Mantlede kuler?

Started by Jone T, 28. October 2014 kl. 17:38:57

Previous topic - Next topic

Jone T

Hei

Har fundert litt over dette med gamle jaktvåpen og overgangen til mantlede kuler

Har jo hørt litt om Trapdoor Springfield der det har blitt brukt mantlede kuler, med det resultat at riflingen gikk fløyten...

Så jeg lurer på når mantlede kuler ble vanlig? etter overgangen fra Svartkrutt? eller før? Kan man i det heletatt bruke mantlede kuler med svartkrutt?

Tenker da på Kombi/Drilling og jaktrifler, er det noen av dere som jakter med noe slik av og til? Og hvilke kuler blir brukt? lager ikke en solid blyklump ett fryktelig hull?
Mener å ha sett ett rådyr skutt med 12mm Remington som ikke så ut

Jeg har allerede en gammel SS patronhagle som jeg jakter med i ny og ne, men kunne godt tenkt meg en Kombi eller Drilling til hare og rådyrjakt, og siden den berømmelige garderoben er full, å jeg ikke kan unnvære noen av de;-)  så blir jo antikk en løsning som tar seg godt ut en godværsdag med hare eller rådyr los:-D

Mr. Pitt

Det det eneste jeg vet om historien til mantlede prosjektiler er at Jarmann i 10,15 hadde et mantlet prosjektil på 10,4mm.
Old gunfighters never die, we just go on smellin like black powder.

Hiorthefot

Overgangen til mantla kuler kom med overgangen tilrøyksvake krutt. Desse kunne gje høgare gasstrykk, og for å utnytte dette til høgare hastighet måtte ein ha kraftigare materiale i kula nær ladninga.

Og ei heilmantla kule er ubrukeleg til anna enn fuglejakt.

Så i ei svartkrutrifle er mantel heilt unødvendig. Umantla kuler er stadig mykje bruka til revolver og pistolskjoting der kulene ikkje har høg hastighet.  Og f.eks. salong dvs. kaliber .22.  

Stor ekspansjon er nødvendig i små moderne kalibre for å få nok drepeevne.  Men med våre grovkalibra svartkrutrifler er dette ikkje nødvendig. Kula du snakkar om som øydela rådyret har nok råka bein?

I kaliber 12 mm kan rundkule vere eit godt valg, og blei mykje bruka på fuglejakt i gamle dage.  Lågare kulevekt gav flatare kulebane. Dessutan hadde løpa ei RB riflestigning som passa bedre for rundkule og gav god presisjon.

Mi erfaring er at dei gamle patrontypene med massiv blykule er effektive på jakt og øydelegg lite kjøt.

Eg har prøvd å støype 500 grn kuler i .458 som duo, dvs. blautt bly i fronten og hardare bak. Fiklete, men effektivt.  

Ellers finnes det særskilte støypetengar der ein støyper famdelen og bakdelen av kula kvar for seg, og limar delane deretter saman med moderne lim eller Loctite.

Lykke til med prosjektet - og skaff deg gjerne ein Husqvarna mod. 17 kombi. Dette er billege og ypperlege børser i mange gode kalibre.

G.Larson

> Tenker da på Kombi/Drilling og jaktrifler, er det noen av dere som jakter med noe slik av og til? Og hvilke kuler blir brukt? lager ikke en solid blyklump ett fryktelig hull?
> Mener å ha sett ett rådyr skutt med 12mm Remington som ikke så ut


Denne tråden du tenker på? : https://forum/svartkrutt.net/index.php?topic=5817]Rådyrbukk skutt med RB

:-D :-D
Ståle B.

Jone T

Takk for svar folkens, man lærer noe nytt hele veien:-D

Det var akkurat den bukken din G.Larson jeg tenkte på!

Så nå må jeg bare på leit etter en registreringsfri Husqvarna Mod 17 eller lignende, men hvilke kaliber kom den i før 1890? vet den var i 12mm Remington, men var det noen andre?
Hagle kaliber var vel 12 og 16? (kansje 14 også???)

Noen som har noen forslag til hvor jeg skal begynne å leite, utenom markedet her?

Nå reiser jeg på Elg/ Hjortejakt i helga, så håper at vi blir ferdige med det!
Har kun vært stang ut, utenom ett rådyr som snubla inn i ei haggelbyge...

God Helg folkens

Jone

The Dane

Dansk M89 8x58RD var ladet med mantlet kugle og sortkrudt fra 1889 til 1908.

Svejtsisk 7,5x55 startede i 1889 som papirviklet men gik hurtigt over til mantlet.
Den første som startede som mantlet og røgsvagt var 8x50R Lebel i 1886.
Så er der Mauser kommisionsgeværet M89 i 8x57I som også startede med mantlet og røgsvagt.

Dansk M67 remington RB blev omdannet til centraltænding i 1893 og fik mantlet kugle samt røgsvag ladning, og det tog piberne ikke skade af!