Recent posts

#91
Lover og regler / Re: Deler til svartkruttvåpen ...
Last post by volcanic - 26. December 2023 kl. 18:19:42
Nja, hvis jeg ikke tar helt feil er vel grensa for momsfritak fjernet i 2020. Men Posten og Tollvesenet har ikke krevd inn moms og gebyr for varer under 350,- pga "kapasitetsproblemer", til mye frustrasjon for Virke som fikk grensen fjernet i første omgang...

Det som skjer ved nyttår er vel kun at nevnte etater begynner å håndheve endringen som ble vedtatt i 2020?

Etter 2020 begynte omtrent rubb og stubb av utenlandske nettbutikker å kreve inn moms på vegne av den norske stat, noe som forenklet handel fra utlandet. Etter den tid kan jeg bestille hardmetallfreser, dreieverktøy, gjengetapper og lignende fra Kina uten å måtte tenke på 350-grensa. Og butikkene tar ikke gebyr for å kreve inn moms, så alt i alt synes jeg forandringen ble til det bedre. Litt synd at kvaliteten på kinavarene ikke samtidig ble hevet....

Men for privathandel under 350 kroner blir alt litt mer plundrete.
#92
Lover og regler / Re: Deler til svartkruttvåpen ...
Last post by Roy-Terje Kjoberg - 26. December 2023 kl. 16:59:14
Aha ja. Fra nyttår kommer det jo moms og fortollingsgebyr på alt som skal importeres. Tidligere har varer under 350,- kroner vært fritatt for denslags. Kan ikke huske om jeg har blitt avkrevd moms for varer dyrere enn 350,- fra Danmark og Sverige. Det absolutt tryggeste er å henvende seg er til de som krever inn avgiftene og høre hvordan det fungerer og skal forstås.
#93
Lover og regler / Re: Deler til svartkruttvåpen ...
Last post by willer - 26. December 2023 kl. 11:46:41
Tror kansje temauseth tenker på tollen ?
Eg har kjøpt deler fra America track of the wolf div flintlås og perkusjon
Og fra flere butikker og børsemaker i England nippler haner og diverse
alle pakker har kommet fram men kommer moms på det meste.Så vil tro det går greit fra Sverige og men man kan få pakker stoppet i tollen
#94
Lover og regler / Re: Deler til svartkruttvåpen ...
Last post by Roy-Terje Kjoberg - 26. December 2023 kl. 10:31:25
Av og til så dukker det opp svensker både i annonsene og i diskusjonene. Hvis du leter litt rundt der så kan det være at de dukker opp. Tror de kan hjelpe deg hvis du spør ;)
#95
Lover og regler / Deler til svartkruttvåpen fra ...
Last post by Temauseth - 26. December 2023 kl. 9:09:20
Lurer på om hva man må gjøre om man vil kjøpe et skjefte, avtrekkerbøyle eller en sidelås fra et svartkruttvåpen fra Sverige?
#96
Våpensamling / Re: Vi som liker Hans Larsen v...
Last post by Trond - 22. December 2023 kl. 10:54:15
Jeg har lenge vært stor fan av Hans Larsens våpen, men synes at han også designet mye rart. Over de siste 20-25 årene har jeg bygget opp en samling på ca 50 Larsen børser. For 12-15 år siden fant jeg bilder av to Larsen Engh rifler på en belgisk nettside. Begge børsene var i elendrig stand. Den med helstokk hadde vært brukket i kolbehalsen og skikkelig stygt lappet samme. Den med halvskjefte var ikke fullt så dårlig, men ikke så griselekker i fasongen.

Over årene har jeg fått fatt på tre børser av denne Larsen, som viser seg å være Larsens eldste sønn, løytnant August L. Larsen. Han overtok som sjef i Liege og jobbet der til fabrikken ble nedlagt.Bildet viser en ultrasjelden August Larsen fallblokk øverst, deretter en Larsen Engh og nederst en Larsen Winterros hagle.

Her er de samme, klare til lading. På begge de øverste spennes hanen 'automatisk' av ladegrepet.Personlig synes jeg jr. går sin far en høy gang - dog med unntak av de munnladete revolvergeværene med gasstetning.
#97
Munnladning / Re: Norsk flintlås 1746
Last post by Trond - 19. December 2023 kl. 19:40:06
Ut fra rillende på avtrekkerbøylen og skjæringen av bakkolben med en kinntre jeg ikke har sett før, tror jeg denne er vesentlig tidligere enn det som har vært nevnt i denne tråden. Riller i avtrekker bøylen ble helt borte på tidlig 1740 tall på pistoler og noe tidligere på musketter. Utformingen av bakkolben er veldig 1600-talls. Svenskene var glad i værhaker tidlig, så jeg tviler på at det er en svenske. Min sannsynlighetsvurdering er ca 1670-1690.
#98
Hagle / Re: L.H.Hagen &Co hagle
Last post by Cap'n Redneck - 17. December 2023 kl. 23:26:12
Hagla har "Lefaucheux-mekanisme" (utt.:"lø-få-sjø") og er sannsynligvis produsert i Belgia.
Importert og solgt av L.H.Hagen & Co.
Om man skyver den lille hendelen motsatt vei av åpningshendelen får man adskilt våpenet.
Under løpene bør det være merkinger som sier mer om alder og produksjonssted.
Bilder av merkingen under løpet utbedes..?

Jeg vil tro dette våpenet har 65mm kammer enten det er kal. 12 eller 16, og det må ikke avfyres med moderne røyksvak 70mm ammunisjon.  Det finnes 65mm patroner på markedet, men jeg vil anbefale at en børsemaker eller tilsv. ser over den tekniske tilstanden før det tas i bruk.  Sannsynligvis er det kun trykkprøvd for svartkruttpatroner.

Hagla kan være interessant både for samlere av Hagen-våpen og for svartkruttskyttere forutsatt at den er i sikker, skytbar stand.  Hagla kan selges her på Svartkrutt.net.


Rifla er en Enfield P.14 lisensprodusert av Remington-Ilion, New York (ERA) for britene i deres opprustning i starten av Første Verdenskrig; 1915-16.  Kaliberet var opprinnelig .303 British.  Remington-Ilion produserte omkring en milion av disse riflene.
Da USA ble med i 1.VK i 1917 fikk Remington kontrakt på å fortsette produksjonen, men nå modifisert til kaliber .30-06, og kallt Enfield M1917.  Det ble laget over 465.000. av denne versjonen, som ble merket "REMINGTON".  Både den engelske og den amerikanske versjonen ble også benyttet under Andre Verdenskrig.

Det aktuelle våpenet er blitt jaktombygget med bl.a. sivil stokk, og har slik jeg ser det ingen samleverdi. Kun bruksverdi, evt. som delevåpen. Også her bør kaliber verifiseres.
Rifla må selges på FINN.no, da den ikke er et svartkruttvåpen.
 
#99
Hagle / L.H.Hagen &Co hagle
Last post by Silver66 - 17. December 2023 kl. 20:59:41
Hei dere entusiaster her på svartkrutt. Logga meg inn her for første gang. Fikk tips av en bekjent å spørre her vedrørende er par ukjente våpen (i alle fall ukjent for meg, som bare er ivrig jeger og noe DFS, og eldste jeg skyter med er en Mauser fra 41.)
Våpna er registrerte og eieren er en eldre nabo som ba meg om hjelp da han ønsker å selge unna noe for å rydde opp. Bare si fra dersom dette ikke er rette fora  ::)

1. Ei s/s dobbeltløpet hagle (cal 12?) merket: L.H. HAGEN & Co CHRISTIANIA. Kan man skyte "vanlige" haglepatroner med denne? Fint hvis noen kan si noe om cirka alder/produksjonsår. Er dette ei vanlig hagle bortetter i de norske hjem, eller er den sjelden? Kan det finnes noen interesse eller er den klar for å bli spiker? Hva kan man i så fall legge ut den til salgs for?
v1.jpg
v2.jpg
v3.jpg
v4.jpg

2. Ei boltrifle (cal .30?). Boltmekanismen ligner på en slags kopi av mauser, men jeg har aldri sett akkurat denne før. Eneste av synlige bokstaver er ERA. Har ikke skrudd den fra stokken og sett under. De samme spørsmålene som for hagla er også interessante her. Takk for eventuelle svar!
v5.jpg
v6.jpg
v7.jpg
v8.jpg
#100
Litt på siden / En advarsel når det kommer til...
Last post by Svartkrudt - 12. December 2023 kl. 15:16:09
Tenkte jeg ville bare komme med en advarsel angående Posten og Fiks Ferdig på Finn.no

Du får kun refundert det beløpet du har betalt for varen og ikke det varen er verdt eller koster og erstatte

Jeg kjøpte nettopp en svært pent brukt Härkila Gore Tex bukse til 1000 kr noe som er et røverkjøp da disse koster opp mot 4000 kr på nett, pakken kom aldri frem å jeg får nå kun tilbake det jeg gav for denne buksa noe som vil si jeg må enten vente til det dukker opp en ny bukse på Finn i min størrelse og til samme pris ellers må jeg kjøpe en ny på nett til fire ganger prisen

Nå er jeg glad dette ikke var dyrere, verre hadde det blitt om jeg hadde fått et røverkjøp på feks et samlervåpen å jeg da hadde betalt en pris godt under normal omsettningsverdi for våpenet og ikke den reelle samlerverdien eller det den hadde kostet og erstatte

Anbefaler derfor og heller kjøre og hente eller få dyre gjenstander tilkjørt

Ellers ønsker jeg alle en riktig god jul!