forum.svartkrutt.net

Svartkruttvåpen og skyting => Kammerlader => Topic started by: Torgeir on 30. November 2020 kl. 17:50:17

Title: Flottans gebrekkelige kammerlader.
Post by: Torgeir on 30. November 2020 kl. 17:50:17
Inspirert av enkelte andres erfaringer med svensk kammerlader 1851, og fordi det er gøy å ha noe ikke så mange andre har, fikk jeg tak i denne her.
Det er lett å forstå hvorfor ikke den svenske marinen tok i bruk disse, og dette eksemplarer fikk jeg ferdig brukket.  :o
Makan til elendig og utsatt skjeftekonstruksjon skal man vel vanskelig finne, men en kreativ sjel hadde som dere ser klart å lappe den sammen med ikke spesielt pene aluminiumsplater.
Jeg har klart å gjenforene treverket ved hjelp av det fantastiske remediet Acraglas. Det ser ikke pent ut, men det føles relativt solid. Sideplatene var glimrende til å holde ting på plass i helt riktig posisjon mens det herdet.  ;D
Tanken er å tette skruehullene og i størst mulig grad gjøre den "pen" igjen med ny finish på hele treverket. Men først skal jeg finne ut om en eventuell presisjon påvirkes av om sideplatene er montert eller ikke.
Metallet var pent, men likevel noe rustent etter å ha vansmektet uten pass og stell på aldri den tid.  :'(
Men brunrusten er ute av den fortsatt ganske fine pipa, og jeg jobber med å tilpasse en i utgangspunktet altfor trang låsing ved hjelp av keramikkbryner anvendt på kammerstykkets fremre flens.
Dette er ellers en av de belgisk tilvirkede, og jeg er ikke i stand til å finne noe årstall noe sted.
Av andre mangler kan vi peke på at "vernebøylen" foran hanen har forsvunnet, og med den også bakre avtrekkerbøyle. Jeg tror vel jeg skal klare meg uten, og hvis det kommer mye blåst ut av pistongen får jeg bruke sveisehanske når jeg skyter.
Pistongen var forresten knekt, og jeg var svært fornøyd med å finne ut at Sixgun.se har disse på lager. Derfra får jeg også en neve miniekuler i .610 som Geoffrey sier at svenskene pleier å bruke i disse. Ellers setter jeg jo min lit til andres erfaringer med at Snider-kuler skal være tingen. Litt interessant, for pipa måler cirka .604, mens Snider-kulene jeg har lest om her skal være .585.
Siktemidlene er også litt gåtefulle. Det er ikke noe spor i aktersiktet, noe som jo skulle tyde på at den er uskutt. Likevel er det ingen tvil om at den har vært utsatt for bruk og juling. (Kanskje stokken opprinnelig har hørt til et annet våpen? Serienummeret på den er vanskelig å tyde.)
Det flate og bøyde fjærstålstykket(?) som er skrudd fast i krumningen på siktestolen har fått meg til å undres om det er meningen å klemme fast et sikteblad. Dette har jeg forsøkt med et blad fra et moderne jaktriflesikte, men med fåfengt resultat. Det ser altså ut til at det må files.
Title: Re: Flottans gebrekkelige kammerlader.
Post by: Roy-Terje Kjoberg on 30. November 2020 kl. 19:34:36
Gratulerer med prosjektet. Her er det mye å glede seg til ser jeg. At den ikke ble noen suksess i Sverige sies å skyldes total mangel på tillit til hele kammerbørseprinsippet fra brukersiden.
Title: Re: Flottans gebrekkelige kammerlader.
Post by: jæger justnæs on 01. December 2020 kl. 8:21:02
Gratulerer, tøff kammerlader med karakter!
Lykke til med videre stell, og skyting med tid og stunder :-)
Title: Re: Flottans gebrekkelige kammerlader.
Post by: krutnarr on 01. December 2020 kl. 12:42:03
Gratulerer med artig prosjekt. De stygge skyter ofte bedre en de pene så ikke få den for fin nå  ;)
Title: Re: Flottans gebrekkelige kammerlader.
Post by: Torgeir on 20. December 2020 kl. 16:58:45
Jauda. Nippelen var jo sönderslagen på denne her, men jammen fant jeg ikke en ny i katalogen til sixgun.se. Han kunne også fortelle at man i Sverige pleier å skyte miniekulene han støper i kaliber rundt .605. Jeg lot meg friste til å bestille en neve, men uten de store forventningene. Jeg har hittil til gode å oppleve at ei børse går bra første gang man prøver den, men dette tok virkelig kaka.  :o
Skiva dere ser stod på femti meter, og det gikk i hytt & pine enten jeg ladde med 60 eller 85 grains sveitser 4. Til mellomladning prøvde jeg melkekartong samt filtwad.
Pipa slugger og måler i munningen til .605/.606.
Til neste runde skal jeg prøve å få fatt i noen Snider-kuler slik det er blitt foreskrevet av Eldar annetsteds på forumet. De han hadde delvis suksess med før ting knakk og ble vanskelig målte jo bare .585 ut fra tanga. Jeg må si jeg er spent på om ei såvidt slank kule klarer å fylle ut riflinga her. Da må man vel kjøre godt med krutt. Og så lurer jeg på hva slags mellomladning man skal bruke.
Title: Re: Flottans gebrekkelige kammerlader.
Post by: Torgeir on 23. December 2020 kl. 13:51:12
Men før det skal skytes noe mer, skal det spikkes, raspes og limes. Etter innspill fra sjefsspikkenissen Justnæs, har jeg gått i gang med å legge på nye sidepaneler. Motivet er selvsagt å unngå både metallplater og stygge skruehull.
Title: Re: Flottans gebrekkelige kammerlader.
Post by: runastav on 23. December 2020 kl. 14:30:07
Blir spanande og sjå sluttresultatet ;)
Helsing Runar
Title: Re: Flottans gebrekkelige kammerlader.
Post by: Torgeir on 10. January 2021 kl. 20:38:03
Nå er jeg ferdig å spikke. Treet jeg har lagt på er vesentlig mørkere, så jeg har prøvd å jevne ut fargeskillet litt med brun narvsverte. Siden har jeg lagt på en linoljefinish, og jeg synes det ble en god del penere enn den fæle lakken som var på.
Title: Re: Flottans gebrekkelige kammerlader.
Post by: jæger justnæs on 11. January 2021 kl. 11:11:09
Flott(ans) arbeid, Torgeir. Nå ser den slettes ikke så gebrekkelig ut som før.
Title: Re: Flottans gebrekkelige kammerlader.
Post by: Roy-Terje Kjoberg on 11. January 2021 kl. 17:35:36
Ser veldig bra ut :)
Title: Re: Flottans gebrekkelige kammerlader.
Post by: Torgeir on 17. January 2021 kl. 18:32:08
Da har jeg fått fyrt opp Flottans. Den sparker som et svensk asen og smeller flott. I dag prøvde jeg noen Snider-kuler i ca .602 og veiende 530 grains. Dette gikk ok på femti meter (se bilde), men på 100 var det bare annethvert knall som traff pappen. De som gjorde det så ut til å slå inn lettere ovalt, så det er vel grunn til å tro at riflestigninga på 1/90 ikke heeelt stabiliserer 530 grains.
Eldar er jo den som har gått opp litt løype her på forumet, fram til børsa hans fikk et gebrekkelighetsanfall. Og han brukte ei sniderkule i bare .585 og på hele 470 grains. Børsa mi har jeg slugga til .607/576, og jeg har litt vondt for å tro at .585 kan holde til å fylle ut riflinga. I alle fall skulle jeg gjerne ha prøvd noen sånne kuler før jeg bestiller tang fra accurate moulds.  Jeg ser de også har 430 grains-design man kan bestille til det man finner er rett diameter, og disse har jeg vel sant å si litt mer tro på.
Er det noen her som vet hvor mye originalkula veide? Trodde det stod noe et sted her, men har ikke funnet det igjen.
Title: Re: Flottans gebrekkelige kammerlader.
Post by: Øyvind F. on 18. January 2021 kl. 0:24:20
Den svenske kula veide 539 grains og kruttladningen veide ca. 82–77 grains (kildene varierer)
Title: Re: Flottans gebrekkelige kammerlader.
Post by: Torgeir on 18. January 2021 kl. 9:14:25
Hm! Det var veldig tungt.  :o Jeg har i mellomtida funnet et annet svar fra deg i en tidligere tråd om dette (se vedlegg), men opplysningene må ha forandra seg. Hvis det du sier stemmer, må jeg gå bort fra min nåværende teori om at kulene jeg prøvde var altfor tunge til den eksepsjonelt slakke riflestigninga. Som Jæger Justnes så korrekt påpeker 1/90 er nesten lik rettrifla.
Title: Re: Flottans gebrekkelige kammerlader.
Post by: Øyvind F. on 18. January 2021 kl. 12:45:01
Tallene i det innlegget har jeg fra Josef Alm (svensk forfatter). Han oppgir vekten til 25 gram (385 grains). Men det kan jo umulig stemme, for kulediameteren er 15,5 mm (.610") og en .610" rundkule veier jo rundt 342 grains, så det går ikke opp.

Vekten er oppgitt til 2,63 svenske lodd i både svenske og norske arkivkilder. 25 gram er altså trolig en trykkfeil, det skulle stått 35 gram i Alms bøker.
Title: Re: Flottans gebrekkelige kammerlader.
Post by: Torgeir on 18. January 2021 kl. 16:02:48
Ja, sett i lys av det du her sier går det aldeles ikke opp med 385 grains, så da lurer jeg jo enda mer på hva som gikk galt med 530-graineren jeg prøvde. At ei så tung kule ikke stabiliseres av 1/90 er jo som man normalt kan vente. Men hvis vekta er den samme som på originalen, kan det kanskje henge sammen med at bæreflata ble for lang? Den er jo litt kreativt utforma med tanke på dette, originalkula. Det er nesten så den ligner ei slags kompresjonskule med boattail.
Title: Re: Flottans gebrekkelige kammerlader.
Post by: BjørnL on 18. January 2021 kl. 20:58:29
Hei.

Kunne du lagt ut et bilde som viser en 0.600 kule etter at den er presset/banket gjennom løpet ditt for å se hvor godt riflene tar i kulen? Jeg har en hjemmelaget tang som støper tilnærmet 0.600 kuler- ca. 400 grains, som jeg skal bruke i min Enfield Snider.
Hvis du er interessert kan jeg sende deg noen kuler.

BjørnL
Title: Re: Flottans gebrekkelige kammerlader.
Post by: Øyvind F. on 18. January 2021 kl. 23:15:24
Men altså, har geværet ditt en riflestigning på 1:90" (engelske tommer)? Løpet i de svenske kammerladerne gjorde 1/2 omdreining på pipens lengde. Pipen er 24 svenske desimaltommer lang (71,26 cm). Riflestigningen blir dermed 71,26 × 2 = 142,5 cm = 56" (engelsk mål).

Riflestigningen i moderne terminologi blir dermed 1:56". Britenes P-1853 Enfield hadde en riflestigning på 1:78" og skjøt 530 grains kuler svært presist, så jeg ville ikke hengt meg veldig opp i riflestigningen.

Kanskje du kan prøve en større kule? Eventuelt papirvikle? Disse geværene ble jo opprinnelig skutt med papirpatroner, det vil si med papirviklede kuler. Slarker kulene i kammeret slik at de entrer løpet skjevt? Det gir dårlig presisjon. Jeg har sett svenske skyttere som bruker et tykt lag stivt kulefett rundt kulene, slik at de skal ligge stabilt i kammeret og entre løpet korrekt.
Title: Re: Flottans gebrekkelige kammerlader.
Post by: Torgeir on 19. January 2021 kl. 0:55:01
Hei.

Kunne du lagt ut et bilde som viser en 0.600 kule etter at den er presset/banket gjennom løpet ditt for å se hvor godt riflene tar i kulen? Jeg har en hjemmelaget tang som støper tilnærmet 0.600 kuler- ca. 400 grains, som jeg skal bruke i min Enfield Snider.
Hvis du er interessert kan jeg sende deg noen kuler.

BjørnL
Hei. Veldig gjerne det :)
Her er et bilde av ei miniekule på .605 som er banka gjennom. De på 600 skaut jeg opp, siden de gikk så dårlig. Sluggen viser at pipa er .606/607 i riflinga (bly blir pressa ut av bommene og ned i riflinga), mens den er .576 over bommene. Ei kule på 600 skulle altså kunne passe.
Jeg har prøvd denne miniekula også, og den gikk svært dårlig.
Title: Re: Flottans gebrekkelige kammerlader.
Post by: Torgeir on 19. January 2021 kl. 1:04:22
Men altså, har geværet ditt en riflestigning på 1:90" (engelske tommer)? Løpet i de svenske kammerladerne gjorde 1/2 omdreining på pipens lengde. Pipen er 24 svenske desimaltommer lang (71,26 cm). Riflestigningen blir dermed 71,26 × 2 = 142,5 cm = 56" (engelsk mål).

Riflestigningen i moderne terminologi blir dermed 1:56". Britenes P-1853 Enfield hadde en riflestigning på 1:78" og skjøt 530 grains kuler svært presist, så jeg ville ikke hengt meg veldig opp i riflestigningen.

Kanskje du kan prøve en større kule? Eventuelt papirvikle? Disse geværene ble jo opprinnelig skutt med papirpatroner, det vil si med papirviklede kuler. Slarker kulene i kammeret slik at de entrer løpet skjevt? Det gir dårlig presisjon. Jeg har sett svenske skyttere som bruker et tykt lag stivt kulefett rundt kulene, slik at de skal ligge stabilt i kammeret og entre løpet korrekt.
Jau, altså. Riflestigninga du oppgir stemmer ikke med det jeg ser når jeg måler. Tappen av teip på pussestanga rekker ikke så mye som ei halv omdreining før pipa er slutt. Men i dag rekker den ei kvart på cirka 55 cm. I går var det 57. Det gir ei stigning på 1/86. Mener Eldar også oppga å ha målt 1:90 i sin tråd om emnet.
En telefon i dag til norgesrekordholder i bakladet perk ga meg ellers noen interessante svar. Han bruker denne tidligere nevnte 585-kula stappa ned i ei melkekartongskive a la muffinsform, og mens jeg hadde ham på tråden målte han pipa si til .618, (mener jeg det var.)
Title: Re: Flottans gebrekkelige kammerlader.
Post by: Øyvind F. on 19. January 2021 kl. 8:20:10
Beklager forvirringen, jeg fant feilen. I den svenske tabellen fra 1852 som jeg hentet informasjonen fra er pipelengden oppgitt til 34,58 svenske desimale tommer (102,67 cm), men løpet er jo i virkeligheten ikke så langt. Men med 34,58" stemmer det med en riflestigning på 1:80" med en halv omdreining på løpets lengde. Jeg tok utgangspunkt i løpets faktiske lengde da jeg fikk 1:56".

En kilde fra 1855 oppgis riflestigningsvinkelen til 89° 14' 10,9" (svensk mål), som på engelsk blir 89° 13,64' 12,74". Josef Alm oppgir 1 omdreining på 213,8 cm (1:84").
Title: Re: Flottans gebrekkelige kammerlader.
Post by: BjørnL on 19. January 2021 kl. 8:56:06
Hei.

Jeg forsøkte med ".575 Lee improved minie" kuler i min Pedersoli Enfield 1858. På 100 meter gikk disse kulene halvannen meter til side for blinken. Det skal ikke gå an og jeg var fortvilt. Fikk låne en tang og støpte noen ".575 Lyman old style". Disse går snorbeint (når skytteren evner å skyte skikkelig).
Hvis jeg skal sende deg noen kuler trenger jeg en adresse.

BjørnL
Title: Re: Flottans gebrekkelige kammerlader.
Post by: Torgeir on 19. January 2021 kl. 11:40:52
Jeg er på forhånd dypt takknemlig hvis du kan sende dette til Torgeir Eikeland, Paradisveien 22C, 4617 Kristiansand. Husk å legge ved kontaktinfo i form av telefonnummer, så kan jeg vippse deg porto og blyavgift. Legg ved kontonummer hvis du ikke har vipps.
Title: Re: Flottans gebrekkelige kammerlader.
Post by: BjørnL on 20. January 2021 kl. 7:17:31
Hei.

Noen kuler sendt.

BjørnL
Title: Re: Flottans gebrekkelige kammerlader.
Post by: Torgeir on 20. January 2021 kl. 16:13:27
Hei.

Noen kuler sendt.

BjørnL
Dette er en glede å lese. Rapport fra fronten vil følge når de er fyrt av i retning målet.  ;D
Title: Re: Flottans gebrekkelige kammerlader.
Post by: Torgeir on 24. January 2021 kl. 20:28:15
Da har kulene fra Bjørn L ankommet (takk igjen!), og jeg her en kveld kom det jaggu inn ei melding fra Krutnarr ute i Søgne. Han hadde gjort et funn i bua si, nærmere bestemt ei tang fra Accurate Moulds merket «585-470S» og en haug kuler støpt med denne, samt melkekartongmuffinsformer.
Dette er nok den sagnomsuste tanga Eldar skreiv om i sin tråd, og kulene er helt like den som heter «59-470S» i katalogen til Accurate Moulds. )Noen 585-470S finnes ikke der.) Selv om kula heter 470, veier den egentlig 500 grains. Mens jeg var der og bomma kuler og lånte tang, nytta vi høvet til å sammenligne leketøy. Hans svenskproduserte og min belgiskproduserte var temmelig like metallisk, men treverket var ulikt på den måten at den belgiske stokken er mye rettere. Børsa ligger som ei hagle tett oppunder kinnet, og dette kjenner jeg følgene av nå som jeg har brukt mye av helga til å brenne krutt.

For å ta Bjørns kuler først: Den beste samlinga med disse var en seks skudds med 15 cm spredning. Disse kulene likte snille ladninger med Wano best, (55 grains)  og det tror jeg kommer av at de har tynne bånd i bæreflata. Fikk de for hard ladning forsvant de ut et helt annet sted enn skiva.
Felles for alle ladningene i helga var at mellomlegg med polenta bedret presisjonen betydelig.
Med Accurate Moulds-kula fulgte jeg først formaningene fra norgesrekordholderen om å bruke melkekartongkopp rett på 70 grains Wano. Det gikk sånn greit, og det var en del stapping og slåing for å få trødd kule og kartong nedi sotkammeret. ???
Etter hvert fant jeg ut at melkekartongen ikke gjorde noe fra eller til, så jeg endte med å dure kulene rett i polentaen og legge masse hovsalve oppå. Dette siste var et sabla klin jeg hadde fått tips om av samme mann, og det fungerte upåklagelig til å holde slammet mykt. Det meste av samlingene med denne kula lå rundt 13-18 cm, men det var litt mer vertikal spredning enn jeg likte.
Denne forsvant mye da jeg tråkka til med 84 grains Wano 2, for da landa fem skudd innen 10 centimeter. (Antagelig bare tilfeldig, og neste gang går det sikker ikke like bra.) Dette ga rundt 1000 fps på kronografen, og lett hodepine.  ::)
Kuriøst nok var ikke presisjonen like god når jeg ladde til samme fart med sveitserkrutt.
Et forsøk med 70 grains Sveitser 3 sendte 500-grainskula avsted i 1170 fps, med en rystende rekyl i andre enden. Til alt hell var presisjonen elendig med denne ladninga. :o

Title: Re: Flottans gebrekkelige kammerlader.
Post by: Torgeir on 24. January 2021 kl. 20:32:44
Og siden det er noe knot å få lagt inn bilder på dette forumet (selv om man har forsøkt å redusere størrelsen på dem), må jeg visst legge inn resten av bildene i egen post.
Title: Re: Flottans gebrekkelige kammerlader.
Post by: Torgeir on 24. January 2021 kl. 20:35:26
Og en til. Om de nå laster sidelengs, er ikke det fordi jeg har forsøkt å snurre dem rundt og lagre dem enda en gang riktig vei.
Title: Re: Flottans gebrekkelige kammerlader.
Post by: Torgeir on 24. January 2021 kl. 20:40:10
Krutnarr og to av flottans kammerladere.
Title: Re: Flottans gebrekkelige kammerlader.
Post by: krutnarr on 25. January 2021 kl. 11:52:44
Hei.
Artig å se at kulene fungerte. Ser egentlig lite forskjell på mine og Bjørn L sine? Kanskje bøssa ikke er så kresen bare den får nok krutt?

(Btw: enig at forumet er blitt vanskelig å bruke. Bilder vil ikke inn og det går ikke å legge bildene i teksten så de kan «illustrere» igjennom «samtalen».)
Title: Re: Flottans gebrekkelige kammerlader.
Post by: Torgeir on 25. January 2021 kl. 17:43:11
Hei.
Artig å se at kulene fungerte. Ser egentlig lite forskjell på mine og Bjørn L sine? Kanskje bøssa ikke er så kresen bare den får nok krutt?
Vel: Forskjellen var stor i praksis, i alle fall. Bjørns kuler (.602) har synlig mindre bæreflate, med tre ganske smale bånd. Jeg tror disse ble hardt rammet og skrelt vekk vekk da jeg starta med 70 grains wano. Det første skuddet traff skiva, de to neste ikke. Så ble det bedre og bedre jo lenger ned i ladning jeg gikk.
"Dine" kuler (.586) måtte på sin side blåses ut med 80 grains wano for at riflinga skulle få godt nok tak og gi optimal snurr. Da gikk de til gjengjeld som hakka møkk i en trakt.
Lyden fra de to kulene var også ganske ulik. "Plaff" sa den ene og "vlam" sa den andre.
Title: Re: Flottans gebrekkelige kammerlader.
Post by: Torgeir on 26. January 2021 kl. 11:01:39
OK. Denne reimbøyleholderen/ haneverneren mangler på underbeslaget på min kammerlader, så nå skal jeg lage den av et stykke jernbaneskinne. Men reimbøyla vet jeg ikke helt åssen jeg skal lage. Tenker på å få fatt på noe stålstang, varme og bøye til. Men jeg synes jo også den ligner på ting jeg har sett ligge og slenge, eller sett på andre geværer. Den smale delen er 15,5 mm brei. Hvis noen har sett, eller har noe sånt til overs hadde det jo vært moro.
Title: Re: Flottans gebrekkelige kammerlader.
Post by: runastav on 27. January 2021 kl. 16:44:01
Du vett når 2 stk sørlenninger slår seg i samen så må det bli bra resultat tilslutt ;)Flotte børser! Helsing Runar
Title: Re: Flottans gebrekkelige kammerlader.
Post by: Torgeir on 04. February 2021 kl. 19:58:57
Sånn. Da har jeg dengt reimbøylefeste/vernebøyle ut av jernbaneskinne. Smergel, dremel, fil og sandpapir. Denne Laurel Mountain-bruneringa som selges på nettbutikken her blir jo riktig fin, synes jeg.
Nå må jeg bare finne ut hvor jeg får tak i 3 mm tjukk stålstang å lage reimbøyla av. Fremdeles mottagelig for tips.
Title: Re: Flottans gebrekkelige kammerlader.
Post by: Krutthorn on 05. February 2021 kl. 1:36:34
Bruk sveisepinner - noen er 3.2 mm
Mvh
Krutthorn
Title: Re: Flottans gebrekkelige kammerlader.
Post by: Torgeir on 17. February 2021 kl. 22:30:24
Takk for godt tips!
Title: Re: Flottans gebrekkelige kammerlader.
Post by: krutnarr on 18. February 2021 kl. 9:54:47
Dette ble knall Torgeir  :)
Title: Re: Flottans gebrekkelige kammerlader.
Post by: Torgeir on 10. April 2021 kl. 20:57:57
Endelig kom kuletanga fra Accurate Molds. Dagens tur på banen ble en opptur. Nå gjelder det bare å justere treffpunkt liiittegrann.