Slutten på svartkruttskyting om 18 måneder?

Started by Michael_G, 05. February 2021 kl. 6:53:05

Previous topic - Next topic

Michael_G

Ser dårlig ut for oss svartkruttskyttere dette  :-\ :

Så vill EU införa blyförbud

Nu kommer förslaget från EU:s kemikaliemyndighet, ECHA, om att det blir ett totalförbud mot blyammunition och att använda bly vid fiske i EU-länderna. För sportskyttar kan det bli vissa undantag. Men för dem som jagar med hagel- eller kulvapen gäller det att hitta alternativammunition under olika långa övergångsperioder.

Det är på uppdrag från EU-kommissionen som EU:s kemikaliemyndighet, ECHA, presenterat hur ett totalförbud mot blyammunition och bly vid fiske kan landas i EU-länderna.

Fem års övergångsperiod
• Hagelpatroner med bly förbjuds både för försäljning och användning med en övergångsperiod på fem år. När det gäller sportskytte med blyhagel föreslås dock att det ska kunna göras nationella undantag med strikta villkor för att blyhaglet inte får påverka i omgivningarna. Här konstaterar ECHA att undantag kan behövas främst för de olympiska tävlingsskyttarna.

• Centralantänd kulammunition med bly får en övergångsperiod på 18 månader när det gäller 5,6 millimeters-kulor eller större.

• Centralantända kulpatroner under 5,6 millimeter och kantantända patroner, som .22-ammuniton, har en övergångsperiod på fem år.

Polis, militär och tullpersonal berörs inte av förbudsförslaget.

Det görs även undantag för det civila skyttet inomhus, eftersom det där finns kulfång och det bedöms att blyet samlas upp på ett säkert sätt.

• Omedelbart förbud föreslås för drop off-fiske med blysänken.

Vill värna fågellivet
• Blysänken i övrigt eller drag med bly förbjuds för försäljning och användning med en femårig övergångsperiod på tre eller fem år, beroende på om vikten är över eller under 50 gram.

Förslaget finns här:

Från den 24 mars har till exempel skyttar, jägare och fiskare ett halvår på sig att lämna in synpunkter om förbudsförslaget.

Kemikaliemyndigheten motiverar totalförbudet mot bly vid fiske och jakt med att det behövs för att bland annat värna fågellivet och människors hälsa om det äter viltkött. Minst 127 miljoner fåglar riskerar blyförgiftning årligen, påstår ECHA. Cirka en miljon barn kan utsättas för blyförgiftning på grund av viltköttskonsumtion, påstår även EU:s kemikaliemyndighet.

https://echa.europa.eu/-/towards-sustainable-outdoor-shooting-and-fishing-echa-proposes-restrictions-on-lead-use?utm_source=FACE+Updates+to+Media+%26+Press&utm_campaign=8aada54f1f-EMAIL_CAMPAIGN_9_19_2016_COPY_01&utm_medium=email&utm_term=0_25f121f3a9-8aada54f1f-

Merk spesielt denne: ban on the use of lead in bullets and other projectiles (small calibre: five-year; large calibre: 18-month transition periods)
Altså at det blir forbudt å bruke (altså ikke selge, men å bruke) bly i prosjektiler over 22-kaliber 18 måneder fra forslaget vedtas.

bubo


KIRA


Roy-Terje Kjoberg

#3
Nok et forsøk på å avvæpne borgerne.

Vi får begynne å samle på tinn 8) Da blir det mer interessant å finne igjen prosjektiler ;D
Mer samler enn skytter.

Nils

Veldig dårlige greier for skytesporten. Men det er vel heller ingen stor overraskelse. Vi må vel også forberede oss på att dette faktisk kan bli tilfelle, dessverre. DFS har jo bestemt seg for blyforbud på sine baner innen 2025. Vi får håpe skytterorganisasjonene står imot å greier å redde oss, men DFS baner kan vi vel uansett snart se bort ifra.

I forslaget fra EU ligger det en åpning for bly vist det skytes i mot kulefanger, det kan vel vi også skyte imot. 
Så det spørs om det om vi bør tenkes litt på hvor vi kan skyte i fremtiden, hvor det kan lages godkjente kulefangere på utebaner.
Hagle bør vi vel uansett satse på en dispensasjon på, så kan vi vel også filosofere litt på om det kan være mulig å få dispensasjon hos DFS på deres baner vist vi skyter i mot godkjente kulefangere.

Det blir uansett mye arbeid å lage kulefanger, kostbart kan det også bli.
Michael_G

Tror neppe skytterorganisasjonene redder oss nei. Det er merkelig stille fra den kanten, og sist dette forslaget var oppe så la de seg flate. Selv om Norge ikke er med i EU så vedtar vi stort sett alle pålegg fra den kanten via EØS-regelverket. Er det virkelig noen som tror at Rotevatn kommer til å sette seg på bakbena her?

Vi må nok innse at det går den veien, og at fra 2023 +18 mnd blir det forbudt å skyte med bly utendørs. Tinn er veldig dyrt, ca. 10-gangen av bly. Jeg har sett på sink som et alternativ, men det er veldig hardt og blir muligens en del løpsslitasje. Også er det ikke egnet for svartkruttvåpen da. Det hadde gått an å bruke wads av plast, men da skyter man ut plast i naturen igjen.

Roy-Terje Kjoberg

Da det i sin tid kom blyforbud i hagleskyting fant man andre løsninger. Kan man smelte disse substituttene på og støpe kuler av de eller er det en helt umulig oppgave?

Syns forøvrig at forslaget med kulefanger på banen var helt utmerket. For lag og klubber tilsluttet den organiserte idretten er det nok støtteordninger man kan søke tilskudd fra.
Mer samler enn skytter.

Michael_G

Vismut er en mulighet, men det er dyrt og vanskelig å støpe pga. at det ikke fyller ordentlig i formen. BHN er ca. 7-9, men det er lettere enn bly, ca. 90% av bly. Zink er billig, veier ca. 62% av bly men er hardt, ca. 32-41 BHN. Det har noe selvsmørende egenskaper. Ser at amerikanere støper litt zink da, med varierende suksess. Zinc er veldig giftig når det varmes opp.

Roy-Terje Kjoberg

Det kan virke som oppsamling og gjenbruk kan være løsningen som vil fungere best.
Mer samler enn skytter.

The Dane

EU Blyforbud er for jagt!!!

Baneskydning hvor der er 100% kontrol med hvor blyet er kan fortsat ske.

Jeg ved at Dansk Politi er gået over til Speer 9mm med kerne af tin og vil skifte videre over til S&B som heller ikke har bly i hætterne (der er stadig problemer (med for høje tryk) og tests pågår). Dette er 100% for personellets heldbred og ikke for resten af "miljøet". På banerne er der helt styr på hvor blyet er og kan genvindes senere.

Michael_G

Noen som vet hvordan det går med blyforbudet? Jeg ser at Balász Németh (capandball.com) engasjerer seg, og har laget en oversikt over blybruken i svartkruttmiljøene.:
https://capandball.com/how-many-muzzle-loading-shooters-and-hunters-are-in-the-eu-and-how-much-lead-they-use-yearly/

Utover det er det helt stille fra MLAIC og NSU. På ECHA sine sider står det ingenting om fremdriften:
https://echa.europa.eu/hot-topics/lead-in-shot-bullets-and-fishing-weights

Avstemming skal ifølge det som står der skje i andre kvartal 2022, før forbudet trer i kraft første eller andre kvartal 2023. Det er jo ikke lenge til.

Ifølge Euractiv går det mot totalforbud:
https://www.euractiv.com/section/energy-environment/opinion/echa-report-on-lead-ammunition-near-total-ban-starting-off-on-the-wrong-foot-once-again/

En av fire jegere i Europa vil slutte å jakte som følge av blyforbudet:
https://www.euractiv.com/section/energy-environment/opinion/1-in-4-hunters-will-stop-hunting-if-near-total-ban-on-lead-ammunition-becomes-reality/

Men dette gjelder ikke bare jakt, all skyting med bly blir forbudt, også sportsskyting. Mulig det blir unntak for baner som har godkjent oppsamling, men dette vil medføre at baner må bygges om og bly må saneres med jevne mellomrom. Sannsynligvis blir det et forbud på de fleste baner. Norge følger slavisk alle lover og regler som EU kommer med gjennom EØS-avtalen, så vi må regne med at dette kommer hit også.