Hvilken børse er dette?

Started by Harald, 08. April 2023 kl. 12:08:54

Previous topic - Next topic

Harald

Hei. Har ei tid hatt en 20 mm glattløpet, messingfestet «Potsdam»-muskett stående. Låset ligner modell 1831/39, men stokken av valnøtt har pinner som 1740 og ikke bånd som de senere modellene. Har funnet ut noe, men hadde vært fint å kunne fastslå modellen.

Noen opplysninger:
Børsa er ca. 145 cm lang med pipe på ca. 106,5 cm. Pipa er sylindrisk og svanseskru-bladet er tvert i bakkant. Perkusjonslås med alle deler innvendig merket «22» og R med krone og et firesifret tall. FW-stempel (Friedrich Wilhelm) på høyre side bak på kolben. På låset er det stemplet R med krone. På venstre side av stokken er det slått inn en stor K eller R med krone. Det er ellers små kontrollstempler på de fleste deler.

Nesebåndet ligner 1740, men stokken har «banan»-formet sideblikk som modell 1809, men det er kuvet og ikke flatt. Det er bajonettklakk oppå pipa foran jernkornet. Stempel bak på pipa med to sabler i kors med krone, kan minne om et britisk stempel? Har typisk «Potsdam» baksikte.

Hull for reimfeste foran i avtrekkerbøylen og foran på stokken ved andre rørken. Det er fire messingrørken og ladestokken er konisk. Kolbekappa er merket «1695» og jeg mener det er samme tall som innvendig i låset.

Håper forumets lesere kan bidra. Beste hilsen Harald.
runastav

Flott børse Harald, den har jo endel fellestrekk med Brown Bess men ikke godt og si?
Helsing Runar

Harald

Hei Runar! Jo, det er en lang, tung og grovkalibra sak :-)

Ja, absolutt, Brown Bess er en god ledetråd. De to sablene i kors med krone (1), svanseskrubladet, den sylindriske pipa, nesebåndet, bajonettklakken, sideblikket ... Godt sagt: - Det er ikke godt å si.

En alderdommelig «1740»-stokk med pinner, nyere lås fra 30-tallet, nyere sideblikk, sylindrisk pipe uten kantene bak som på en «Potsdamer» ... Kanskje noen drar kjensel på de svake stemplene (2) på pipa? Legger til et bilde her.

Mvh H.
266E883E-8F78-4944-AE6F-9911264E2A8D.jpeg

Harald

#3
To eldre nyter lav påskesol. BB som ligner tredjemodell eller India Pattern, og har tjenstegjort på Gotland som subsidegevær. Likheten i en del detaljer, som påpekt, er tydelig. Pipe, nesebånd, bajonettklakk ... Mvh H.
Harald

#4
Ser ut til at «det britiske sporet» gir uttelling. Stempelet (1) på bildet lenger opp i tråden, som ligner to kryssa sabler/korder, ligner en utgave av det britiske «crossed sceptres and crown»? Er stempel (2) kanskje det gamle britiske proof-stempelet P med krone?

Forsøker meg på en teori som kanskje kan forklare denne «anglo-prøysiske for-søstringen» mellom ærverdige Bess og Brynhilde:

Da prøyserne skulle bygge om sine 1740-Potsdamere til perkusjon på 1830-tallet, kom de på at det etter Napoleonskrigene lå igjen haugevis med gamle Brown Bess-er i samme kaliber 20 mm - med gode piper. Det var bare det at BB-pipene hadde fester for pinner ... Nåvel, piper hadde vært festa med pinner før, så de hoppa over pipebånd ved om-stokkingen, brukte BB-ene sine kuvede sideblikk og slo inn stor R med krone, «Repariert», på stokk og lås. Til slutt ble kolben stempla med FW, Friedrich Wilhelm III, som visstnok huserte til 1840.

Håper denne teorien lokker noen militærhistorikere opp fra påske-eggene? :-) Beste hilsen H.

32EC3826-B2A8-4285-8D37-09F0553CB31F.jpeg