Personlig bilde

Papirpatroner til kammerlader 18 lødig (Kammerlader)

av Øyvind F. ⌂ @, Bergen, mandag 9. mars 2020, kl. 10:27 (128 dager siden) @ Huntdoc

Det ble ikke brukt nitratpapir i de originale patronene, og jeg vet ikke hvor heldig det er når papiret skal fungere som en papirvikling. Til M/1855-patroner har jeg brukt tynt kraftpapir med godt hell. Jeg mener papiret jeg bruker er 60 g/m². Til M/1861-patroner bruker jeg et noe tynnere papir av ren bomull. Men det er bare å prøve seg frem.

Ulltråden ble erstattet av lintråd i 1857. Jeg har brukt en lintråd som blant annet brukes i hardangersøm, men vokset lintråd fungerer også helt fint.

Når det gjelder tips til rullingen, så er det øvelse som gjelder. Og lag deg en vyrgetråd. Sakset fra kammerladerbokmanuset:

«Deretter «vyrget» fyrverkeren patronen ved å feste en 7–8" (18–21 cm) lang snor av seilgarn eller tarmesnor i kanten av et bord, benk eller lignende. Snoren ble kastet rundt munningen på hylsen, like ovenfor kulen. Han støttet venstre pekefinger mot kulen, og strammet tråden hardere og hardere om hylsen mens han dreiet den frem og tilbake, slik at papiret foldet seg pent over kulen.»

Denne videoen viser hvordan en vyrgetråd fungerer.

--
Øyvind F. - forum admin
Bøker jeg har skrevet.


Hele tråden:

 RSS på tråd

powered by my little forum