Personlig bilde

Kongsberg pistol omsider tilbake i Norge (Identifisering)

av Trond ⌂ @, Oslo (nov-mars) Brekkestø resten av året, onsdag 11. januar 2017, kl. 20:00 (671 dager siden)

Jeg fikk pakke fra Amerika i dag - med marinepistolen M1843. Gamle, norske sjeldenheter gjør deg best i Norge!

Marinens M1843 muskett er, etter min mening, det mest estetiske og vakreste våpenet det militære Norge noensinne har hatt - og så lager man denne stygge andungen samtidig, en andunge som aldri kunne bli noen svane!

[image]

Av alle styge, uestetiske, upraktiske og dårlige konstruksjoner ligger denne nær toppen. Paraplyhåndtaket brakk på hva jeg tror må være de fleste, den er heller ikke spesielt god å holde i skytestilling. Det eneste den har for seg er at den er drit sjelden og samlere norske militærvåpen trenger den for å kunne komplettere samlingen.

[image]

Alt det ovennevnte er riktignok ikke helt sant. Det er det dustete paraplyhåndtaket som ødelegger denne pistolen. Den er faktisk meget påkostet og vellaget i produksjon. Nesebåndet må ha vært utrolig vanskelig å få loddet sammen, fjæren til ladestokken griper de to bakerste centimeterne skikkelig, jeg kan ikke huske å ha sett én eneste med feil eller slitasje i låsen etc. Men stygg er den unektelig!

--
Norwegian Military Small-arms 1604-WW2

Trond

Personlig bilde

Kongsberg pistol omsider tilbake i Norge

av krutnarr ⌂, Søgne, torsdag 12. januar 2017, kl. 07:49 (671 dager siden) @ Trond

Marinens M1843 muskett er, etter min mening, det mest estetiske og vakreste våpenet det militære Norge noensinne har hatt - og så lager man denne stygge andungen samtidig, en andunge som aldri kunne bli noen svane!

Gratulerer med godt funn i utlandet. Pistolen er jo nydelig? Ingen svaneunge dette. Marinen sin evne til å gå egne veger er bare heilt topp :-)

--
Besøk meg på www.krutnarr.no
Mail meg på: krutnarr@krutnarr.no

Kongsberg pistol omsider tilbake i Norge

av JanS, tirsdag 17. januar 2017, kl. 20:25 (665 dager siden) @ krutnarr

Gratulerer med nok en lang marinepistol. Er dette din tredje eller fjerde av modellen?
Husker tidligere fra din hjemmeside at jeg reagerte på at du ikke hadde noen flott representant av modellen. Den viser at marinen gikk sine egne veier. Paraplyhåndtaket har nok sin bakgrunn i å kunne sikte og skyte fra dekk i røff sjø med en godt ladet langløpet pistol. Fra min studietid i Bergen på syttitallet fikk jeg tilbud om å kjøpe en stor skinnkuffertkiste bestående av årganger av marinens våpen fra perioden 1800-1900, pluss mye annet. Skinninnbundet med opp til flere år i hvert eksemplar. Formatet var A5 med fine tegninger og beskrivelser. Mine studiekamerater hadde kjøpt kista på dødsboauksjon i Belle Vue området, men prisforlangende var nesten den samme som jeg betalte for en strøken Krag-Petterson med reim som jeg fikk kjøpt fra utstillingen til våpenforretningen Finn de Lange As. I dag treger jeg på at jeg ikke kjøpte begge deler, men den gang visste jeg ikke at arkivet i Horten forsvant i krigens flammer.

Personlig bilde

Kongsberg pistol omsider tilbake i Norge

av Trond ⌂ @, Oslo (nov-mars) Brekkestø resten av året, tirsdag 17. januar 2017, kl. 22:14 (665 dager siden) @ JanS

Jeg må jo tilstå at jeg etter hver har hatt noen av dem gjennom årene og at jeg har beholdt de fire beste. To av disse, en fabrikkny ubrunert og en brunert, vil nok følge i samlingen min i min tid (om jeg da ikke får en enda mer strøken brunert). Her er "amerikaneren" sammen med den fabrikknye:

[image]

Den fabrikknye er bare direkte frekk og ekkel. Jeg har sett strøkne våpen før, men jeg tror at denne tar kaken. Det neste bildet viser amerikaneren øverst, den midterste har vært på utenlandstur og fått et ELG stempel fra Belgia og den nederste er den fineste av de brunerte som jeg har sett til nå:

[image]

De to øverste på det siste bildet tilhører dermed ikke "primærsamlingen" min, så om noen har noe gøy fra Hans Larsen eller av DkN som jeg mangler, sitter ikke disse to akkurat så veldig fast.

M1843 marinepistol finnes helt klart der ute, men de er utrolig vanskelige å finne og særlig uten brukket grep. Det er antagelig produsert mer enn 500 av dem, så de burde ikke være så vanskelige. Men det viser seg at de er. Det har tatt meg ca 20 meget aktive år å finne disse + noen med brukne skjefter - og jeg har vært aktiv med et bredt kontaktnett.

--
Norwegian Military Small-arms 1604-WW2

Trond

RSS på tråd
powered by my little forum