Personlig bilde

Skyting med Whitworth-rifle (Munnladning)

av Øyvind F. ⌂ @, Bergen, tirsdag 27. desember 2011, kl. 17:56 (2544 dager siden)

Det er dårlig med skytetråder for tiden, så jeg får gjøre en innsats selv. Jeg kom i skade for å pådra meg en Parker-Hale Whitworth-rifle i sommer, men har ikke fått anledning til å prøve den før nå. Den er av den originale engelske produksjonen – altså en førstegenerasjons Parker-Hale. Siktene er av typen Dr. Goodwin-sikter fra Rex Holbrook.

[image]

De siste dagene har jeg testet den med tre forskjellige kuler på 100 meter: Lymans 457121 PH, Steve Brooks Creedmoor-kule som jeg bruker i Sharpsen, og Buffalo Arms' nakne kule for papirvikling som jeg også bruker i Sharpsen. Alle kulene blir sizet til .451".

[image]

Jeg har prøvd ladninger fra 80 til 70 grains med sveitser 4 og 5. Til nå er det den papirviklede kula som har gitt de tetteste samlingene, selv om alle kulene skyter litt ujevnt. Det kan være tre-fire kuler i en tett klyse, så er et en eller to som fyker litt ut. Det kan selvfølgelig også skyldes skytteren.

[image]

I morgen skal jeg prøve meg med 60 grains sveitser 4. Det blir pusset mellom hvert skudd, og jeg bruker en sekskantet pappskive mellom kula og kruttet. Til nå har jeg smurt kulene med SPG, men i morgen vil jeg også prøve svenskefett.

Er det andre som leker seg med slike rifler?

--
Øyvind F. - forum admin
Bøker jeg har skrevet.

Personlig bilde

Skyting med Whitworth-rifle

av reldor @, Moss, tirsdag 27. desember 2011, kl. 18:37 (2544 dager siden) @ Øyvind F.

Hei
Burde ikke hullene vært mer sekskantet?
Komprimerer kula godt nok?


Peter Dyson selger kuletang med sekskantet kule......;-)
185 pund:-P

R.

--
Religion er menneskets seier over fornuften.

Personlig bilde

Skyting med Whitworth-rifle

av Øyvind F. ⌂ @, Bergen, tirsdag 27. desember 2011, kl. 19:00 (2544 dager siden) @ reldor

Det er mulig. De papirviklede kulene har faktisk litt tinninnhold, selv om det ikke er anbefalt i munnladere. De jeg prøvde var noe jeg hadde liggende til Sharpsen. Nå har jeg støpt nye i reint bly, og de skal prøves i morgen. Det er Lyman-kula som gir mest sekskantede hull, men presisjonen er det så som så med.

Sekskantede kuler gidder jeg ikke prøve. Jeg fikk med en die som kan presse sylindriske kuler sekskantede, men det blir for mye styr. Dessuten må du bruke .50 kaibrede kuler for å få dem sekskantede nok. Ifølge Joseph Whitworth var sylindriske kuler det beste til vanlig bruk, så da hører jeg på han :-D

--
Øyvind F. - forum admin
Bøker jeg har skrevet.

Personlig bilde

Skyting med Whitworth-rifle

av kjberg @, 1878 Hærland, tirsdag 27. desember 2011, kl. 19:28 (2544 dager siden) @ Øyvind F.

Bra øyvind.
Ser ut til at du er kommet godt igang.Da jeg brukte den ble kulene sekskanta hele veien dvs.hullene i skiva så ut som dem var stansa ut med hullpipa.
Ferdigforma kuler var vel harde og med hullbase.Vanlige kuler er sikkert like bra men da må de nok være støpt av det mykeste bly. Lykke til, gleder oss til å få høre hvordan det går videre. KJ.

Personlig bilde

Skyting med Whitworth-rifle

av Øyvind F. ⌂ @, Bergen, onsdag 28. desember 2011, kl. 16:30 (2543 dager siden) @ kjberg

Takk for det, Kjell. Jeg satser på å få den til å gå like godt som når du herjet som verst på 90-tallet :-)

Reint bly i et papirviklede kulene var ikke noen stor suksess, og det ble det ble heller dårlig samling, både med 60 og 70 grains. Det skal sies at forholdene ikke var så veldig bra i dag, med kraftig kastevind fra siden. Best resultat ble med 60 grains sveitser 4 og Lyman-kula smurt med svenskefett. Tre skudd er i hvert fall i en fin samling.

[image]


Det spørs om ikke jeg må ta på meg skylden for en del av slengerne. Jeg skyter sittende med støtte fra en jakthytte, og det er ikke sikkert at rekylopptaket for hvert skudd blir helt likt. Vi får se til våren når jeg kan begynne å skyte liggende igjen. Jeg tror i hvert fall at et er en fordel å få litt kraft bak kula, slik at den ekspanderer og griper godt tak i riflingen. Til nå har 70 grains vist mest lovende takter, så jeg får ta opp tråden derfra.

--
Øyvind F. - forum admin
Bøker jeg har skrevet.

Personlig bilde

Skyting med Whitworth-rifle

av jæger justnæs @, Kristiansand, onsdag 28. desember 2011, kl. 19:19 (2543 dager siden) @ Øyvind F.

Du kan også prøve samme ladning med et raskere krutt - til dømes Sveitser 3 og polenta som mellomladning for å få godt og tett startskyv på lokomotivet.
Moro med skytetråd å lese på, grattis med børsa :-)
JJ

Skyting med Whitworth-rifle

av arilar, søndag 1. januar 2012, kl. 12:28 (2539 dager siden) @ jæger justnæs

Hej Öyvind!
När jag ägde och tävlade med en original Whitworth .451 så fick jag bäst resultat med den gamla vanliga Lyman-kulan för PH Volunteer som du också testade. Jag sköt och tävlade även på 300 meter med framgång på en tävling i Schweiz i början på 90-talet. Ville gärna få den att fungera med Dysons hexagonala kula som jag pappers-lindade efter konstens alla regler. Gick hyfsat men inte lika bra som den vanliga cylindriska Lyman-kulan. Provade också med den holländska hexagonala med fett-rillor. Hade det tredje gjutblocket som tillverkades ;). Inte heller den förbättrade resutaten för mej.

Personlig bilde

Skyting med Whitworth-rifle

av Øyvind F. ⌂ @, Bergen, mandag 2. januar 2012, kl. 11:02 (2538 dager siden) @ arilar

Takk for tips JJ og arilar. Skal teste litt mer utover våren, og oppdaterer tråden med nye resultater. Forhåpentligvis tette og fine samlinger :-)

--
Øyvind F. - forum admin
Bøker jeg har skrevet.

Personlig bilde

Skyting med Whitworth-rifle

av Mustaruuti, Sweden, tirsdag 3. januar 2012, kl. 15:37 (2537 dager siden) @ arilar

Hej!

Jag vet att original Whitworth-gevären fungerar bäst på långhåll med whitworthkulan, dvs den sexkantiga. Det går fint att skjuta riktigt bra även på 100m, i originalgevären kryper samlingarna ihop först med ganska kraftiga laddningar av schw 4 dock....

--
/I remember when music really mattered, and when radio was king.

Personlig bilde

Skyting med Whitworth-rifle

av qualibra @, onsdag 4. januar 2012, kl. 08:52 (2536 dager siden) @ Mustaruuti

Hei .

Jeg har da lest at disse ble ladd med 90gns
av da-tidens krutt, som vel var Curtis&Harvey No6 ?

Kanskje trenger kulene - som det også tidligere er nevnt her,
et noe kraftigere argument i baken ?:lookaround:

Syntes liksom at je au måtte slenge meg med i debatten ..:-D

--
qualibra

Personlig bilde

Skyting med Whitworth-rifle

av Øyvind F. ⌂ @, Bergen, søndag 18. mars 2012, kl. 18:27 (2462 dager siden) @ qualibra

Da har jeg fått testet litt til. Denne gang var forholdene perfekte: vindstille og overskyet. Jeg satte kruttmålet på 85 grains og fylte i med sveitser 3, sekskantet pappskive og P-H-kula smurt med svenskefett. Volummålet viste seg å tilsvare 91 grains i vekt.

Resultatet ble ikke så verst på 100 meter. Denne gangen var i hvert fall samlingene jevne, og hullene sekskantet. Det virker som jeg er inne på noe. Det ble forresten pusset mellom skuddene med en lapp fuktet med vann som ble brukt på begge sider, etterfulgt av en tørr. Samlingen måler 5,4 cm, og består av sju skudd.

[image]

--
Øyvind F. - forum admin
Bøker jeg har skrevet.

Personlig bilde

Skyting med Whitworth-rifle

av Øyvind F. ⌂ @, Bergen, tirsdag 12. juni 2012, kl. 07:02 (2376 dager siden) @ Øyvind F.

Forsøkene er nå avsluttet. Ladningen som er beskrevet over var den beste, og skal brukes resten av sesongen: 91 grains sveitser 3, sekskantet pappskive og Lymans Whitworth-kule presset ned til .451 og smurt med svenskefett. Det pusses mellom skuddene med en fuktig og en tørr lapp.

Det viser seg at ladningen går godt i både Vetterli- og Whitworth-klassen – altså 50 meter stående og 100 meter liggende. På femti meter går den mye bedre enn jeg klarer å holde den i ro, og dersom jeg gjør mitt så kan den skyte høyt på 90-tallet.

[image]

Jeg har kun prøvd to runder på 100 meter liggende, og tendensen på begge samlingen var delt i to. Det var litt vilkårlig når skuddene havnet i den ene eller den andre.

[image]

[image]

Det viste seg at framsiktet var litt løst i svalehalesporet. Det var ikke merkbart før det ble brukt litt makt, men da kom det også et lite knepp. Sannsynligvis har den ligget og danset fram og tilbake. Slarken var mindre enn én millimeter, men jeg håper det er dette som er årsaken. Dersom de to samlingene blir til en skal jeg være meget godt fornøyd.

--
Øyvind F. - forum admin
Bøker jeg har skrevet.

Personlig bilde

Skyting med Whitworth-rifle

av jæger justnæs @, Kristiansand, tirsdag 12. juni 2012, kl. 08:41 (2376 dager siden) @ Øyvind F.

Godt å se at du finner ut av det!
Få festa det forsiktet så er det bare tut og kjør:-)
Flott at du deler, tips og råd kan man aldri få nok av. Har en jobb å gjøre med Wredesen men håper på å få til noe rundt 85 på en god dag. Stå på videre!

Tobben

Personlig bilde

Skyting med Whitworth-rifle

av Øyvind F. ⌂ @, Bergen, søndag 25. mai 2014, kl. 06:22 (1664 dager siden) @ jæger justnæs

Før VM i 2012 var jeg usikker på om jeg i det hele tatt turte å stille med denne rifla i konkurranse. Årsaken var at gasstrykket hadde spist en dyp kanal i sneglehuset eller «bolsteret» der nippelen skrus inn. Dette førte til at nippelgjengene ble ødelagt etter en 13-skuddsserie. Jeg løste problemet midlertidig ved å fylle kanalen med blå araldite før nippelen ble skrudd i. Dette forhindret gasslekkasje, men var selvsagt ingen god løsning. Kruttladningen ble også redusert fra 91 grains sveitser 3 til 82 grains.

[image]

Før sesongen 2012 startet.

[image]

Etter sesongen 2012.

Jeg stilte uansett både i Vetterli og Whitworth. Først i Vetterli der det gikk skikkelig dårlig, og deretter i Whitworth (med samme nippel) der det gikk meget bedre (93 poeng med tre eller fire 9,9).

Furen var for dyp til at det var mulig å borre og gjenge opp hullet fra 5/16-18 til f.eks. 8-1.25 mm, men jeg fikk etter litt leting tak i en ny svansskrue med bolster med britiske tommegjenger (de nyere Parker-Hale Whitworth-riflene er italienske og har metriske gjenger). Geværet ble deretter overtatt av runastav, men det viste seg umulig å få løsnet bolsteret fra pipa. Løsningen ble derfor at hullet ble boret opp til 10-1 mm og to nipler ble spesiallaget.

[image]

Bildet viser nylaget kobberskive og to platinalinede 10 mm nipler sammenlignet med to 5/16-18 stålnipler.

Denne typen rifle spiser vanlige stålnipler, og størrelsen på tennhullet eroderer etter bare få skudd. De to niplene ble derfor sendt til Jeff Tanner som linet dem med platina. Det gjør at de skal holde i hvert fall 1000 skudd. Det ble også laget kobberskiver som fungerer som en beskyttelse mot kruttgassene.

[image]

Bildet over viser en ny stålnippel og stålnippelen som ble brukt i VM (skutt 28 skudd). Legg merke til eroderingen av tennhullet og nippelgjengene ca. kl. 8.

[image]

Det vinglete forsiktet ble også festet ordentlig.

Nå gjenstår bare å finne igjen den gode, gamle presisjonen. Den første serien på 50 meter endte slik, dog skutt liggende med 90 grains sveitser 3. Ikke all verden, det er mulig jeg bør gå ned til 82 grains igjen.

[image]

--
Øyvind F. - forum admin
Bøker jeg har skrevet.

Personlig bilde

Skyting med Whitworth-rifle

av Øyvind F. ⌂ @, Bergen, mandag 26. mai 2014, kl. 20:15 (1663 dager siden) @ Øyvind F.

Ikke all verden, det er mulig jeg bør gå ned til 82 grains igjen.

Og slik gikk det (10 skudd liggende på 50 meter):

[image]

--
Øyvind F. - forum admin
Bøker jeg har skrevet.

Personlig bilde

Skyting med Whitworth-rifle

av qualibra @, onsdag 28. mai 2014, kl. 18:45 (1661 dager siden) @ Øyvind F.

Heisann !

Ja der kan man se .

Går ut i fra at dette slår like positivt ut på dobbelt så langt hold og enda lenger for den sakens skyld .;-)

--
qualibra

Personlig bilde

Skyting med Whitworth-rifle

av jæger justnæs @, Kristiansand, onsdag 28. mai 2014, kl. 19:04 (1661 dager siden) @ qualibra

Virker som at det gjorde susen, Øyvind.
I Volunteeren min har jeg bare prøvd 75 grains volum Wano PP og Lyman si kule til denne. Funker bra på 50m men skulle prøvd meg litt i benk for å sjekke potensialet. Men nå drar jeg tema jeg ut på feil jorde, da det her er snakk om Whitworth og jeg har Henry-rifling.

Personlig bilde

Skyting med Whitworth-rifle

av Øyvind F. ⌂ @, Bergen, fredag 30. mai 2014, kl. 07:01 (1659 dager siden) @ jæger justnæs

Helt greit for meg at 82 grains-ladningen fungerer. Da blir det 19 skudd ekstra på kiloet. :skudd:

Slengeren nede på den siste skiva skyldes forresten dårlig kinnkontakt med kolben. Jeg visste i det skuddet gikk av at alt ikke var som det skulle, men hjernen hadde allerede kommet for langt i avtrekksprosessen. Nå gjenstår det bare å reise seg opp på to og holde stødig. Og det er jammen vanskeligere enn å skyte liggende!

Bare hyggelig om noen vil dele erfaringene sine med Volunteer-riflene med Henry-rifling også. Det er vel mange som har hatt god suksess med Lymans Postell-kule i Volunteerene?

--
Øyvind F. - forum admin
Bøker jeg har skrevet.

Personlig bilde

Skyting med Whitworth-rifle

av jæger justnæs @, Kristiansand, fredag 30. mai 2014, kl. 07:37 (1659 dager siden) @ Øyvind F.

Det er vel mange som har hatt god suksess med Lymans Postell-kule i Volunteerene?

Det er meget godt mulig, må innrømme at jeg hverken har satt meg grundig inn i tingenes tilstand eller prøvd ut noe særlig varianter/ladninger enda.
PH-kula har funka greit. Når det er sagt; det ble nevnt av de engelske skytterne da jeg kjøpte rifla i Pforzheim at Vounteer-rifla gikk best med kuler under 500(?) grains. Mulig dette kan ha mer med følt rekyl i en lettere riflemodell å gjøre enn riflestigninga som er ganske lik Whitworth-rifla? Ellers er jo design av kula avgjørende for lengde i forhold til vekt. Jeg har ikke grublet så mye over det...før nå. På 100 m tror jeg den kula jeg bruker nå er god nok, kanskje også lenger ut. Mulig den kommer til kort - så å si - på de riktig drøye holdene.

Personlig bilde

Skyting med Whitworth-rifle

av jbw, Danmark, fredag 30. mai 2014, kl. 11:17 (1659 dager siden) @ jæger justnæs

Jeg har lige fået en Euroarms Whitworth, som jeg prøver med Pedersolis .451/545 grs kugle, og 70 grs. schw. 2.
Har ikke haft de store muligheder for at prøve den ud over 50 m. (overbefolket land, og optakt til Danmarks mesterskab).
Sekskantede huller, ingen væltede kugler.
Bruger ladesystemet omtalt i Øyvinds bog, hvor man sætter papskiven og kuglen med rensestokken og en fugtig klud, det fungerer fint, ingen slamproblemer.

Personlig bilde

Skyting med Whitworth-rifle

av Øyvind F. ⌂ @, Bergen, fredag 30. mai 2014, kl. 11:42 (1659 dager siden) @ jbw

Jeg har lige fået en Euroarms Whitworth, som jeg prøver med Pedersolis .451/545 grs kugle, og 70 grs. schw. 2.

Flott å høre at det blir flere sekskantskyttere! Skal du skyte på Nordisk i København i juli? Apropos forladninger, så kom jeg over dette verktøyet i dag, og jeg måtte bare ha.

Ifølge han som lager dem har han bare nok emner igjen til ett eller to til, så det er bare til å hive seg rundt.

[image]

--
Øyvind F. - forum admin
Bøker jeg har skrevet.

Personlig bilde

Skyting med Whitworth-rifle

av jbw, Danmark, fredag 30. mai 2014, kl. 17:32 (1659 dager siden) @ Øyvind F.

Ser dyrt ud, hvor kommer det fra. Jeg købte den sekskantede hugpibe fra Peter Dyson, den virker, men skal behandles forsigtigt.
Nej. skal ikke skyde til Nordisk, jeg var med for år tilbage. Jeg var faktisk med til at arrangere det første, og var banekommandør på over halvdelen af skydningerne.
Kunne være man skulle dukke op som tilskuer.

Personlig bilde

Skyting med Whitworth-rifle

av Øyvind F. ⌂ @, Bergen, lørdag 21. juni 2014, kl. 18:57 (1637 dager siden) @ jbw

Et sikkert tegn på at et mesterskap nærmer seg er at Whitworthen havarerer. Denne gangen skjedde dette:

[image]

En stor flis forsvant under skuddløsning under andre og siste 100 meter-trening før NM. Bruddet var heldigvi rent og fint, så blå aralditt og et par stramme gummistrikker ble brukt som førstehjelp. Så får vi se på mandag om det holder. Hvis ikke blir det tidlig hjemtur på meg på søndagen.

[image]

--
Øyvind F. - forum admin
Bøker jeg har skrevet.

Personlig bilde

Skyting med Whitworth-rifle

av Kammerherren ⌂ @, Hadeland, onsdag 23. juli 2014, kl. 17:20 (1605 dager siden) @ Øyvind F.

Et spørsmål til dere mer erfarne Whitworth skyttere. Jeg har fått i hus en PH Volunteer rifle, som jo er ganske like PH sin Whitworth rifle. Den har et vanlig skur og korn i dag, så jeg sitter å ser på alternative stangsikter til den. Jeg har sett på diverse forum at det er flere som benytter Dr. Goodwin-sikter fra Rex Holbrook som også Øyvind benytter, men siden Rex ikke lengre er blant oss så er ikke disse så lette å oppdrive. Jeg ser at Pedersoli har noe i samme gate, denne. Er det noen som har noen formening om dette vil fungere bedre til denne type rifle i forhold til et mer standard Soule sikte fra f.eks MVA eller en modell fra f.eks Buffalo Arms?

--
Kammerherren

Personlig bilde

Skyting med Whitworth-rifle

av Mustaruuti, Sweden, onsdag 23. juli 2014, kl. 17:44 (1605 dager siden) @ Kammerherren

Hei!

Det där är den dioptern som man brukar mena när man säger Goodwin-diopter, den som Öivind har är den "enkla" där höjden ställs med dioptern i bak men sida ställs i framsiktet, den du har hittat på Pedersoli ställer man både höjd och sida på dioptern i bak. Själv har jag tyckt att just den modellen är lite för stor och klumpig, men det är en smakstart. fördelen med den är att du slipper skruva på framsiktet och har allt där bak så att säga.

När det gäller andra fabrikat och märken, så kan man väl säga att Pedersolis diopter fungerar gott på åtminstone avstånd upp till 100m.
Om du vill ha riktig kvalité trots att Hoolbrook inte längre är bland oss, så rekomenderar jag Lee Shaver i USA, eller om du vill lyxa till det riktigt rejält Mike Neumann i Syd Afrika.

--
/I remember when music really mattered, and when radio was king.

Personlig bilde

Skyting med Whitworth-rifle

av kjberg @, 1878 Hærland, onsdag 23. juli 2014, kl. 19:16 (1605 dager siden) @ Mustaruuti

Her er en splitter ny (ubrukt) Rex Holbrook Dr. Goodvin Det er et smykke av en diopter ;-)
Kj.[image]

Personlig bilde

Skyting med Whitworth-rifle

av Kammerherren ⌂ @, Hadeland, onsdag 23. juli 2014, kl. 20:54 (1605 dager siden) @ kjberg

Jeg antar at dette er et smykke du skal ha på hylla for all fremtid Kjell?:knegge:

Hva slags rifle er den tiltenkt?

--
Kammerherren

Personlig bilde

Skyting med Whitworth-rifle

av kjberg @, 1878 Hærland, torsdag 24. juli 2014, kl. 08:13 (1604 dager siden) @ Kammerherren

Har en ubrukt P-H volunteer rifle ( bare prøveskutt) .451 2 bånds som foten er montert på. Har skutt med andre ting hele tiden. Skal jeg få brukt den noen gang må jeg nok passe på nå, før det er for sent. Jeg må si at når jeg ser Øyvind skyte vetterli med Whitworthen lurer jeg på hvorfor ikke jeg også skyter P-H.
KJ.

Personlig bilde

Skyting med Whitworth-rifle

av Mustaruuti, Sweden, lørdag 26. juli 2014, kl. 14:38 (1602 dager siden) @ Øyvind F.

Hei Öivind,

Jag bara undrar, har du prövat med lägre laddningar av Svhweizer 2 ?

När jag sköt med en P-H Volunteer så använde jag en tång från lee som väl mest kan beskrivas som "standard långkula", inte speciellt tung. Den sköt jag med 55-60 gr schw 2 och en förladdning av vaxat ölunderlägg.
Bössan sköt hål i hål på 100m, på tävling låg jag mellan 91-94 med den och då är jag ändå inte någon speciellt bra liggandeskytt.

På 50m hade jag en lägre laddning, 35-45 gr sch2 och där sköt jag iaf 99 och 100 i tester med den, tävlade aldrig med den i stående dock.

--
/I remember when music really mattered, and when radio was king.

Personlig bilde

Skyting med Whitworth-rifle

av Øyvind F. ⌂ @, Bergen, torsdag 31. juli 2014, kl. 07:29 (1597 dager siden) @ Mustaruuti

Jeg har kun testet den med sveitser 3 og 4. Sveitser 2 har jeg ikke prøvd grunnet problemene med utbrente gjenger som beskrevet over.

--
Øyvind F. - forum admin
Bøker jeg har skrevet.

Personlig bilde

Skyting med Whitworth-rifle

av Kammerherren ⌂ @, Hadeland, mandag 29. september 2014, kl. 19:41 (1537 dager siden) @ Øyvind F.

Her er muligheten til å få seg en ekte Whitworth, for de litt mer velbeslåtte!!

Fastpris, ikke auksjon.

Objektet i UK


[image]

[image]

--
Kammerherren

RSS på tråd
powered by my little forum