Vad är detta för musköt?

Started by Kurage, 14. November 2012 kl. 12:14:43

Previous topic - Next topic

Kurage

Hej alla gode militärexperter,

Jag undrar någon av er känner igen denna militära modell? Eventuellt värde? Det tycks vara en lagad kolvbräcka.

Vad tror ni? :-)

www.kurage.wordpress.com. En blogg om historia, reenactment och hantverk.

Tinytim

Det ser ut til at den har som utgangspunk en fransk muskett M/1840, men det er noen avvik fra denne b.l.a siktet og det fremre båndet. Danskene hadde en perkusjonsmuskett med den franske som utgangspunkt, den har modellbetegnelse M/1840/48 kanskje det kan være denne.

Huntdoc

Hei.jeg synes å skimte M.elle...,Dette skulle tilsi fransk opprinnelse.Har selv en perc.pistol med samme merking (og samme form og plassering av hanen)Den har i tillegg merking fra ST Etienne og skal angivelig være utlevert til gendarmeriet.Produktene fra St Etienne er oftest solide og med fin finish.Dette er kun educated guesswork.Andre kan sikkert korrigere og utbrodere.Vennlig hilsen huntdoc

Kurage

Det är intressant då säljaren påstår att den är dansk, vilka argumenten är vet jag ej.
www.kurage.wordpress.com. En blogg om historia, reenactment och hantverk.

Tinytim

Danskene har en del avd.merkinger som begynner på B1, men jeg fant ikke akkurat denne kombinasjonen, men det kan være det selger mener når han sier den er dansk.

daggpil

Hej Kurage!

Det ser ut som ett ursprungligt fransk gevär som användes av Danskarna ganska länge innan snider systemet gjorde sitt intåg. Näsblecket skiljer en del om det inte är ändrat på ngt sätt.

Kolla här:

http://www.arma-dania.dk/public/timeline/_ad_gevar_view.php?editid1=167

Det kan ju vara ett ursprungligt franskt miniegevär m/1840 (det finns dock ingen bild på Arma Dania)

Är det räfflad pipa? Jag har själv ett ex franskt m/1822-48-61 som jag har skjutit några skott med. Hade turen att hitta en passande rundkula som jag bara fettar in och stöter ner utan lapp (trångkula) den går precis ner med lite blyavskrap. Dock blir det tungt att få ner den efter 4-5 skott pga slagg i pipan men det är bara att dra loppet så är man "back in business" igen. Jag har fått en mycket bra träffbild med detta gevär, stående på 50 meter utan stöd, 75 grains laddning så har träffbilden varit ungefär 10-15 cm. (Vilket jag tycker är bra för en total amatör..)

Lycka till, jag har goda erfarenheter som nämnts.

Mvh/Daggpil