Perkusjonsrifle laget av Johan Andersen Myhrvold (Våpensamling)

av Kruse, tirsdag 6. november 2018, kl. 20:39 (399 dager siden)

Jeg fikk for kort tid siden kjøpt en perkusjonsrifle merket «Myhrvold Christiania», og har gått ut fra at dette dreier seg om en rifle laget av børsemaker Johan Andersen Myhrvold fra Christiania. Jeg vurderer tilstanden til riflen som grei, og det ser ut som om den er komplett. Reim fulgte også med!

Jeg har etter beste evne prøvd å finne ut mer om riflen. I boken til Jon Sv. Dahl, «Blant pistolsmeder og bøssemakere» (1995, Forsvarsmuseet, Oslo) omtales på side 179 en børsemaker Johan Andersen Myhrvold. Han var født i 1818 og døde i 1871. Fra og med 1854 og frem til sin død ser det ut som han drevet sitt eget børsemakerverksted på forskjellige steder i Christiania, samtidig som han var børsemaker for Norske gevorbne Jægercorps.

Noen fakta om riflen:

Lengde: 120 cm
Løpslengde: 82 cm med åtte rette rifler.
Kaliber: 12 mm

[image]

[image]

[image]

[image]

[image]

[image]


Her på forumet har jeg funnet en tråd som nevner en rifle laget av Myhrvold (håper det er ok for Hiorthefot at jeg gjengir bildet av riflen her), nemlig:

https://forum.svartkrutt.net/index.php?id=8462

[image]

Jeg har også tatt en titt på tidligere auksjonskataloger fra Christiania Auksjoner (tilgjengelige på deres nettside) og funnet ut at det der har blitt solgt to «Myhrvoldrifler»: En på Juleauksjonen 2011 (lot 435) og en på Vårauksjonen 2012 (lot 270). Bildene er gjengitt med tillatelse fra Christiania Auksjoner.

[image]

[image]

Hvis noen skulle ha ytterligere informasjon om børsemaker Johan Andersen Myhrvold og/eller bilder av våpen produsert av ham, så hadde det vært morsomt å få dette frem i denne tråden!

Ellers hadde jeg vært takknemlig om noen hadde bilder av tidstypisk tilbehør til en slik rifle, for eksempel krutthorn/kulepung/kuletang.


Hele tråden:

 RSS på tråd

powered by my little forum