Personlig bilde

Norske papirpatroner. (Kammerlader)

av Jon @, onsdag 5. august 2015, kl. 21:04 (1419 dager siden)

Vi har jo skrevet en del om dette på andre tråder men jeg følte det ble mest riktig å lage en ny tråd for å vise de 18lødige / 6''' papirpatronene jeg kjenner.

[image]

Opprinnelig brukte man rundkuler i nevnte patroner men i 1855 gikk man jo over til spisskule. Patroner med rundkule kjenner jeg ikke men de med spisskule kjenner jeg fire varianter av. De første var med kulespissen ut og det er lett å forstå at dette medførte problemer hvis man hadde flere slike i ei veske eller lomme, de gnagde lett hull på hverandre. Derfor ble kulespissen lagt inn mot kruttet som på de to til høyre på bildet. Den andre variasjonen er at begge typer finnes m/u fett på papiret over kula.
På de med spiss ut var de eldste uten fett, på de andre vet jeg ikke sikkert. Mulig de sløyfet det på slutten av produksjonen. 4''' M1860 patronen jeg har er med fett.

Ellers viser bildet en oppbrekket og tømt patron, m/kule, ei kule og innmaten i et sett med 12 tennhetter som lå i patronpakkene. Hettene var i tillegg pakket inn i stivt gråpapir rundt det viste.


Hele tråden:

 RSS på tråd

powered by my little forum