Ny og ubeskrevet kammerladermodell?

Started by Øyvind F., 30. October 2020 kl. 12:23:49

Previous topic - Next topic

Øyvind F.

Jeg lurer på om det kan finnes en hittil ubeskrevet 18-lødig kammerladermodell. Det finnes flere tobånds-geværer med sabelbajonettfeste som tilsynelatende er lik Modell 1859. Men om man ser nærmere på dem viser det seg at de er sammensatt av eldre deler. Eksempler:


  • Hevarm fra Modell 1842
  • Pipe/kammerhus fra M/1842 eller 1846
  • Kolbekappe Modell 1846
  • Hane Modell 1849
  • Kolbeform som Modell 1849

Skjeftet har ikke innfelt flis bak øverste båndfjær, så skjeftet må være nytt. Eldre merking er tilsynelatende slipt bort og geværene er nummerert på nytt. Jeg kjenner nå til nr. 17 og nr. 22 (bildet). Låsen er datert 1866 og den må derfor være nylaget for anledningen.

Jeg tror dette må være geværer som ble laget rundt 1866 av deler KV hadde liggende og de ble nummerert i en egen serie. Det er kjent at to år tidligere ble det kortet ned en rekke lange infanterigeværer, så tidspunktet kan stemme godt med at man ville bruke opp eldre deler.

Er det noen som har eller har sett geværer som kan passe inn i denne nummerserien?

Det avbildede geværet befinner seg på magasinet på Forsvarsmuseet (FMU.001825). Flere bilder på digitaltmuseum.no.
Øyvind F. - forum admin
Ta også en kikk på kammerlader.no.

Tinytim

Kan ikke det her bare være en måte å prøve å selge unna en del av de delen de hadde på lager? De så vel at det var et marked der siden Hagen, Larsen og andre solgte 18 lødige kammerladere til det sivile markedet.
Forøvrig så har ikke den avbildede kammerladeren hevarm fra 1842 modellene.

Øyvind F.

Nei, dette tviler jeg sterkt på at er noe sivilt. Alle detaljer stemmer overens med Hærens M/1859 og nedkortede lange utgaver. I 1866 var de 18-lødige geværene fremdeles i bruk av troppene, og i 1864 pågikk nedkortingen av lange geværer for fullt.

Sivile 18-lødige bygget på Kongsberg-deler fra Larsen, Petersen og andre sivile børsemakere har klare sivile trekk som skiller dem fra de militære. De ble dessuten stort sett produsert fra sent i 1840-årene og utover i 1850-årene. Etter at Modell 1860 ble approbert var det nesten utelukkende 4''' som gjaldt til sivilt bruk. En skytter kunne f.eks. ikke konkurrere om premier i konkurranser dersom han ikke brukte 4-linjers kaliber.

Men den kanskje sterkeste indikasjonen mot at dette er noe sivilt er vinkellamellsiktet. På dette tidspunktet hadde «alle» skjønt at dette siktet var ubrukelig til sivilt bruk – både på jakt og til konkurranse.

Det er forresten  nr. 17 som har M/1842-hevarm.
Øyvind F. - forum admin
Ta også en kikk på kammerlader.no.

Anders

Hei, har hørt rykter om at denne modellen kan være en jubileumsmodell av noe slag. Kan det være noe i det?

Roy-Terje Kjoberg

Mer samler enn skytter.

Anders