Papirpatroner til den Danske marines taprifle 1863 (Munnladning)

av festus @, tirsdag 18. januar 2011, kl. 23:11 (3166 dager siden)

Marinemuseet på Horten er et museum av den gode gamle sorten. Det begynte som et raritetskabinett med ting sjøfolk hadde dratt med seg hjem, og har heldigvis klart å beholde mye av dette preget. Hva har så det med svartkrutt å gjøre, spør dere kanskje?:confused:

Jo, bortsett fra det helt åpenbare (en mengde gilde kanoner:love: ) finnes det en rekke bortglemte perler i de gamle samlingene. På en av hyllene ligger for eksempel to litt spesielle patroner. Det dreier seg i følge teksten om patroner til den Danske Marines Taprifler 1863, foræret af Inspecteur Sommerfelt. Om årstallet er en modellbetegnelse eller da de ble donert må noen andre svare på, men jeg synes de er litt interessante, da de er utstyrt med integrert holder for fenghette! Denne består av en bit tykk papp, formet som et nøkkelhull. I denne er det så stanset et hull der hetten er presset inn, med en slisse så den bare kan settes på pistongen og trekkes av. Pappbiten er så surret fast i enden av patronen. Legg forøvrig merke til at kulespissen peker inn også på denne patrontypen. En artig detalj er at man tydeligvis har gjenbrukt gamle kvitteringer- den som spar'-han har...

[image]

[image]

Jeg har kopiert patronene, og systemet fungerer helt utmerket! Nå er det slutt på fomling i patronvesker og lommer etter hetter for min del... :wink:


Bildene over er velvilligst tatt av Marinemuseet på min forespørsel.
I tillegg har jeg tatt noen bilder (av langt dårligere kvalitet) av ting som kanskje kan være av interesse:

[image]
Et nydelig krutthorn

[image]
Og ett til- anno 1665...

[image]
Grovt krudt til den Danske marine- pipa viser størrelsen på "kornene"!

[image]
Et Champagneglas formet som en Pistol- bildet yter det ikke rettferdighet, dette er glassblåserkunst ned til minste detalj på flintlåsen!

[image]
Muskett med Kyhlsk lås. Vet noen hva dekselet på låsen var til?


Museet har åpent søndager i vinterhalvåret, og har gratis inngang. Ennå er det masse jeg ikke har nevnt. Anbefales!


Hele tråden:

 RSS på tråd

powered by my little forum