Bondebørse- eller hønsetann? (Identifisering)

av festus @, søndag 11. oktober 2015, kl. 18:23 (1379 dager siden)
redigert av festus, søndag 11. oktober 2015, kl. 18:30

Hei!

I helga var jeg på antikkmesse på Hamar, og snoket litt rundt etter ting som er kjekt å ha. På et bord kom jeg over ei sliten norsk bondebørse. Ikke akkurat det jeg var på jakt etter, men uvisst av hvilken grunn kastet jeg et kjapt blikk på den likevel. Kanskje var jeg litt inspirert av tråden om bondebørser her på forumet?

[image]

En kjapp once-over bekreftet det jeg hadde mistanke om. Perkusjonert flintlås med hjemmesmidd hane, sprekker i bjørkestokken, rester av rødmaling, sprukket tennkloss, hanen sto ikke... Blæh.:gal: 13-på-dusinet-børse, knapt egnet som dele/bytteobjekt. Uinteressant.

Men så, i det jeg skulle legge den fra meg kom jeg til å se på navnet på låseblikket:

D.EGG

Det kvapp i meg. Jeg kjenner nemlig kun en "D.EGG"- den legendariske engelske gunmaker Durs Egg fra London.
Det kunne bare ikke stemme- hvordan i svarte granskauen skulle en norsk bondebørse kunne ende opp med en Durs Egg-lås? Nå vet jeg jo at alle kjente merker blir etterlignet- kunne det være en kopi? En nærmere granskning av låsen fikk meg til å tvile. Gravyren var utført med stø hånd, og selve låsen var smekker og velproposjonert, bortsett fra den grusomme hanen. Kunne det være en vraklås som ad ukjente veier hadde funnet veien til Norge etter endt nytte hjemme, og endt opp i ei sammenrasket bygdebørse? Småmorsomt! Et skår i gleden var at en eller annen tulling hadde boret hull i låsblikket og skrudd låsen fast i selve løpet! Mer om dette senere.

[image]

Jeg begynte å se litt nærmere på børsa.
Løpet hadde en litt snodig form, flatt på toppen, nesten (men ikke helt) som ei kassepipe. Kunne det ha vært festet et ekstra sikte der? Midt på det flate feltet skimtet jeg omrisset av en ring, nesten som om noen hadde boret ned en stor bolt for å plombere den.

[image]

Så slo det meg: Dette har jeg sett før! Riktignok bare i bøker, men... Kunne det være? :surprised:

Jeg snudde børsa med lett skjelvende hender. På undersiden så jeg at avtrekkerbeslaget var utvidet foran bøylen, til en ring. Nærmere bestemt en anleggsflate. Midt i ringen satt en stor, forseggjort skrue og umuliggjorde nærmere granskning.

[image]

Nå var det ikke tvil i min sjel: Det jeg holdt i hånden var ikke noen sammenrasket bondebørse! Det var ett av de aller første bakladergeværene som er konstruert! :-D

Utrolig nok hadde naboselgeren (!) et eksemplar av "Våben gjennem årtusinder" av William Reid, og der, på side 169 fikk jeg bekreftelsen. Riktignok i litt mer eksklusiv utførelse enn den jeg holdt i hånda, men likevel.

[image]

En kjapp pruterunde senere var børsa mi, og lagt trygt i bilen. Siden jeg var sammen med venner tilsa sosiale konvensjoner at jeg ikke kunne begynne å demontere børsa med det samme- her skulle spises middag, drikkes kaffe, konverseres... Kjempehyggelig det, men er det noen som husker hvordan det var å være seks år på julaften, og måtte oppføre seg ordentlig mens de voksne spiste saaaakte, drakk kaffe og "bare" skulle se på sølvguttene før pakkene kunne åpnes? #Denfølelsen, som de unge sier... ;-)

Først nå har jeg fått studert børsa i detalj, og mer og mer faller på plass. La oss følge prosessen steg for steg:

Jeg fryktet at mekanismen skulle være ødelagt under perkusjoneringen, og var derfor veldig spent på hva som var igjen. Skruen under løsnet greit, og viste følgende:

[image]

Yes! Det var noe der inne! Men hva?

Låsen var som nevnt skrudd fast i løpet uten låsskruer og sideblikk, noe jeg først tok som et tegn på billig bondemekking, men man lærer noe hver dag...

[image]
[image]

Det viste seg nemlig at det ikke var tegn til at det noensinne hadde vært slike skruer! Låsen er kun festet med en hake i fremkant og denne skruen, eg meget pent stykke børsemakerarbeide.
Se nå litt nærmere på tegningen over...
Tegningen viser lås og kammer på en Ferguson-bakladerrifle laget av- trommevirvel- Durs Egg, ca. 1780!!!

[image]

[image]


Løpet var ikke festet med stifter som jeg trodde ved første øyekast, men med pene små skyvere.

[image]

Det lot seg lett fjerne, men det viste seg at tangeskruen var et av D'herrer Mustad &Søns eminente produkter. Da løpet var ute, åpenbarte dette seg:

[image]

[image]

[image]

Kammermekanismen er med andre ord intakt, det eneste som mangler er svingarmen som skal skru "kammeret" ut. I motsetning til geværet på tegningen, der avtrekkerbeslaget har fungert som svingarm har dette geværet tydeligvis hatt svingarmen separat, antagelig liggende utenpå avtrekkerbøylen. Skruen som festet den er heldigvis intakt, de måtte vel plugge hullet med noe...

[image]


Skuret har messing på tuppene for å få bedre siktebilde i dårlig lys.

[image]

Rørknene er meget pent utformet, muligens av nysølv.

[image]

Stokken har intakt hornavslutning ved munningen.

[image]

Selve stokken antok jeg som sagt at var bjørk, men jeg tror nå det er nøttetre. Utformingen minner meg litt om de tidlige jegerriflene, med en litt lubben kolbe med god kinnkappe og pynteprofil langs ladestokkrenna.

Kolbekappa er pent utført i messing.

[image]

Stempler er det smått med, det eneste jeg så langt har funnet er en kronet V på løpet.Hvis noen kan fortelle meg mer om dette blir jeg meget takknemlig.

[image]

Sett under ett mener jeg at alt peker mot at børsa ikke er sammensatt, men at delene har hørt sammen siden starten, med unntak av perkusjoneringen. Jeg våger derfor hevde følgende:
Den uinteressante bondebørsa viser seg å være et meget tidlig sivilt bakladegevær fra sent 1700- tidlig 1800-tall, av det berømte våpenfirmaet Durs Egg. Kanskje er børsa slett ikke så spesiell som jeg innbiller meg, men det er nå moro lell!

Litt om veien videre:
Jeg vil stabilisere sprekkene i treverket med lim, og skjøte inn noen små fliser der de mangler. Så skal stokken få en deilig og sårt tiltrengt massasje med store mengder stokkolje. Den lille rødmalingen som er igjen tillater jeg meg å nennsomt fjerne- den er riktignok en del av børsas historie og har gjort en prisverdig jobb med å hindre rust, men jeg synes ikke en D.Egg bør være malt med Jotun låverød... En ny hane og slagfjær vil jeg nok koste på den også. Jeg håper å få løsnet kammerstykket med store mengder krypolje og tålmodighet. Hvis så skjer, skal dere nok få se hvordan den ser ut inni.

Innspill og opplysninger mottas med takk.
(Noen som har en svingarm til et eksperimentelt gevær fra 1700-tallet liggende, forresten?...) :-D

--
"En mann kan aldri ha for mye rødvin, for mange bøker eller for mye ammunisjon"
- Rudyard Kipling


Hele tråden:

 RSS på tråd

powered by my little forum