Personlig bilde

Kuletenger til gamle norske militærvåpen (Utstyr og tilbehør)

av Øyvind F. ⌂ @, Bergen, torsdag 2. august 2007, kl. 11:51 (4432 dager siden)

Jeg har lurt litt på om jeg skal få laget en serie med kuletenger fra Lee igjen. Prisen vil bli ca. $25 per tang + mva/toll + frakt. Tang + mva vil sannsynligvis komme under 200 norske kroner. Alt avhenger av hvor mange vi blir til å dele fraktkostnadene fra USA.

De aktuelle kalibrene er:

- 18 lødig kammerlader
- 12 mm Remington
- 10,15 Jarmann

Med andre ord er dette en serie med norske militære kuler fra ca. 1850 til ca. 1890. Nedenfor er noen av tankene jeg har om hvert kaliber. Ingenting er spikret eller tegnet ennå, så det er bare til å komme med kommentarer og forslag.

18 lødig kammerlader
Kuletenger til 18 lødig kammerlader er vanskelig å få tak i. Det kan vise seg å bli vanskelig å få laget en kammerladertang hos Lee også på grunn av den store kulediameteren. Jeg sendte en forespørsel til mr. Lee i går om det var mulig å gå laget tenger med en så stor diameter, men har ikke fått svar ennå. Lee lager jo slugtenger i kaliber 12, så det burde ikke være umulig.

I utgangspunktet ser jeg for meg en kule som er tilnærmet lik spisskula fra 1855, altså den med to riller. Originalt ble denne kula skutt med papirvikling, men innbiller meg at dagen skyttere heller er interessert i å skyte med nakne kuler med fett i rillene. Jeg har dermed tenkt å øke kulediameteren fra 17,5 mm til ca. 18 mm. 17,5 mm kuler kan lett bli for små dersom de skytes nakne, og dermed blir presisjonen forringet.

En annen ting er at det slett ikke sikkert at det originale kuledesignet er det mest optimale. Under NM i år ble det blant annet brukt en kule fra en elefantbørse som visstnok skulle gå godt. Jeg heller nok til at vi bør holde oss tett opp til de originale norske kammerladerkulene. Et argument er historisk korrekthet, et annet argument er at vi nå har en ren militær kammerladerklasse i Norsk svartkruttunion. Det kan tenkes at det kan komme restriksjoner på hvilke kuler som skal tillates.


12 mm Remington
Dette er kanskje det kaliberet som vi trenger minst. vi har jo allerede Jämttången, og det fungerer også greit med kuler til .50-70 Gvt. Likevel, en slik kuletang blir relativt billig, og dersom alle blir enige får vi den akkurat slik vi vil.

Det ble prøvet og feilet en del med kulene til 12 mm Remington også i 1860- og 1870-årene. Både Landmark og Larsen hadde sine varianter. Det fantes også en del sivile varianter. Militært hadde kula til å begynne med en relativt dyp hulbase, men denne gikk en etter hvert bort fra. Flere av de sivile variantene jeg har sett tegninger av har en liten hulbase. Jeg foreslår av vi dropper hulbasen. Tengene blir dermed billigere, lettere å støpe med, og jeg tviler sterkt på at vi mister presisjon selv om vi ikke har hulbase.

Et annet spørsmål er om kula skal ha hælbase. Jämtkula er jo hælbaset, og den har et drivbånd som begrenser settedybden i hylsa. Er det fordeler eller ulemper med dette? Her har jeg ikke noen sterke meninger selv.

Når det gjelder design på kula så foreslår jeg at vi baserer oss tett opp til en original kule.


10,15 Jarmann
Jarmannkuler er egentlig det jeg har tenkt minst på. Det finnes en god del originale rifler i dette kaliberet, da helst sivile tennstempelrifler og rolling block-rifler. De originale militære Jarmann-riflene er vel i svært begrenset bruk på norske skytebaner i dag, selv om det finnes tre-fire entusiaster her på forumet som bruker dem.

Originalt var den militære jarmannkula papirviklet, og det vil selvfølgelig si at den ikke hadde smøreriller. Parabellums kaldpressede jarmannkuler ligger tett opp til originalen, og har fungert godt i min jarmannrifle. Et annet alternativ er å lage en variant med smøreriller og med en litt større diameter.

De militære jarmannkulene var flatneset, men dette var fordi de ble ladet i et rørmagasin. Kuler som blir brukt i våpen med rørmagasin må som kjent ha flat nese for å unngå at de dunker borti tennhetta på patronen foran. Ballistisk sett vil det være mest hensiktsmessig å designe en kule med rund nese.

Så hva gjør vi her? Jeg antar at de færreste er interessert i å papirvikle kulene sine. Det mest aktuelle blir derfor en variant med smøreriller og rund nese. Dersom dere ønsker å gå for en variant med glatte sider for papirvikling foreslår jeg at vi rett og slett kopierer den originale kula med tanke på design, kulevekt, diameter og neseform.


Oppsummering
Bruk denne tråden til å si om du er interessert i noen av tengene, eller dersom du har forslag til hvordan kulene bør være. Når du kommenterer så setter jeg pris på om du lager en overskrift for hvert kaliber og formatterer den med fet skrift slik jeg har gjort. Det gjøres ved å markere overskriften og trykke på Fet-knappen.

--
Øyvind F. - forum admin
Bøker jeg har skrevet.


Hele tråden:

 RSS på tråd

powered by my little forum