Hagle med damaskløp (Hagle)

av øyvind @, hammerfest, fredag 3. oktober 2014, kl. 10:54 (2108 dager siden)

hei,vurderer å kjøpe en gammel perk hagle med damask løp. skal brukes til jakt. noen som har erfaring med disse løpene.

Hagle med damaskløp

av Huntdoc, fredag 3. oktober 2014, kl. 13:23 (2108 dager siden) @ øyvind

Skyting med perc,hagle er litt krevende.Først bør du få lyst gjennom løpene for å utelukke grov gravrust.Om løpene ser greie ut er en gammel oppskrift som følger.Kapp ei messinghylse i rett kaliber slik at du sitter igjen med 1/3volum.Et slikt mål med svartkrutt FF ellerFFF helles ned i den tørrpussede pipa.Deretter følger en pappskilling i rett kaliber.Så følger en filtpropp med samme volum som kruttet (1/3hylse)Ny pappskilling.Hagl,IKKE STÅL ELLER NOE ANNET ENN BLY!! tilsvarende volum (1/3 hylse.Ny dekkskilling Sjekk med en piperenser at pistongen er åpen.Sett på en fenghette og sett hanen i halvspenn.Nå er det bare å sette hanen i helspenn og sikte litt forran haren.Lykke til og skitt jakt.Huntdoc

Personlig bilde

Hagle med damaskløp

av Hiorthefot @, Asker, fredag 3. oktober 2014, kl. 20:19 (2108 dager siden) @ øyvind

Det er vel allment kjent at våpen med damaskpiper etter så mange år bare er til pynt. Dei er ikkje rekna som trygge lengre etter over meir enn hundre år.

Kan hene ikkje så farlege for ei rifle ettersom desse vanlegvis har mykje meir gods i kammeret, men å skjote med damaskhagle er i alle fall ikkje trygt.

Faren med damask er at desse aldri er garantert tette i godset. Det kan derfor under bruk legge seg etsande kjemikalier inne i godset som kan gje usynlege skader. Våpen der pipa er bygd med trådar vikla rundt ein rund tein, og i etterkant sveisa i essa, er ekstra farlege. Og denne byggemetoden er vanleg for hagler.

Så damaskvåpen bør bare brukast med innleggsløp/kammer eller med ein solid liner.

Ellers blei våpna i hine harde dage med svartkrut trykktesta på denne måten:

Tak skjeftet av våpnet. Lad med dobbelt krutladning og to kuler. Surr pipa fast på ein trestokk og bruk lunte eller lang snor for avtrekk. Avfyr mot trygg bakgrunn under trygg dekning.

RSS på tråd
powered by my little forum