Brunt sports krutt

Started by chrom, 04. August 2019 kl. 1:08:14

Previous topic - Next topic

chrom


Vi har vell alle hørt om brunt sports krutt. men når var det brukt å hvor stor var utbredelelsen  av bruken av det kruttet før vi begegynte med røksvakt? så vidt jeg har skjønt så var det en variant av sort krutt?

jæger justnæs

Kan anbeale å lese om emnet i : https://forum/svartkrutt.net/index.php?topic=9772]denne tråden. Den dypt savnede Jon øste fra sin kilde. Det er flere dokumenter som nevner NBS (Nitedals Brunt Sportskrudt) i årene 1887 og utover. Han refererer også at en bekjent som jobbet på Nitedal sier at de fortsatt lagde det.
Det kan virke som at det var et svartkrutt med forbedret potensiale - mer rentbrennende med noe høyere trykk og litt mindre røyk. Det ser ut som det ble intodusert ikke lenge før det røksvake kruttet kom for fullt. Grunnen til at de laget det relativt lenge er muligens alle våpen som ikke tålte moderne krutt?
Best når det smeller!

bubo

Husker ikke riktig hvor dette kommer fra,muligens fra Jon...

chrom

Hei Jæger. Den linken har jeg ikke lest, var veldig mye spennende på den linken. kommer vel til å ta resten av dagen å lese den ferdig :-)  så du hadde en veldig fin boks på denne siden https://forum.svartkrutt.net/index.php?id=9778 som vi gjerne skulle hatt bilde av, på denne siden  http://www.kvf.no/ammo-lade-nitedal.php?filter=powder Jon og bubo med flere, har bidratt med mange bilder på de sidene.

jæger justnæs

Bare å låne bildene om de er store nok, hvis ikke kan jeg ta nye. Skal se om jeg har noe mer i samme gate.
Best når det smeller!

chrom

Hei Jæger. Jeg tror de bildene på den linken er store nok, er ganske skarpe bilder. Ja jeg sier ikke nei til å se bilder av flere gamle krutt bokser. alltid spennende og hyggelig å se på det. viss det blir aktuelt å bruke dine bilder på den siden, så kunne vi ha trengt ett navn på fotografen, eller det kan bare stå foto anonym viss du foretrekker det. Var veldig bra den tråden du tipsa meg om. legger ved en pris liste fra 1909 for dem som har lyst å se priser på svartkutt den gangen. Mvh Chrom  

 

jæger justnæs

Send meg gjerne en melding via konvolutten over innlegget her, jeg ser at du ikke har åpnet for at jeg kan sende til deg.
Har en boks/pappeske som tar 10 stk. 100 grams brunkruttkarduser, kan ordne bedre bilder etter hvert om ønskelig.

Best når det smeller!