Personlig bilde

Dagen i dag 12.desember (Våpensamling)

av Øyvind F. ⌂ @, Bergen, lørdag 13. januar 2018, kl. 18:26 (745 dager siden) @ Tinytim

Børsemaker Niels Gregersen merket trolig våpnene sine slik fordi han anså seg som eneoppfinner av det norske kammerladningsgeværet.

Gregersens samarbeid med geværkommisjonen av 1837 begynte slik: Kommisjonen slet med å konstruere en kammerladningsmekanisme som var god nok. Kaptein Scheel oppsøkte Gregersen – som på den tiden var ansatt som militær børsemaker i tillegg til å drive sitt eget børsemakerverksted – og bestilte en pistol som kunne lades bakfra med et bevegelig kammerstykke som skulle føres fremover ved hjelp av en krumtapp på samme måte som Løbnitz’ karabin. Gregersen påsto at Scheel ikke hadde gitt ham noen som helst instruksjoner eller tegninger – det var altså han selv som hadde konstruert pistolen. Ideen var basert en bakladningsmekanisme han hadde tegnet i 1833 som elev på den norske tegneskole.

Pistolen befinner seg i dag på Forsvarsmuseet: https://digitaltmuseum.no/011022699412/kammerladningspistol-22-lodig-scheel-forsok

Gregersen konstruerte låsen som vi kjenner på kammerladningsgeværene i dag noe senere.

I 1840 søkte Gregersen patent som eneoppfinner på kammerladningsgeværet – visstnok uten at geværkommisjonen var klar over det. Patentstyrets dokumenter viser imidlertid at Gregersen fikk avslag på søknaden med den begrunnelse at den egentlige oppfinneren var artillerikaptein Scheel. Etter dette ble Gregersen selvsagt utelukket fra det videre arbeidet til geværkommisjonen.

Gregersen kjempet hele livet for å bli anerkjent som den egentlige oppfinneren – og ikke minst få økonomisk kompensasjon. Så sent som i 1851 var saken hans oppe i Stortinget, men også da led han nederlag.

Striden mellom Gregersen og resten av geværkommisjonen blir selvsagt viet en del plass i boka jeg holder på med.

--
Øyvind F. - forum admin
Bøker jeg har skrevet.


Hele tråden:

 RSS på tråd

powered by my little forum