.303 British og svartkrutt

Started by KIRA, 20. May 2015 kl. 10:06:21

Previous topic - Next topic

KIRA

Kan nokon på forumet svara på om 303 English blei lada med svartkrutt, og blykule, i så fall kva kruttvekt og kulevekt.Eg meiner å ha lest at denne patronen var den fyrste av sitt slag, som blei lada med svartkrutt

Edit: Endret trådtittel og la i emnet "Patronvåpen". Redaktøren

proud.norwegian

.303 British ble som du sier -
i starten ladet med svartkrutt og blykule.
Ladningen er enkel - blykula bør veie ca. 200 grain -
designet for Lee Enfield - samt ha diameter .314 -
smørt med kulefett for svartkrutt!!!
Bruk så mye svartkrutt at kula komprimerer ladningen -
ha en "skilling" av avispapir mellom kule og krutt,
Kulediameter kan variere - sjekk friflukt,
samt innstillingen av verktøyet -
Helkalibrering kan resultere i hylseseparasjon.

Øyvind F.

Her var det vel ikke alt som har rot i virkeligheten?

.303 British – eller «Cartridge, S.A., Ball, Magazine Rifle, Mark 1.C. Solid Case, .303inch» som er det offisielle navnet – ble approbert til bruk i Lee-Metford-rifla i 1888. Den ble ladet med en komprimert svartkruttpille på 71,5 grains som var svakt avrundet i begge ender og som hadde et langsgående hull i midten. Disse pillene ble ladet i hylsa før den var ferdig, og hylsene fikk presset hals og krage etter at svartkruttladningen var ladet. Over kruttet ble det brukt en mellomladning.

Kula var kobbermantlet og veide 215 grains. I 1891 eller tidlig 1892 ble svartkruttladningen erstattet med en kordittladning. .303 British er dermed ikke blant de første svartkruttpatronene, men en av de siste.

Husk også på at svartkruttladningen ble brukt i Metford-løp som var laget for svartkrutt, mens Lee-Enfield-løpene ble laget for røyksvakt krutt. Å skyte svartkruttladninger i en Lee-Enfield-rifle vil derfor ikke kunne sammenlignes med å skyte svartkrutt i en Lee-Metford siden Lee-Enfield aldri ble brukt med svartkrutt.
Øyvind F. - forum admin
Ta også en kikk på kammerlader.no.

KIRA

Takk foropplysande svar.Ser at martini henry og lee enfield blei kamra i 303 English, den eine i svartkrutt og den andre i røksvakt. er ikkje dette eit faremoment? dersom dei blei blanda?.Veit no ikkje om dei er i handelen i dag,nokon av dei. Ellers takk for eit intresant forum.

Hans T

Ikke noe faremoment med det,da røksvakt krutt ble tatt i bruk i disse våpnene i 1895.
Det samme som foregikk her hjemme da RB riflene vart ombygd til 8x58RD og ladet med røksvakt krutt.

jbw

Slettet. Innholdet har ikke noe med svartkruttskyting å gjøre. Admin.

jbw

Ikke enig, han gennemgår ladning af .303b med sortkrudspille,synes faktisk det er en omhyggelig og meget informativ video,selv om den ender med røgsvagt krudt!