Personlig bilde

Norske svartkrutt haglpatroner (Hagle)

av Jon @, onsdag 13. juli 2011, kl. 09:12 (3054 dager siden) @ festus

Messinghylser ble solgt tomme som regel så disse ble ladet av hver enkelt jeger, vanligvis med svartkrutt.
Raufoss startet produksjon av slike hylser ca 1922.

På samme tid eller litt senere startet de også med lading av papphylser, disse ble nok kjøpt i utlandet. De eldste jeg har sett har Raufoss Patronfabrikk dekkskilling og må da være fra tiden før 1925 da de skiftet navn til Ammunisjon Fabrikk. På bildet ser man til venstre Raufoss Sortkrudt Jagtpatroner som trolig er de aller første. Den andre er en røkfri fra samme tid med det fornøyelige navnet Raufoss Røk- og Rekylsvake Jagtpatroner R.R.R.

[image]

Senere på 1920tallet (etter 1925) kom den lyse patronen til venstre på neste bildet, den neste kom trolig ganske kort tid etter 2.VK. Den mørke grønne nr.3 er nok fra sent 1950tallet, mens den siste har rillet papp slik man også finner på de siste RA røde røkfrie og er trolig fra tidlig 1960tallet og er nok den siste typen de ladet.

[image]


Jeg tror de fleste typene vi kjenner fra andre som ladet haglpatroner i den tidlige tiden, 1890 - 1.VK nok er ladet med svartkrutt. Slike som Hagen, Larsen, L.V., Schou, Hoff m.fl. Men det er kun Hoff Krudtværk og Luntefabrik som jeg kan huske som hadde patroner merket Sortkrudt. Men jeg tror nok at deres mer kjente grønne patroner også var ladet med slik krutt. Se bilde under


[image]


Hele tråden:

 RSS på tråd

powered by my little forum