30. July 2021 kl. 5:56:54
forum.svartkrutt.net

Author Topic: Mysteriet med de kappede Lundsgeværene i 11,9 mm Lund  (Read 655 times)

21. May 2021 kl. 14:41:51
Read 655 times

Øyvind F.

Administrator
I kammerladerboka kom jeg ganske nær en løsning på mysteriet om de lange Lundsgeværene med kappet munning patronen som kalles 11,9 mm Lund, eller feilaktig «12 mm Hagen-Lund». Men jeg kom ikke helt i mål. Nå har det dukket opp opplysninger som viser at det var børsemakeren Hans Christian Olsen-Maseng som forandret og kamret om geværene. Det var altså ikke Hagen som mange tror.

Jeg skrev en artikkel om Olsen-Maseng og Lundsgeværene på kammerlader.no kalt «Børsemaker Olsen-Maseng og Det frivillige skyttervesens Lundsgeværer».
Øyvind F. - forum admin
Ta også en kikk på kammerlader.no.

22. May 2021 kl. 17:27:49
Reply #1

olav


Jeg fant i min tid tomme og ladde hylser merket Olsen Maseng  menoen betvilte mine funn . Har og laget 11,5 hylser etter de hylsenes mål men kula var jo den samme som 12 mm kula . Hylsene laget jeg av  basehylser og 50 kaliber hylser.

22. May 2021 kl. 19:53:27
Reply #2

Øyvind F.

Administrator
Etter et søk på forumet ser jeg at du møtte motbør da du nevnte at det var en sammenheng mellom Olsen-Maseng og 11,9 mm Lund for rundt åtte år siden. Men du var jo absolutt inne på noe. At det eksisterer hylser merket Maseng og Lund er jo nå godt kjent. Jon Steinsnes som du diskuterte med den gang hadde en artikkel i SARA Bulletin i 2014 som han la ut i denne tråden om Remington-geværer merket med «Lunds hylse».

Årsaken til at Lundsgeværene som ble tatt i bruk av DFS ble kamret om er trolig at ekstraktoren fungerte bedre med flaskehalshylsene. Benevnelsen 11,9 mm Lund antar jeg at kommer av at geværene ble boret opp fra 11,77 mm til 11,9 mm.

Men hvorfor ble de kappet bak bajonettfestet? Det har jeg ikke funnet noe sikkert om, men jeg har to teorier:

  • Det var en form for avmilitarisering. Husk at geværene ble solgt til DFS like før unionsoppløsningen i 1905, og de konservative styresmaktene ville neppe utstyre de mange radikale skytterlagene med militærgeværer de kunne måtte kjempe mot selv i en eventuell borgerkrig.
  • Kan kappingen ha vært gjort i forbindelse med opptrekkingen for å sikre at munningen ikke var skadet?

Er det forresten noen som kjenner til korte (tobånds) Lundsgeværer i 11,9 mm Lund? Jeg regner med at de finnes, men har ikke sett noen.
Øyvind F. - forum admin
Ta også en kikk på kammerlader.no.

30. May 2021 kl. 20:36:46
Reply #3

JMoa


Interessant artikkel om Olsen-Maseng og Lundsgeværene.
Jeg har en kammerlader i 11,9 Lund, men den er også lang / 3 bånds.

31. May 2021 kl. 11:13:04
Reply #4

valkyrien


Jeg hadde en kort kammerlader for en tid tilbake. Den tror jeg  kanskje var kamret for omtalte patron. 
Grunnen til det var at når jeg skjøt vanlige 12 mm patroner så ble det en enorm kul på hylsene,  helt unormalt og skyting innstilt etter få skudd. Hylsene ble så utvidet at det var umulig å presse dem tilbake i ordinært diesett, for meg i hvertfall >:( 
Rifla var ikke nr lik , den var ombygd til sentertenning men ellers original 2 bånds. I tillegg, uvanlig og umilitært romslig kammer!

Patroner kan jeg lite om, men en som kan kaste lys over saken er en av bidragsyterne på  denne tråden og meget kompetent med patroner. Han kjøpte rifla av meg for ca 10- 15 år siden. Eller? ;)