Personlig bilde

Norske svartkrutt haglpatroner (Hagle)

av Jon @, onsdag 6. juli 2011, kl. 16:05 (3252 dager siden) @ Jon
redigert av Jon, onsdag 6. juli 2011, kl. 16:11

Prøver en til jeg siden ingen andre har noe å meddele.

Rundt 1920 kom neste patrontype som bærer tydelig preg av at Norsk Sprængstoffindustri har overtatt Nitedals Krudtværk. Det er de tre til venstre som da blir lansert, det er tyske hylser med tysk bunnmerking men norsk trykk på pappen. Patronen benevnes nå som Sortkrudt og der står Christiania inni fabrikkmerket.

[image]

Neste type er ganske lik men har da Nitedal i bunnen og der står Oslo inni fabrikkmerket og er dermed fra tiden etter 1924. Begge de to første typene her er inpregnert mens den neste som trolig kom på 1930tallet uten inpregnering (ikke på bildet).

Rett etter 2.VK ble skriften endert til Svartkrutt og man brukte en stund tjekkiske hylser som kan variere endel i utførelsen. Man ladet også endel umerkede hylser på den tiden, hvor kun skillingen var merket Nitedals.
På slutten av 40tallet kom de med to fuglehunder, italienske hylser med norsk tekst. Og tilslutt kom den som de fleste kjenner nest lengst til høyre på bildet. Produksjonen av Svartkruttpatroner stoppet tidlig på 1960tallet. De tre typene lengst til høyre på bildet (Sortkrudt den uten inpregnering) ble ladet i kal. 10, 12, 14, 16, 20, 24 og 28.

Se alle kaliber på bilde under


[image]


Hele tråden:

 RSS på tråd

powered by my little forum