IDENTIFISERING AV RAR BØRSE

Started by Krutthorn, 25. November 2023 kl. 23:32:52

Previous topic - Next topic

Krutthorn

Kan noen fortelle meg hva dette er for slags våpen?

66612.jpg22309.jpg40658.jpg21745.jpg

Svartkrudt

Er vel det som kalles «Blunderbuzz» eller muskedunder på norsk, mye brukt på båter i nærkamp

https://youtu.be/gWbJPI6sNCU?si=fSAbaE1gAmw9OJAv

volcanic

Dette er nok en smule utenfor min kompetanse, men har en eller annen gang sett en lignende en. På utenlandsk mener jeg disse ble kalt "wall gun": https://en.wikipedia.org/wiki/Wall_gun

Mens en muskedunder/blunderbuss etter det jeg vet ble brukt rett og slett som en grovkalibret hagle, var disse ment å monteres på enten en festningsvegg eller en skipsrekke. Derav de to opplagringene for hengsel på siden av løpet.

En lignende en finnes bilder av her: https://www.mediastorehouse.co.uk/fine-art-finder/artists/british-school/flintlock-rampart-gun-east-india-company-1820-25053938.html

Denne har også resten av hengselen intakt.


BoredCop

#3
Noen land brukte muskedunder med mulighet for å montere på rekka av en båt, eller håndholdt. Nederland blant annet var glade i slike "flerbruksvåpen", deres standard marinemuskedundere hadde gaffelfeste som kunne stikkes ned i vanlige hull for åregafler på rekka av en båt. De britiske Admiralty pattern Blunderbuss derimot var kun ment for håndholdt bruk.

Lewis & Clark ekspedisjonen i Amerika hadde to grovkalibrede muskedundere montert i "Swivel mount" i baugen av robåt/kano som en slags lett dekkskanon.

Men jeg tror ikke denne er ment som muskedunder, den snodige pipeformen med liten diameter over kammeret og langt sylindrisk parti med større diameter er liksom ikke helt det samme. Den minner mer om enten linekaster eller signal-mørser. Det finnes ganske mange "granatkaster-lignende" flintlåsgreier med messingpipe, som egentlig ikke var for å skyte sprenggranater men for å skyte opp fyrverkeri til signalering. Man hadde ulike typer raketter og fargede lys-bluss osv som kunne skytes opp i lufta for å gi signal til andre skip i flåten, etter kodeskjema som var delt ut på forhånd.

En ting man kan sjekke er om den har ordentlig svansskrue eller støtbunn i metall, eller om det bare er trestokken som danner bunn av kammeret. Mange singalmørsere eller rakettgeværer har bare treverk som bakvegg i kammeret, og ville ikke tålt trykket fra skarp ammunisjon.

Edit: Hand mortar er et søkeord du kan google litt, der finnes en del kjente eksempler med lignende form på pipa.

Krutthorn


Krutthorn

Svansskruen er i jern, så børsa er nok ment til granater o.l.

BoredCop

Ja, det passer jo godt med at den har innstøpte "trunnions" for et gaffelfeste til å ta rekylen. Mest sannsynlig brukt til havs som en slags flerbruks linekaster/granatkaster.

munnlader

#7
Granatkaster for marinen Ca 1750. Mulig holland (Din datert 1792), men disse ble brukt av de fleste nordeuropeiske land.

Literatur referangese(The Wisser Collection bind II)

Cap'n Redneck

Kan bare utbrodere litt om terminologi:

"Swivel gun" = svingbasse
"Trunnions" = vuggetapper
"Swivel mount" / "yoke" = vugge

https://www.loyalistarms.ca/swivalguns.html
Sålenge det er bly i lufta, er det fortsatt håp......