Siktemiddel til Vetterliklassen

Started by Kammerherren, 08. July 2017 kl. 10:29:23

Previous topic - Next topic

Kammerherren

Hei alle sammen!
Jeg kjøpte for noen år tilbake ei billig perkusjonsrifle i kaliber .54 som jeg liker godt. Siden skur og korn ikke er det optimale siktemiddel ønsker jeg meg et enkelt diopter til denne rifla. Rifla vil bli mest brukt til Vetterli og muligens noe felt. Dioptersikte er naturligvis tillat i Vetterli, men hvilke begrensninger finnes? F.eks denne modellen fra Uberti, er den grei? Ubertisikte Raringen under som kalles Mowrey er en kopi av en modell som ble bygd av Ethan Allen som bygde børser rundt midten av 1800 tallet i USA. Bilde hentet fra nett, min er ikke like vakker.

Kammerherren

Kammerherren

Jeg har funnet ut noe på egenhånd, men spør litt mer. Er det noen som har noen formening om de forskjellige modellene fra f.eks Lee Shaver eller Montana Vintage Arms er godkjent til bruk innenfor MLAIC, eller er det noen modeller som kan være av en slik art at de ikke kan benyttes? Tenker på f.eks denne fra MVA, [link]http://montanavintagearms.com/product/sights/104-schuetzen/[/url] Denne er ikke for høy og burde slik sett fungere veldig fint til 50 og 100m. Justering både høyde og sideveis. Noen grunn til at denne skulle være diskvalifiserende til bruk på ei rifle av typen avbildet over?
Kammerherren

Sharp

Her er det som står i regelverket til MLAIC:
b) Free Rifles  A free rifle is any original muzzle loading rifle not qualifying as a Military rifle in a) above, with contemporary sights (excluding telescopic or optical) for use in competitions Nos. 4, 8, 15, 17, 20, 24, and are subject to the following - i) Aperture sights (including modern made reproduction sights) are permitted provided their design is consistent with the period of manufacture (1899) and appropriate to the type of firearm.  This applies to both rear and front-sights.   ii) Military rifles of any bore diameter may be used in the above competitions.  Where a military rifle is used in such 'Free Rifles' events the restrictions on cleaning between shots and the use of funnels and loading tubes do not apply. iii) It is prohibited to bend barrels to alter their point of aim.

Cap'n Redneck

#3
Uberti-siktet du henviser til er en kopi av Lyman-siktet som kom i 1878.

Det andre siktet, med sidejustering i en "trommel" nede ved foten, er vel det som kalles "Soule-diopter" og kom vel ikke i vanlig handel før på 1880-tallet...

Når MLAIC reglene tillater alle slags sikter av modell før 1899, men legger til at siktet skal være "passende for våpenet" (appropriate to the gun), så åpner dette for vide tolkninger...

Nedenfor er linker til et par "sveitser-dioptre" som Pedersoli av en eller annen grunn nå omtaler som "Creedmoor-sights".  Det ene har rund stamme, og det andre firkantet stamme.  Disse er mer i tråd med hva som ble montert på munnladningsrifler.


https://www.davide-pedersoli.com/scheda-accessorio.asp/l_en/idpr_154/pre_0/accessories-creedmoors-target-creedmoor-sight.html

https://www.davide-pedersoli.com/scheda-accessorio.asp/l_en/idpr_156/pre_0/accessories-creedmoors-creedmoor-sight-adjustable-for-windage-and-elevation.html
Sålenge det er bly i lufta, er det fortsatt håp......

kjberg

Soule sikte kom 1888 og var vel for patron våpen å regne. I og med at man ikke måtte reise seg opp for å lade var det en mulighet til å justere liggende nede på plass. De fleste munnladere til konkurranse hadde side justering på forsikte, noe som var greit når man sto oppreist.
Ett lite kompakt Vernier diopter vil være mere i stil med din rifle.
Fin rifle forresten, hadde en slik en på 90 tallet. ( gikk godt) KJ.

Kammerherren

Takk for opplysende svar, dette hjalp godt!
Kammerherren

jæger justnæs

Er enig i at sveitserdioper vil se pent ut. Få en bekjent som kan litt metallsøyd til å lage en base som passer med rett vinkel og høyde :-)

Litt sånn, liksom. Dårlig eksempelbilde fra nett men du skjønner tegninga:
Best når det smeller!

krutnarr

> Er enig i at sveitserdioper vil se pent ut. Få en bekjent som kan litt metallsøyd til å lage en base som passer med rett vinkel og høyde :-)

Enig med jæger.
Fra Schuetzenrifla mi ;-)


Mustaruuti

Krutnarr var har du köpt den där schuetzen diopter? En sådan letar jag efter
/I remember when music really mattered, and when radio was king.

krutnarr

Hei Mustaruuti.
Den fikk jeg av en eldre samlerkolega som hadde den i en skuff på hobbyrommet sitt. Heldige meg :-D

Geir

Fikk lyst på et diopter sikte til min originale rifle etter å ha sett mye fint på Nordisk,så jeg  stjeler tråden til Kammerherren litt.(takk for sist forresten)
Har kikket litt på dette da min rifle har base med firkantet hull,noen som vet dimensjonen på firkantstangen på denne.Hullet på min er 4x4mm ca.
https://www.dixiegunworks.com/product_info.php?products_id=7542
Geir
Tidligere kjent som kruttlappen2

Mustaruuti

Det där ser ut som pedersoli sikte
/I remember when music really mattered, and when radio was king.

Geir

Tidligere kjent som kruttlappen2

Mustaruuti

Vad är det för bössa du har?
/I remember when music really mattered, and when radio was king.

Geir

Tidligere kjent som kruttlappen2

Cap'n Redneck

Siktestammen på Pedersoli's (Dixie's) sveitserdiopter måler 6 x 6 mm.

(det ser ut til at siktestammen er festet til diopterhodet med en splint, slik at det kan demonteres for nedfresing til f.eks. 4 x 4 mm.)

Jeg har dette diopteret montert på min Palmetto Wesson-rifle, i kombinasjon med denne korntunnelen for løse sikteinnsatser:

https://www.dixiegunworks.com/popup_image.php?pID=7536&osCsid=cpvk4i1v7pl1o7e0hhemnu7kl4

Dette gir en lav montasje, og jeg har nok elevasjon i selve diopterhodet til å skru meg opp fra 50m til 100m.
Sålenge det er bly i lufta, er det fortsatt håp......

Geir

#16
Takk for tipset,fant samme på Brownells Norge og der er det jo gratis frakt også.
På min rifle er det kun 1 cm til løpsmunningen i fra dovetail sporet,hva er dimensjonen på siktet,vet du det?
Må muligens kutte av noe fremme slik at det ikke kommer i veien når jeg lader.

https://www.brownells.no/TUNNEL-SIGHT-WITH-12-INSERTS

Geir
Tidligere kjent som kruttlappen2