Kassepipe

Started by Temauseth, 16. April 2021 kl. 9:57:12

Previous topic - Next topic

Temauseth

Hallo
Er litt interessert i kassepiper og børser m kassepiper. Er også interessert i historien bak disse børsene. Ser at mange av pipene er helt like. Er disse pipene laget av forskjellige børsemakere, eller er dette piper som er laget på en fabrikk en gang? Riflingene, som er 8 kantete er vel ikke laget av noen bygdesmed?
Kan disse pipene være levert ferdige riflede og utformede? Utsmykkingen og baksiktet er jo helt likt på mange av dem. Ser at mange har slått inn kors over en v. Er dette noe som en bestemt børsemaker har gjort, eller var alle stemplet slik? Vet at mange kjente jegere holdt disse pipene som de beste. Ser også at de holder seg veldig godt mot rust.
Er det noen som vet noe om dette?

krutnarr

Hei Temauseth.
Kassepipe er gøy og spennende. Du har mange spørsmål som ingen kan svare på, men det er diskutert kassepiper i mange tråder her på forumet. Anbefaler deg å skrive "kassepipe" i søkerfeltet https://forum.svartkrutt.net/index.php?action=search;params=eJwtzj0OgzAUA-C7dOnigWf-T4NC8iRoKUEJtKqUwzdUbPY3WDbubVarLt1TkW5pDGciSlSo0aBFhx5SQARCSAmpIDWkgbSQHixAAQmWYAXWYAO2YAf2eTBO_jNY_9oW3TVPn3SMD7X74Nfle4kPe05BF_2_uWhwc8jsNNpT1AQ75f40Meo2b_oDxh88Dg..
Da finner du mye gøy lesestoff.

krutnarr

Temauseth

Hallo
Har lest det meste om kassepiper her.
Det som undrer meg er at svært mange kassepiper har filt fliker, kors stempler og disse karakteristiske baksiktene. Synes det ville være rart om flere børsemakere  gjorde dette likt uavhengig av hverandre.

Rustrøyk

Dette minner meg litt om problematikken rundt  "Ulfberth" sverdene som har blitt gravd opp gjennom tidene. Det viser seg at enkelte av disse kvalitetssverdene hadde bedre metalurgi (stål vs jern) enn andre med tilsvarende merking (Ulfberth) . Arkeologene har kommet frem til at det var en "ekte" produsent, og at sverdene i samtiden ble kopiert av andre. Poenget er at det ikke er uvanlig å utforme/merke noe slik at det ligner en kjent kvalitet.  Det har blitt gjort i alle tider. Ved å merke sidelåsen med "Tower", ble feks en trader gun mer attraktivt enn uten.
Men for at slikt skal bli en greie må det jo ligge et (i sin tid) kjent utgangspunkt bak, med mindre det går på stil og overtro.
For å få et sannsynlig svar, må man vel studere og sammenligne de eksisterende pipene?

jke

I have been told it is perhaps a sign of Saint Hubertus??? Although to me many of the markings do not look too much like deer antlers.

Temauseth

Jo Gjende hadde to børser som han kalte stålpiper. Disse ble borret opp av en børsemaker på Lalm. Jakob Snerle, og broren hans hadde kjøpt seg hver sin børse av samme børsemaker. Børsa til Jakob finnes på museum. Dette er slike m filte fliker, H formet bakskte og stemplet kors på. Det finnes også slike børser etter Jo Gjende. Mange kjent jegere hadde slike piper, og mange børsemakere lagde børser m slike piper. Hvor pipene kom fra og hvem som lagde pipene er fortsatt ukjent. Det står skrevet en del om dette i boka til Sven R. Gjems, som heter Jo Gjendes rike..