Kongsberg 1867, "Lunds hylse"

Started by svartepetter, 03. October 2016 kl. 11:58:35

Previous topic - Next topic

svartepetter

Eg har ein Kongsberg 1867 produsert i 1873. Har hatt den i snart 35 år, men den har aldri vore skutt med av meg. Løpet er merka "Lunds hylse". Har googla og lest men må innrømme at eg er like klok. Er det slik å forstå at det er snakk om samme løpsdiameter og kule som den "vanlege" 12mm, men at hylsa har andre dimensjonar? I så fall har eg tilgang på kuler, men korleis få tak i (evt tilpasse/lage) hylser?

FrankWSDette er vel det som er forskjellen.

The Dane

Det hylster der kommer tættest på i bundmål er kaliber 32 hagl ellers er der 50-70.

Jon

Kulediameter er samme som på 12mm Rem men for å skille hylsetypene så kalte man den nye patronen for 11,9 Lund. Navnet som mange feilaktig har brukt i moderne tid 12x44R Hagen Lund er "hjemmelaget" og har ingen historisk referanse. I alle gamle kataloger prislister etc. er patronen kun benevnt som 11,9 Lund.

Jeg skrev noe om dette i SARA Bulletinen for en tid sidenolav

Hei , Lunds hylse er/var basert på 50/70 hylsen og med en liten kon a la en en flaskehals nok til å ta 11,9 kulen som Lund opererte ut fra . Kula var den gamle 1871 antatte kula fra Larsen .
496 " diameter , 363 grains smurt med vaselin med litt terpentini . Presset på Hovedøen fra amerikanske maskiner . For å forme  11,9 Lund må du nok ha et diesett trur eg .
De første Lunds hylser var  fant jeg i en gammel låve . I følge enka på gården var det blandt annet krutt der og våpen , alt skulle bort  og ikke  sees .
Jeg fant en haug med Olsen-Maseng hylser med en liten kon på , skutt ut nesten alle og da litt gravide nede mot rimmen . Det gjorde ikke noe siden da jeg selv laget de hylsene , kaldpreeset kulene , samme ladning som 12,17 i de diesett jeg fikk laget etter mål .
Skjøt med disse og med hylser laget av 50 basehylser som jo ble finest uten noen tegn på mage .Fant og en Lunds kammerlader intullet i sekkestrie , meget bedriten men etter oppmykning i badekar ble den som ny .
Patronen skjøt jeg først i kammerlader så en RB villreinsrifle med utrolig presesjon .

svartepetter

Takk for alle svar :) Det ser ut til at eg må på jakt etter diesett når rifla er satt saman igjen.

jrr50

#6
Jeg former disse selv  av 50/110 Win (jaimison) hylser , ,korter dem bare til 44 mm /43,9 ,og de de er eksakt fasong og mål  
Etter de har vert i ei provisorisk die for bruken jeg har her .
,og dia jeg bruker er noe jeg oppdaget ved en ren tilfeldighet at kan gjøres , de diesettene Lee sine til 56-50 ,Spencer er bereknet for ei hylse ,på vel 50cal ( de nyeste fra 1865 hadde nemlig redusert fra 546" til  525" diameter , det er ei slik jeg har her die til,
men Spencer hylsa er jo kun 22mm lengde ,og diene er jo , store  full lengde ,samme som de 12mm diene jeg har .

Så når en skrur ut kule sette pluggen , og presser hylsa helt opp ,er den dia akkurat  på målene til 11,9 Lund , og lager akkurat den svake flaskehalsen en er ute etter , og de her og 50alaskan er de jeg bruker til både 12mm og disse , de passer akkurat i kammeret ,glir i uten motstand, helt eksakt , og rimmen er bare ørlite mindre , men henger fint på ekstraktoren .
Og henger ikke i kammeret etter avfyring heller , det er så glatt og fint de går det er nesten litt rart det bare er tilfeldig dette ,men det er det altså.

Så de billige 56-50 diene , der bruker jeg sette dia ,og skrur ut plugg og topp da er den helt akkurat til og forme disse,
Merkelig ,men slik er det iallefall , og et slikt diesett koster godt under 1000 lappen ,og kan sikkert og få kjøpe bare sette dia, men ekspander dia til samme settet er og perfekt til og forme 12mm , det er det samme her , ut med ekspander pluggen men denne er noe større inni ,for det den skal kunne la hylsa ekspandere og dermed akkurat til 12mm , setter ekspander pluggen så vidt nedi , og bruker samme til sette die for kula i 12 mm og disse 11,9 også .
De går rett i kammeret på mi husqvarna mod 17 ( 12,17*44) og er bare helt eksakt i passformen etterpå , her er den hylsa som er presset til nå 11,9 Lund.Og her ser dere hvilke hylser det er opprinnelig , kun kortet ned noen mm.
50 alaskan er mindre og korte av ellers er de helt like også


Bare som en ide om noen trenger litt kreativ inspirasjon.jeg har eksperiment og dette fant jeg ut tilfeldig da jeg glemte og dreie tårnet på Lee turret pressa mi ,aldri så galt det ikke er godt for noe.
Noen flere bilder , den er litt mindre rim på men fungere veldig greit ,iallefall for meg.
Noen bilder her .


Rimmen er litt mindre ,som her viser .


Beklager den dårlige bilde kvaliteten ,men det var nå bare for og vise at det her kan funke hvis man er beit for rette ,settet . Slik at de er godt skytbart iallefall.

, jeg liker og eksperimentere og finne billige , kombinasjons løsninger til die og pressa , dette er en av de mer  godt brukbare  resultatene med god passform på hylsene  iallefall i mi børse,etterpå.
Med beste hilsen JRR50.

Besøk gjerne  min hjemmeside:   www.jrr-50.com

(NB,ny hjemmeside under laging,så det er nesten bare side oppsettet nå ,men bilder og slikt er underveis)