Norsk kammerlader-verdi

Started by arvegutt, 27. January 2015 kl. 15:00:29

Previous topic - Next topic

arvegutt

Hva bør jeg betale for en ganske strøken norsk kammerlader. Jeg har ikke så veldig stor kunnskap om disse geværene. Vet at de ble laget mellom 1842 og 1880. Det er kanskje vanskelig å svare på og det er vel flere faktorer som spiller inn med tanke på pris. Men om noen kunne ha gitt meg en ca pris/pekepinn så hadde det vært fint!

Tinytim

En 18 lødig kammerlader med orginalsiktene som f.eks 1842, 1846, 1949, eller en fire linjers som ikke er ombygd til Lundsgevær er verdt mange titalls tusen kr. Ble solgt en før jul som passerte 100000.
En strøken med 1855 sikte eller et strøkent Lundsgevær er verdt 12-13000. Dette blir litt omtrentlig og det finnes en del unntak.

Roy-Terje Kjoberg

#2
Nå var det riktig nok en kammerlader som ble solgt for over 125 000,- sent i fjor, men den er neppe representativ for hva en "strøken" kammerlader koster.
Ett er hva den er verd - et annet er hva den bør koste.
For å kunne ha noen formening om det må en vite hvilken kammerlader det er snakk om. Verdien er jo hvor langt du er villig til å strekke deg for å kjøpe den og hva selger er villig til å gi etter for selge den.
Litt mer konkret; du bør by 8000,- for en slik du løslig beskriver den :smile:
Mer samler enn skytter.

Trond

"Strøken" er et relativt begrep. Dersom det forventes 100 % original brunering, ingen riper eller hakk i skjeftet etc. - så betalte jeg kr 25 000,- for en vanlig M1849/55 for 1012 år siden - og var strålende fornøyd. Den hadde til og med det originale arsenalfettet i behold (den midterste på bildet).



Dersom strøken innebærer ingen gravrust, grei rifling og endel originalfinish, men gjerne litt småskader på skjeftet etc., er riktig pris antagelig kr 10-12 000 for en av de tre vanligste (M1855 variant, M1859 variant og lang M1860 Lund).

For kr 8000 får du en grei brukskammerlader, men ikke en som er av samlerkvalitet - såfremt du ikke er helt spesielt kritikkløs på det du vil samle på - eller veldig heldig.

proud.norwegian

#4
Hvis man da har en Hertzberg nedkortet med innfelt "flis" i forskjeftet - er da verdien i kategori 2

ca. 10.000.- ??

JanS

En "strøken":-)  kammerlader M/1849/55 bør du få for 6-8000,-
Utestengt bruker. Ta informasjonen i innlegget med en klype salt. Admin.

Kammerherren

6-8000 for en strøken kammerlader av nevnte modell høres i underkant ut. De fleste riflene er ikke strøkne, derfor er mange villige til å betale litt ekstra for en børse som faktisk er i virkelig fin original stand. Dette vil alltid variere avhengig av hvor ivrig kjøper og selger er samt hva selger vet om børsa.
Kammerherren

jæger justnæs

...og som Trond nevner; definisjonen av strøken. Som for de fleste av oss er fabrikkny med originalfinish, for andre uten manlger, helt nummelik (minus et løpsbånd og sveiva), nyblånert og mekanisk i orden 'spenner i hakket og klikker bra'.
Bilde(r), innvendig stand, selgers krav og kjøpers bud og så videre -det bunner ut i hvor folk setter skjønnhets- og smertegrensa samt hva man skal ha våpenet til. Glass og ramme eller banebruk?
Best når det smeller!

Trond

For å illustrere dette litt nærmere. Bildet viser et utsnitt av de tre forskjellige M1849/55 og én Kongsberg M1855 kammerlader bortest. Alle fire er en særdeles god stand, men det er bare den som er nærmest kameraet som er helt strøken, så godt som fullstendig feilfri.



Bildet er tatt med tanke på å avsløre mest mulig av bulker, hakk, riper m.m. Samtlige av disse er mer enn bra nok til å være samlervarianter, men de tre er antagelig i utgangspunktet "bare" verdt kr 12-15 000/stk. Nå har de riktignok nummerlike basjonetter alle sammen, noe som vil trekke verdien ytterligere noe opp.



Dette bildet viser to M1859 kammerladere, den øverste fullstendig uten finish, den andre med fin, mettet brunering. Hvilken av disse er så verdt mest? Begge er i gjennomgående meget god stand, den uten bruneringen praktisk talt strøken.

Verden skal ikke alltid være så enkel, men den blanke er fra den første produksjonsserien i 1859 og har, etter all sannsynlighet, vært brukt som gardekammerlader i forbindelse med Oscar Is begravelse. Da ble bruneringen fjernet og av en eller annen grunn er denne ikke blitt brunert opp igjen.



Jeg holder derfor en knapp på at den blanke er mest verdt i dette tilfellet.