Perkusjonsrifle laget av Johan Andersen Myhrvold

Started by Kruse, 06. November 2018 kl. 19:39:05

Previous topic - Next topic

Kruse

Jeg fikk for kort tid siden kjøpt en perkusjonsrifle merket «Myhrvold Christiania», og har gått ut fra at dette dreier seg om en rifle laget av børsemaker Johan Andersen Myhrvold fra Christiania. Jeg vurderer tilstanden til riflen som grei, og det ser ut som om den er komplett. Reim fulgte også med!

Jeg har etter beste evne prøvd å finne ut mer om riflen. I boken til Jon Sv. Dahl, «Blant pistolsmeder og bøssemakere» (1995, Forsvarsmuseet, Oslo) omtales på side 179 en børsemaker Johan Andersen Myhrvold. Han var født i 1818 og døde i 1871. Fra og med 1854 og frem til sin død ser det ut som han drevet sitt eget børsemakerverksted på forskjellige steder i Christiania, samtidig som han var børsemaker for Norske gevorbne Jægercorps.

Noen fakta om riflen:

Lengde: 120 cm
Løpslengde: 82 cm med åtte rette rifler.
Kaliber: 12 mm


Her på forumet har jeg funnet en tråd som nevner en rifle laget av Myhrvold (håper det er ok for Hiorthefot at jeg gjengir bildet av riflen her), nemlig:

https://forum.svartkrutt.net/index.php?id=8462Jeg har også tatt en titt på tidligere auksjonskataloger fra Christiania Auksjoner (tilgjengelige på deres nettside) og funnet ut at det der har blitt solgt to «Myhrvoldrifler»: En på Juleauksjonen 2011 (lot 435) og en på Vårauksjonen 2012 (lot 270). Bildene er gjengitt med tillatelse fra Christiania Auksjoner.

Hvis noen skulle ha ytterligere informasjon om børsemaker Johan Andersen Myhrvold og/eller bilder av våpen produsert av ham, så hadde det vært morsomt å få dette frem i denne tråden!

Ellers hadde jeg vært takknemlig om noen hadde bilder av tidstypisk tilbehør til en slik rifle, for eksempel krutthorn/kulepung/kuletang.

krutnarr

Hei Kruse.
Har ikke noe som helst å tilføye, men gratulerer med ei nydelig rifle. Det er gull å finne signerte våpen av våre store bøssemakere.

Kruse


jæger justnæs

Flott stykke norgeshistorie, gratulerer med pen rifle!

Jeg kan ikke huske å ha hørt om rettriflet i såpass lite kaliber som 12 mm før.
Skulle du skaffe deg ei kuletang for å gjøre det hele mer komplett så er vel rundkule mest naturlig. Ei tang til 12 mm Remington eller liknende vil jo også passe fint som tilbhør selv om riflinga ikke ville stabilisert prosjektilet.
Jeg lurer på om kruttflaske av metall kan være like 'riktig' som horn til denne rifla. Går man derimot på jakt med ladetøyet i beltet ser jeg for meg horn, hetteholder og kulepung. Med ei veske har en mulighet for å henge hetteholder utenpå og ha horn/flaske inni samt ei eske med kuler og lapper.
Det er noen som er rimelig gode på tilbehør her inne, håper du får et bedre svar etter hvert :-)
Best når det smeller!

SB

"a rifle without hammers, is like a Spaniel without ears" Edward VII

Kruse

Igjen takk for hyggelige tilbakemeldinger! Setter pris på all informasjon knyttet til tidsriktig tilbehør!

Kruse


Kruse

Jeg hadde tenkt å legge ut denne rifla for salg på markedet, men er det noen som kan si hva rifla sånn ca kunne være verdt?

Ellers: Gratulerer med dagen!  :)