Personlig bilde

Korpsmerking på kolbe (kammerlader) (Kammerlader)

av Øyvind F. ⌂ @, Bergen, mandag 19. august 2019, kl. 14:44 (357 dager siden) @ krutnarr

For å avslutte denne diskusjonen, så har jeg nå funnet kildebelegg for at merkingen på kolbens høyre side ble utført etter 1855 da geværene var innom KV for montering av vinkellamellsikte eller nedkorting til M/1859. I forbindelse med dette ble mange av geværene omfordelt.

Romerikske lette infanterikorps var oppsatt med M/1842 fra januar 1846 helt til alle korpsets 410 geværer ble sendt til KV for omgjøring tidlig i 1857. Korpset fikk nå geværer av en nyere modell, mens det ble bestemt at Numedalske musketerkorps skulle få geværene etter omgjøringen. Numedalske korps' geværer med R.L.I.C-merking på kolbekappen fikk nå NUMEDAL-merking på kolben.

Et annet eksempel: I juni 1859 fikk Valderske musketerkorps utdelt 412 kammerladningsgeværer fra våpenfabrikken med sikte Modell 1855. Geværene hadde tidligere vært utlevert til Hallingdalske musketerkorps, og var nå reparert og innskutt med nytt sikte ved våpenfabrikken. Valderske korps’ gamle geværer skulle returneres til våpenfabrikken. Valderske musketerkorps gamle geværer ble etter omgjøringen utlevert til Laurvigske musketerkorps året etter. Disse ble merket «LAURVIG» på kolbens høyre side, men har beholdt «W.M.C.»-merkingen fra tiden i Valdres, slik bildet øverst i tråden viser.

Det er likevel ikke sikkert at merkingen på kolbekappens øvre arm stammer fra tiden før 1855, for det finnes flere M/1849/55 som er merket med «R.L.I.C» på kolbekappen. Det tyder på at Romerikske lette infanterikorps fortstatte å merke geværene sine på gammel måte etter at de fikk nye geværer.

--
Øyvind F. - forum admin
Bøker jeg har skrevet.


Hele tråden:

 RSS på tråd

powered by my little forum