Personlig bilde

Norske svartkrutt haglpatroner (Hagle)

av Jon @, tirsdag 5. juli 2011, kl. 11:00 (3253 dager siden)

Får lage en tråd om norske haglpatroner, jeg mener å ha bittelitt kunnskap om disse, Hvis dere følger opp med det dere har i skuffene av slike patroner så kan denne tråden bli ganske laaang.

Vi vet ikke når de første norskladede patronene ble levert, trolig var det H.Larsen eller L.H.Hagen (kanskje andre?) som leverte disse.
Jeg velger å starte med Nitedal som jeg har endel datering på. Første annonse de har som inneholder ladede haglpatroner er fra sommeren 1896, da står der : "Ladede patroner (af Eley gastætte) for kal.12 og 16 med og uden hagl" se scan under :

[image]

Det er selvsagt ganske usikkert hvordan disse patronene så ut men jeg har to patroner som veldig gjerne kan være av de veldig tidlige. Disse to fikk jeg av en som samlet litt haglpatroner og som hadde jobbet på Nitedals Krudtværk siden 1930. Patronene hadde han fått av gamlekara med klar beskjed om at disse var av de første, hylsene er jo Eley gastight som beskrevet. se bilde:

[image]

Senere fikk man hylser som er merket Nitedals på pappen, enda senere også i bunnen. Når de begynte med egne merkede dekkskillinger vites ikke men på disse to patronene er der gummistemplede skillinger. se under:

[image]

Håper dere har masse spennende å vise, jeg kan godt hjelpe til med å svare på spørsmål så langt min kunnskap rekker


Hele tråden:

 RSS på tråd

powered by my little forum