Personlig bilde

Jarmann- og Remington-kuler fra Parabellum (Patronvåpen)

av Øyvind F. ⌂ @, Bergen, lørdag 21. mai 2005, kl. 14:09 (5113 dager siden)

Parabellum i Notodden har i en stund solgt kaldpressede kuler til 10,15 Jarmann og 12 mm Remington. Jarmann-kulene kalles M/1886 og er ganske lik den originale blykula. Remington-kulene kommer i to varianter som kalles h.h.v. M/1867 og M/1871.

I utgangspunktet var det jarmannkuler jeg trengte, og bestilte derfor 100 stk fra Parabellum denne uken, men av nysgjerrighet bestilte jeg også noen av hver av de to remington-kulene. Kulene ser slik ut:

[image]

Fra venstre: Jarmann, M/1871 Remington og M/1867 Remington.
[image]
Fra en annen vinkel: Fra venstre: Jarmann, M/1871 Remington og M/1867 Remington. Legg merke til forskjellen i dybden på basen i de to Remington-kulene.

Diameter og kulevekt er som følger:
Jarmann: 10,30 mm diameter, 21,85 gram (337 grains).
M/1867 Remington: 12,7 mm diameter, 22,75 gram (351 grains).
M/1871 Remington: 12,7 mm, 23,34 gram (360 grains).

Kulene er smurt med et fett av en ukjent type.

Ulemper og fordeler
Det er selvfølgelig flott at noen gidder å presse kuler til de gamle våpnene vi skyter med, men etter min mening kunne det lett vært gjort noen forandringer på kulene som kunne gjort de enda bedre. I utgangspunktet burde disse kulene vært beregnet for papirvikling, men istedet er de forsynt med noen meget grunne spor og altså fettet. Kulene vil derfor ikke kunne gi nok smurning med svartkruttladninger og jeg mistenker også at det vil bli en del blying dersom kulene brukes som de er. Den originale intensjonen med papirviklede kuler var i gamle dager å unngå blying. De var klar over at kuler med smøreriller i mange tilfeller var bedre før også, men kuler med glatte sider var mye enklere å kaldpresse. De originale jarmannkulene var 10,03 mm «nakne> og 10,30 mm etter papirvikling.

Det vil med andre ord si at verken jarmann- eller remingtonkulene kan vikles med papir; da vil diameteren bli for stor. En enkel måte å bøte på dette er å pressse dem ned til ønsket diameter, men jeg skulle helst sett at jeg slapp dette med kaldpressede kuler.

Fordelen med kaldpressede kuler er at de er av en helt annen kvalitet en de støpte kulene som er å få kjøpt. Hadde bare diameteren vært litt annerledes...

Her finner du kulene på Parabellums nettsider.

--
Øyvind F. - forum admin
Bøker jeg har skrevet.


Hele tråden:

 RSS på tråd

powered by my little forum