Kongsberg ombygget - men hva er det? (Identifisering)

av Rittmester, søndag 31. juli 2016, kl. 18:02 (630 dager siden)

Har fått inn et vrak av en Kongsbergombygging. Selve stokken ser bra ut, løpet og lås også, men det mangler festene til løp og stokk samt ladestokk. Ellers ser den rimelig komplett ut. Men hva er dette? Den er nummerlik - nr. 420 - med Kongsbergstempler.

Mvh
Rittmester[image][image][image][image][image]

Personlig bilde

Kongsberg ombygget - men hva er det?

av Øyvind F. ⌂ @, Bergen, søndag 31. juli 2016, kl. 18:25 (630 dager siden) @ Rittmester

Er kaliberet 4 linjer? Da kan det være et skytterlagsgevær.

--
Øyvind F. - forum admin
Bøker jeg har skrevet.

Kongsberg ombygget - men hva er det?

av Tinytim @, søndag 31. juli 2016, kl. 21:13 (630 dager siden) @ Rittmester

Sikkert ikke ombygd på Kongsberg men produsert der, som Øyvind sier så er det sikkert et skytterlagsgevær. Det ble lagd en god del sånne i perk på KV.

Kongsberg ombygget - men hva er det?

av JanS, søndag 31. juli 2016, kl. 23:10 (629 dager siden) @ Tinytim

Sivil Kongsberg jaktrifle, men det ser ut som baksiktet mangler.Detaljer på dette viser om det er blitt brukt til jakt, blinkskyting (skytterlag)eller begge deler.

Kongsberg produsert - men hva er det?

av Rittmester, mandag 1. august 2016, kl. 07:26 (629 dager siden) @ JanS

Hei og takk for gode svar. Ja faktisk ser jeg at det mangler baksikte. Finner spor i bruneringen samt et lite hull til feste.

Kongsberg produsert - men hva er det?

av JanS, søndag 14. august 2016, kl. 20:33 (616 dager siden) @ Rittmester

Sporet i bruneringen og nevnte hull er for Enfield baksiktet som har en tapp i bakkant slik at siktet ikke blir vridd i forhold til løpet. Hvis du ser etter nedenfor nevnte bruneringspor så vil du også se uttak i stokken for løpsfestet. Rifla er ei inventarrifle for skytterlag til bruk for de som ikke hadde råd til å kjøpe egen rifle.
Ser også at rifla mangler ladestokk, nasebeslag i horn, reimknapp i kolbe og reimbøyle ute i stokken. Den er helt lik nr. 427 beskrevet under www.kvf.no.- Sivil Kongsbergprodusert perkusjonsrifle 1861-64, ca 500 produsert. Begge er produsert uten bajonettklakk som viser at de tilhører siste produksjon hvor forsvaret ikke krevde dette siden de ble avlegs etter 4 linjers kammerlader overtok. Nr. 427 har nok fått påsatt et fast skursikte for jaktbruk etter at inventarrifla ble solgt fra skytterlaget i 1883 til private. De rifle kan nok bare ha blitt liggende uten å ha fått påsatt skursikte for jakt siden baksiktet kan ha blitt fjernet for gjenbruk før salget i 1883.

RSS på tråd
powered by my little forum