Personlig bilde

Sabelbajonett M/1860 med stålbalg (Våpensamling)

av Øyvind F. ⌂ @, Bergen, fredag 20. mars 2020, kl. 10:37 (75 dager siden)

På en auksjon for en stund siden la jeg merke til en sabelbajonett Modell 1860 med stålbalg. I norsk sammenheng peker stålbalg og denne typen bajonett i retning av artilleriet.

Jeg fikk ikke sett bajonetten eller balgen annet enn på bilder før auksjonen, men så av lengden på grepet på bajonetten at den ikke kunne være til en M/1862/66 artillerikarabin. Jeg hadde derfor et vagt håp om at bajonetten kunne være til den svært sjeldne artillerikarabinen M/1857/59, der ti av bajonettene ble levert med stålbalg.

(Beklager bildekvaliteten, bildene er tatt med mobiltelefon.)

[image]

[image]

Jeg la inn et bud og vant. Etter at bajonetten hadde vært savnet i posten en ukes tid, så kom den i hus i går. Jeg kunne raskt konstatere at bajonetten ikke var en M/1857/59, for serienummeret var høyt i Remington rolling block-serien. Men balgen var mer interessant. Bajonettene til artillerikarabin M/1857/59 og M/1862/66 har lik klinge, så den kan i teorien ha tilhørt begge. Om balgen er norsk, da. Flere land brukte lignende balger, blant annet Frankrike.

Nummeret 12 er slått inn på ene siden. Dersom dette er våpennummeret, så har det trolig ikke vært en M/1857/59, for karabin nr. 12 var en kavalerikarabin (artillerikarabinene er egentlig forandrede kavalerikarabiner er derfor nummerert i samme serie som kavalerikarabinene).

Jeg sjekket deretter oversikten over 4''' kavaleri- og artillerikarabiner, og nr. 12 var faktisk en artillerikarabin som ble utlevert til Christiansands Arsenal i 1867. Her fikk den ikke bli lenge, for et par år senere ble den sendt inn for å forandres til Lunds mekanisme.

[image]

Artillerikarabinene ble kun brukt av 5. artilleribataljon, som hadde to batterier: 10. batteri i Christiansand og 11. batteri i Bergen. På andre siden av balgen finner jeg en vag merking som ser ut som 5 11 D. Kan dette stå for 5. artilleribataljon 11. batteri kompani D? Det betyr i så fall at balgen har havnet i Bergen, trolig etter Lund-omgjøringen.

[image]

Er det noen som kjenner til hvordan stålbalgene til de norske artillerikarabinene ble merket eller har noen formening om hva dette kan være?

--
Øyvind F. - forum admin
Bøker jeg har skrevet.


Hele tråden:

 RSS på tråd

powered by my little forum