Ukjent grovt løp

Started by krüger, 22. January 2023 kl. 15:16:34

Previous topic - Next topic

krüger

Dette løpet har ingen merkinger av noe slag. Løpslengde 983 mm, 8-kantet i hele lengden, utvendig løpsdiameter ved svanseskrue 36,5, midt 28,5 ( tydelig " svampet " ), munning 32. Riflet m/ 12 smale bommer, innvendig diameter målt i bunnen av bommene  17,2. Jeg har sett igjennom boken " Skytevåpen benyttet av Forsvaret før 1859 " og finner ikke løp i disse dimensjonene, svansen skiller seg, skuret er også annerledes enn det som er benyttet i følge boken. Bilde 1 som viser den blokka som nippelen sitter i, kan ligne noe på det som Kongsberg har laget i følge nevnt litteratur. Bilde 3 med skur, kan dette datere børsa tilbake til flintlås. Synes det er temmelig primitivt i forhold til de skurene man benyttet til perk børser på 1800 tallet. Etter å ha vist frem løpet, blir det antydet jaegerrifle. Dimensjonene kan ha likehetstrekk, men dette er betydelig lengre og egnet seg vel dårlig for lengre transporter p.g.a. særs høy vekt 4483 gram. Flott om noen klarer å gi meg et tips. Får jeg en mailadresse, kan jeg sende flere bilder. P.g.a. begrenset plass her ble det bare tre bilder.

krüger

Quote from: krüger on 22. January 2023 kl. 15:16:34Dette løpet har ingen merkinger av noe slag. Løpslengde 983 mm, 8-kantet i hele lengden, utvendig løpsdiameter ved svanseskrue 36,5, midt 28,5 ( tydelig " svampet " ), munning 32. Riflet m/ 12 smale bommer, innvendig diameter målt i bunnen av bommene  17,2. Jeg har sett igjennom boken " Skytevåpen benyttet av Forsvaret før 1859 " og finner ikke løp i disse dimensjonene, svansen skiller seg, skuret er også annerledes enn det som er benyttet i følge boken. Bilde 1 som viser den blokka som nippelen sitter i, kan ligne noe på det som Kongsberg har laget i følge nevnt litteratur. Bilde 3 med skur, kan dette datere børsa tilbake til flintlås. Synes det er temmelig primitivt i forhold til de skurene man benyttet til perk børser på 1800 tallet. Etter å ha vist frem løpet, blir det antydet jaegerrifle. Dimensjonene kan ha likehetstrekk, men dette er betydelig lengre og egnet seg vel dårlig for lengre transporter p.g.a. særs høy vekt 4483 gram. Flott om noen klarer å gi meg et tips. Får jeg en mailadresse, kan jeg sende flere bilder. P.g.a. begrenset plass her ble det bare tre bilder.
Har nå fått tips om at det kan være en så kallet fugleskytingsrifle ( til blinkskyting ) se Hærmuseet, merke Gierstad, museet har en slik rifle som er eid av Krigskommisær Sparre. Må få dratt og sett på den, om det er likheter.

krüger

Hvor mye kan dette løpet være verdt. Det har meget gode riller i løpet, ingen gravrust groper i løpet. Likevel så hadde det nok hatt godt av en omgang med lapping. Utvendig er også løpet i topp stand.