom boltene for høne og hane? På 1867 er det ca. 45 mm.
Det hadde vært interessant om du kunne vise flere bilder av kasse/mekanisme, samt fortelle oss om stempling på kasse og deler.

Dernest om slark:
Litt sideveis slark på høna har neppe praktisk betydning, og den kan skyldes for liten diameter på bolten i forhold til boringen i høna. Normalt skal det her bare være en "løpepasning", dvs. en klaring på en tiendedel eller litt mer.

Om høna kan beveges litt fram og tilbake når er lukket og hanen holdes noen mm. fra å være helt lukket, så er det en situasjon som ikke er bra, og avhengig av slarkens størrelse bør avfyring ikke skje. Normalt skal en ikke kunne kjenne slark her om alt er i orden.
Slik slark kan ikke utbedres verken med å skifte fjærer eller skifte bolt. Årsaken til slik slark er at pipeenden er for kort bakover i forhold til geometri/dimensjoner for systemet høne/hane. Kan noen ganger utbedres ved å bytte høna ut med ei som er litt større. Men vanligvis kreves det å flytte pipa nærmere høna, og da må pipa spennes opp i dreiebenken for å få laget en gjengeomdreining i tillegg. Deretter må pipenden tilpasses slik at det blir "tett" mellom høne og hane.

Lykke til med prosjektet ditt!

Hilsen fra Anvil


Hele tråden:

 RSS på tråd

powered by my little forum