Perkusjonsrifle med uvanlig pipeprofil? (Munnladning)

av anvil, onsdag 24. september 2014, kl. 15:19 (1791 dager siden)

[image]
Denne rifla, som er 152 cm lang, er stemplet Aasmund Nestestg på låsblikket og AN på pipa. Eieren, fra Vinje, sier at den i sin tid er laget på nabogården der det bodde en dyktig smed, Aasmund Nestestog.
Jeg har funnet navnet i ei liste over kjente knivmakere og -smeder i Norge, der det står at han er født i Vinje i 1797. Andre opplysninger har jeg så langt ikke funnet.
Selv om det er stemplet "Nestestg" på låsen må en kunne gå ut fra at det der har falt bort en bokstav.
Det spesielle med geværet er at pipa egentlig er 4-kantet og med hjørnene vertikalt og horisontalt. Riktignok er de faset av, men hovedinntrykket er 4-kantet pipe. Jeg har ikke tidligere sett et slikt pipeprofil. Men det er kanskje ikke så uvanlig?
Pipa er 113,5 cm lang med følgende nøkkelvidde på 4-kanten: Ved munningen ca 25 mm, på midten ca 22 mm og i bakenden ca 32 mm. Pipa har fin brunering på synlige flater men har smihud med glødeskall på skjulte flater. Kaliberet er ca 14 mm målt på bommene og med bunnmål på ca 16 mm.
Baksiktet er et fast skur satt inn i en tunnel av nysølv. Korn av nysølv.
Det som slår en er at pipa er i meget god stand med skapre rifler og helt fri for rust. Selv framenden av svansskruen er uten rust, er fakrisk blank! (Det lå en fettet filledott i kammeret. Trodde det kunne være en ladning som lå der. Svansskruen gikk greit ut, faktisk blank og fin på gjengene)
Låsen er også i god stand. Den er helt uten merking innvendig, også fri for filemerker som har vært vanlig å bruke ved små serier.
Det er sannsynlig at Aasmund Nestestog har laget både lås og smidd pipa. Og da kan vel disse delene tidfestes til rundt 1850 +/-.
Når det gjelder stokken ser en at kolben har utskjæringer. Og det slår en at stokken er svært medtatt, noe som kunne tyde på at den er eldre enn stålet, særlig fordi pipa ikke har preg av å være noe særlig brukt.

Skulle være interessant å høre om noen har sett eller har noe tilsvarende som dette geværet!

Hilsen fra Anvil

[image]

[image]

[image]

[image]

[image]

[image]


Hele tråden:

 RSS på tråd

powered by my little forum