Hva er dette kammerladningsgeværet ? (Identifisering)

av truls inge @, tirsdag 6. februar 2018, kl. 22:43 (912 dager siden)

Jeg har kommet i besittelse av et 4"' - 2 bånd kammerladningsgevær som ikke er blitt ombygget for patron. Kammerladeren ser etter nøye inspeksjon ut til å være helt original (unntatt erstatningsreimen).
Uombygde 4 linjers kammerladere er visstnok ikke helt vanlige, men det mest spesielle er at stokken er i flammebjørk, og at våpenet ikke har noen ekstern nummerering. Bare innvendig - på undersiden av kammerstykket og svansestykket er innslått nummer 110.
Utvendig foran kammerstykket er innstemplet Kongsberg K og produksjonsåret 1861, og venstre side av stokken er innstemplet med 2 stk. Kongsberg K. Venstre sideskinne er heller ikke merket Model l860...4"' slik som på senere våpen.

I Harald Sunde sin utmerkede bok om kammerladningsgeværer for Hæren står det litt om tidlige 4 linjers geværer, og modellbetegnelsen skal etter denne være 4"' Kort Kammerladningsgevær M/1860 med skarpskyttersikte ?
Antakelig er denne produsert tidlig i 1861, for den 11 februar 1861 ble det bestemt at alle 4 linjers kammerladningsgeværer skulle merkes med Model 1860 4"'

I tillegg til 4 linjers geværer for hæren skal det også være produsert tilsvarende geværer for marinen.

Kan manglende nummerering være en indikasjon på at denne kammerladeren aldri har blitt utlevert til hæren (eller marinen), men i stedet ble brukt av Kongsberg våpenfabrikk i reklameøyemed eller til prøver og fremvisninger i utlandet, og at det også er grunnen til at den har fått stokk i flammebjørk ? - er det noen som har kjennskap til disse eller andre forslag?http://www.forum.svartkrutt.net/images/smilies/smile.png

Vennlig hilsen Truls

[image]

[image]

[image]

[image]

[image]

[image]

[image]


Hele tråden:

 RSS på tråd

powered by my little forum