Prosjekt om geværer med "kassepipe" (Våpensamling)

av AKS @, Østlandet, torsdag 26. mai 2016, kl. 09:52 (969 dager siden)
redigert av AKS, torsdag 26. mai 2016, kl. 10:04

[image]

Hei

De eldste gevær med kassepiper stammer fra kontinentet og Skåne. Disse fikk et godt rykte, sannsynligvis på grunn av stålkvaliteten. Det er sannsynligvis derfor mange norske børsemakere senere smidde sine piper i denne formen.

Som bildet i skjemaet viser er en vesentlig del av den bakre del av pipen firkantet mens den fremste er rund eller 8-kantet. De kan ha ulike låstyper og kolber fra ulike tidsepoker.
Bildet er av den eldste typen.

Det er mange ubesvarte spørsmål rundt disse geværene som har blitt benyttet med snapplås, flintelås og perkusjon. Noen er også ombygd til patron. De er ofte vært i bruk gjennom flere slektsledd. Det viser at de har vært attraktive kvalitetspiper. Vi kan med rette og stolthet betrakte dette som helt spesielle og flotte våpen i Norge.

Vi har etablert en arbeidsgruppe med sikte på en utredning om kassepiper. Planen er å utgi materialet i bokform.

Det er laget et spørreskjema. Skjemaet kan fås på Adobe og Excel formater på mail fra askrond@gmail.com .Vi ber om at de som har eller kjenner til gevær med kassepiper fyller ut og sender et skjema for hvert enkelt våpen også eventuelle løse piper. Om pipen kan demonteres kan en bl.a. se smi-teknikken. Fint om du også har foto eller tegninger. Ta gjerne kontakt.

Vi er veldig avhengig av tilbakespill for et best mulig grunnlag for det videre arbeidet.
Din identitet blir ikke offentligjort og om du ønsker å være anonym, så er det også greit.

Med vennlig hilsen fra arbeidsgruppen.

--
AKS

Prosjekt om geværer med "kassepipe"

av AKS @, Østlandet, mandag 30. mai 2016, kl. 10:40 (965 dager siden) @ AKS

Fikk spørsmål om sammensetning av gruppen. Til informasjon er det fire personer fra Norsk Våpenhistorisk Selskap som står bak prosjektet.

--
AKS

RSS på tråd
powered by my little forum