Nybegynnerspørsmål

Started by sveinr, 02. April 2012 kl. 17:10:21

Previous topic - Next topic

sveinr

Hei. Mulig dette er besvart før, men fant ingenting om det.

Eg har planar om å kjøpe meg ei svartkruttrifle, men aner ikkje kva eg skal gå for, håper noken kan hjelpa meg litt her. Kva er det enklaste for ein nybegynnar? Vil egentlig ha ei patronrifle, men hadde vore artig å prøvd med perkusjon eller flint og (veit egentlig ikkje forskjell på dette). Eg har ladepresse for moderne ammo, kan denne brukes til svartkruttpatroner også, berre med dier tilpasset det selvfølgelig? Kva kaliber er greit å byrja med? Ser det blir solgt litt rifler i 45-70 inne på antikkevapen.no.

Har fått tak i ca. 50 kilo med bly fra salonggeværkuler, har smeltet ca 3 kilo av dette i 250grams barer. So er veldig klar for å begynne å forske litt på kulestøyping no.

Vil helst ha registreringsfritt, eller korleis er det å få godkjent søknad for dette? Eg er ikkje tilsluttet noko form for skytterlag, har berre jaktvåpen frå før.

Trond

Dette med lading og skyting "er ikke mitt bord", men jeg gir gjerne et tips eller to til hva ting bør koste.

Ingen våpen produsert før 1890 og som er beregnet for svartkrutt er registeringspliktige. Dersom du velger et patronvåpen, er antagelig Remington Rollingblock M1867 i 12,17 mm omgjort til centrefire det enkleste, beste og rimeligste å ta sikte på i en startfase. En god svensk en bør koste noen få tusenlapper. En norsk en koster fort det dobbelte.

Veldig grovt om munnladningsvåpen: Sivile, usignerte perkusjonsmusketter (glattløpte) er rimelige og koster fra to, tre tusen i skytbar stand. Flintlåsmusketter gjerne drøyt det dobbelte. Er det militære våpen, muyltipliser med to. Er det rifler og ikke musketter, multipliser med to. Er det signerte våpen, er prisen helt avhengig av børsemakeren.

Og - det er veldig, veldig mye originale våpen i godt stand til ikke-avskrekkende priser, bare man tar seg litt god til å finne "det riktige".

Cap'n Redneck

#2
Begynn med å kjøpe og lese boka "Vakre våpen og svartkrutt" av Øyvind Flatnes.
(Evt. lån den på biblioteket; ser den er utsolgt fra forlaget...)
(Finnes for salg hos Damms Antikvariat i Oslo)
Da vil du få en innføring i forskjellen på flintlåsvåpen, perkusjonsvåpen og patronvåpen for svartkrutt, inkl. ladeprosedyrer.

SÅ kan du avgjøre hva du vil satse på i første omgang...
Sålenge det er bly i lufta, er det fortsatt håp......

Kammerherren

Trond sier mye riktig, så jeg vil bare utfylle med litt egen erfaring. I starten er det veldig praktisk at alt er enklest mulig. Det betyr i praksis perkusjon eller flint. Patroner skaper bare bry i starten. Lettere å være spontan vedr. en tur på banen om du har et munnladervåpen, eller en perk. revolver. Bare ta med kuler, krutt, hetter og andre småting, så er du klar. Har du et patronvåpen kreves det at du har ladet patroner i forveien. Originalvåpen er morsomt, men det finnes mye moro av replicautgavene også. Lykke til!
Kammerherren

festus

Kva er det enklaste for ein nybegynnar? Vil egentlig ha ei patronrifle, men hadde vore artig å prøvd med perkusjon eller flint og (veit egentlig ikkje forskjell på dette).

Jeg er enig med Trond om at en sentertent Remington RB i 12,17 X 44 er ei grei patronbørse å starte med. Det er lett å få tak i ei grei børse til en grei penge, og kaliberet er lett å lade og lager gilde hull.

Forskjellen på perkusjon og flint finner du lett masse om her på forumet, men for å si det veeeldig kort: Begge lades på samme måte- en tilmålt mengde løst SVARTkrutt helles ned i løpet fra munningen, så dyttes det etter en fettet tøylapp med en kule inni. Dette dunkes godt på plass med ladestokken. Perkusjonsgeværer antenner så kruttladningen ved at hammeren slår på en løs fenghette som settes på en pistong, eller nippel som mange kaller det. På flintlåser sitter det en flintstein fast i hanen, og den lager gnister som antenner kruttet. (Tenk Zippo-lighter.)
Hvis du vil prøve dette vil jeg anbefale perkusjon, det er det billigste og greieste.

Eg har ladepresse for moderne ammo, kan denne brukes til svartkruttpatroner også, berre med dier tilpasset det selvfølgelig?

Det går helt fint, men du bør bruke annet kulefett. Dette finner du også masse om her inne, det er bare å lete. Jeg vil også på det varmeste anbefale svartkruttboka- utsolgt for øyeblikket, men biblioteket kan sikkert skaffe den.

Lykke til med en artig ny hobby, bare husk de to ufravikelige reglene:
1: ALDRI røyksvakt i svartkruttbørser!
2: ALLTID pusse med en gang etterpå!
:-D
"En mann kan aldri ha for mye rødvin, for mange bøker eller for mye ammunisjon"
- Rudyard Kipling

laffa

Alle som vil begynne som svartkruttskytter er selvfølgelig hjertelig velkommen i sporten vår, men det virker som om trådstarter ikke helt vet hva han har tenkt å prøve seg på, når han skriver at han ikke engang vet forskjellen på perkusjon og flint. Jeg tror at det er lurt å lese seg opp litt, og ikke minst ta kontakt med et svartkruttmiljø i nærheten av der han bor siden kunnskapen er såpass svak. Svartkrutt og gamle børser er ikke ufarlig leketøy i ukyndige hender. Prøv som Trond sier, ei rollingblockbørse i cal 12,17x44  Lett å lade uten noe kjøpeverktøy,det lager en selv, og moro å skyte med

  laffa

Øyvind F.

Forskjellen på de forskjellige systemene (lunte, flint, perkusjon osv.) kan du lese om i denne artikkelen. Det er også mye informasjon i artiklene på svartkrutt.net eller her på forumet.

Det er viktig som det sies over at det ikke blir for komplisert. Jeg begynte med en gammel glattløpet perkusjonsmunnlader, og den første replikaen jeg kjøpte var en billig Kentucky-rifle med perkusjonsantenning. Det blir ofte litt prøving, klomsing og feiling i begynnelsen – noe som gjerne sliter på våpenet – så jeg ville ikke kjøpt noe dyrt til å begynne med. Dersom du har erfaring med lading av moderne ammunisjon kan et patronvåpen være greit.
Øyvind F. - forum admin
Ta også en kikk på kammerlader.no.

sveinr

Takk for mange gode svar. Kor kan ein få tak i Remington RB? Trur kanskje eg kommer å gå for ei sånn. Kor kan eg kjøpe hylser? På midway var eg ikkje god til å finne det.

Den boka skal eg prøve å få tak i.

festus

Jeg ville prøvd med en annonse på markedet her på forumet, evt. QXL.no (ofte litt dyrt)

Hylser kan du f.eks. få via firma Trond Alvestad på Notodden. Bare søk på "hjemmelading Notodden" på nettet, så dukker det opp. Lykke til!
"En mann kan aldri ha for mye rødvin, for mange bøker eller for mye ammunisjon"
- Rudyard Kipling

sveinr

Oi satan for ein pris. Er det normalt med nesten 40.- kr for ei tomhylse for svartkrutt? Jaja, må man ha, så må man ha!

jæger justnæs

Hei, det er ikke alltid lett å orientere seg i svartkruttjungelen.
Hylser kan du lage av nedkortede .348 Winchester til 8-10 kroner hylsa.
Må skyteformes eller presses ut for å passe i kammeret.
Tilgangen på disse hylsene kan være variabel, det kan fort være et å eller to uten at de er å få kjøpt før det lages opp nye.
Ellers kan 50-110 brukes, pris omtrent det dobbelte av .348 men trenger bare å kortes ned så er de klare til bruk.
Anbefaler deg å ringe Hjemmelading så får du god veiledning og super service.
Velkommen ombord i svartkruttskuta, det kan bli en laaang seilas:knegge:

JJ

Edit: Og husk, ingen spørsmål er for dumme, rare eller snåle - Better safe than sorry!
Best når det smeller!

sveinr

Då har eg litt å jobbe ut i frå. Takk so masse :-)

Huntdoc

Det er ikke nødvendig å få bakoversveis av hylsekjøp.Cal 50Alaskan får du på Parabellum Notodden."rimmen" eller kraven bakerst på hylsa er litt tynnere enn på originalpatronen.Dette KAN føre til problemer med hylseuttrekket eter skyting (Ekstraktoren kan sprette over kraven)men oftest er det ingen problemer.Jeg skyter 50 Alaskanhylser med ei kule støpt i ei kuletang fra Lee til daglig uten problemer.Til "fest"skyter jeg kuler fra jemttangen.Jeg kalibrerer kulene og fetter dem med et spesialfett (rådyrtalg,stubber av stearinlys,Delfiafett og olivenolje tilsatt en skvett aquavittessens for aroma)Du kan også kjøpe black gold kulefett av Trond,og det er nesten like godt.Vitsen for meg (og mange med meg)er å ha det gøy på banen.Det smeller friskt,ryker som bare F..og det blir huller i pappen eller klang i gongen.Ei Husquarnarifle i 12mm er oftest rimelig og god skytbar,lett å lade og rimelig lett å demontere for puss.Svartkruttvåpen MÅ pusses umiddelbart etter skyting,ellers oksyderer (mine våpen ruster ikke)stålet og det kan ruinere et godt våpen på kort tid.Velkommen til svartkruttasylet.Svartkruttskyttere dør ikke,de bare lukter slik.Jan

sveinr

Då var eg endeleg blitt eigar av ein rolling block. Kunne tenkt meg å tatt ein avstøypning av kammeret, kva stoff bruker dere til det? Kva kuletang og kulevekt er å anbefale?