JægereksercergeværM-1803

Started by Fanejunker, 18. January 2021 kl. 18:35:51

Previous topic - Next topic

Fanejunker

Hei, på Arm Dania dine nettsider er det nevnt et våpen som kalles Jægereksercergevær   M-1803. Det er ikke bilde eller mer informasjon, er dette en glattløpet variant av «vanlig»Jegerrifle 1803? Noen som vet mer hva dette er? 


https://www.arma-dania.dk

Cap'n Redneck

Det dreier seg nok om en "avdanket" glattløpet flintlåsmuskett som ble kappet ned til samme lengde som jegerrifla.
Da kunne jegeravdelingene bruke disse til øvelse og eksersis i "Den adspredte fektningsmåte" ("Ild og bevegelse" ville vi sagt idag) uten å utsette de kostbare jegerriflene for unødvendig slitasje, vær & vind.
Sålenge det er bly i lufta, er det fortsatt håp......

Fanejunker

Da er det i prinsippet det samme som 17xx/93 variantene?

Tinytim

Det kan være en variant med bajonettklakk, det finnes varianter både for dølle-, sabel og hirshfengerbajonett. Jeg har selv et eksersergevær med hylse for hirschfenger bajonett. Det er i utgangspunktet et våpen fra ca 1750 med F5 på låsblikket. Du finner litt på Arma-Dania under de våpnene som det står ca 1800 og 1801 på. Det er også litt i Th.Møller.

Fanejunker

Jeg har en mistanke om at noen av 1803 jegerriflene ble levert glattløpet. Grunnen til denne mistanke er at løpsdiameter som er observert på glattboret er mindre enn på riflet variant. Se Anvil sin tråd om
«Kaliber, lødighet og pipemål»

https://forum.svartkrutt.net/index.php?topic=27670.msg27670#msg27670

Siden diameter på glattløpet er mindre enn riflet variant kan de som er glattløpet ikke være oppboret til hagle i etterkant eller utslitte rifler? Jegerriflene ble reboret gjennom livslengde, men det gir økt diameter på riflene, med tilhørende økt kulediameter.

Da de er glattboret med mindre diameter,   og ikke har vært riflet er de ikke lenger jegerrifle, tror at de da er tenkt som betegnelse Jægereksercergevær M-1803?


Trond

Jeg har hatt noen 'opptrukne' jegerrifler, bl.a. en glattløpet Kyhlsk M1807, men jeg har aldri sett en glatt med mindre boring enn de riflede. Min teori er at en del litt slitne jegerrifler ble 'trukket opp' til glattløpet til ekseskis og øvelse, på lije med de nedskårne infanterigeværene.

https://norskevaapen.no/?p=551 viser jeg samtlige av hærens varianter av M1774, nr 2 er et eksersisgevær for jegerne. Jeg regner ikke borgerbevæpningen som en del av hæren og har derfor ikke tatt med denne nedskårne, glatte perkusjonsutgaven.

Fanejunker

Jeg sitter på en 1803 Jegerrifle med glatt løp og løpsdiameter som i Anvil sitt oppsett over diameter på en glatt 1803. Denne kan derfor aldri ha vært riflet til standard rifling, i tilfelle ville diameteren være større i glattløpet stand Den har noe som ligner på danske regimentsmerkinger, ikke norske. Kan være et «odde»eksemplar som er  levert til et spesielt formål? Et formål som nå har forsvunnet i tidens tåke?