Personlig bilde

Våpenrestaurering? Ja selvsagt! (Våpensamling)

av runastav, lørdag 5. november 2016, kl. 19:14 (901 dager siden)

Hei Godtfolk! Gjengir denne emailen jeg fikk fra en Svensk våpenkompis, meget klok mann.
Roligt att höra att vi är på precis samma våglängd, både hur man ska se på vårt hantverk, och samma inriktning på jobben!. Några tips när du pratar med stollar som hävdar att man inte ska göra nåt alls på gamla vapen:

Någon rik knös ropar in en ärrad Haupt-byrå för 750 000, med faner som lossnar här o där, ett bräckt ben, och andra skador. Sådan objekt lämnas alltid in till en konservator, som lagar, polerar om, ersätter saknade delar. Detta är standard procedure.

En annan ropar in en fin tavla, som tyvärr har ett hål i duken,, några repor här o där, samt ordentligt nedsmutsad. Den lämnas normalt in till en specialist, som återställer färgerna- fyller i där det har fallit bort flagor, lagar skador. Ingen protesterar mot detta förfarande.

Engelska antikrundans experter brukar råda ägarna att lämna in objekten för restaurering, vare sig det gäller tavlor, porslin, klockor eller annat. Det förekommer inte i den svenska antikrundan.

Dessutom: vad gjorde en bössägare för 150 år sedan när han bräckte kolven på sin slaglåsbössa? Vad gör man idag när man hittar och köper en gammal Purdey-bössa i Afrika? Vad gör en ägare till en Holland&Holland hagelbössa när det blir nåt fel på den?

Ovanstående kan du stoppa i halsen på "förståsigpåaren"! Eller up-his-ass.

Trevlig Halloween,
Hans

Personlig bilde

Våpenrestaurering? Ja selvsagt!

av jrr50 ⌂ @, Tysnes, lørdag 5. november 2016, kl. 19:45 (901 dager siden) @ runastav

Vil bare si::clap: :clap: :clap:

Er så enig at det nesten ikke går an og få det sagt.:ok:

--
Med beste hilsen JRR50.

Besøk gjerne min hjemmeside: www.jrr-50.com

(NB,ny hjemmeside under laging,så det er nesten bare side oppsettet nå ,men bilder og slikt er underveis)

Personlig bilde

Våpenrestaurering? Ja selvsagt!

av The Dane @, Danmark, lørdag 5. november 2016, kl. 20:11 (901 dager siden) @ jrr50

Så matsort og Picatinny rails?

[image]

Personlig bilde

Våpenrestaurering? Ja selvsagt!

av reldor @, Moss, søndag 6. november 2016, kl. 08:11 (901 dager siden) @ The Dane

Så matsort og Picatinny rails?

Det er ikke restaurering:-P

Kunsten er vel å ikke restaurere bare for å restaurere...
En børse med naturlig vakker patina må jo ikke restaureres bare for å gjøre det,
men et skadet og feil rep. våpen kan/bør restaureres til bruk eller utstilling.
R.

--
Religion er menneskets seier over fornuften.

Våpenrestaurering? Ja selvsagt!

av festus @, søndag 6. november 2016, kl. 11:47 (901 dager siden) @ The Dane

Så matsort og Picatinny rails?

Ja, man skulle tro det var en spøk, men jeg har faktisk en Kongsberg jegerriflepipe som en eller annen brødgjøk har montert sikteskinne på... :asswipe:


[image]


[image]

--
"En mann kan aldri ha for mye rødvin, for mange bøker eller for mye ammunisjon"
- Rudyard Kipling

Personlig bilde

Våpenrestaurering? Ja selvsagt!

av Trond ⌂ @, Oslo (nov-mars) Brekkestø resten av året, søndag 6. november 2016, kl. 22:38 (900 dager siden) @ festus

Jeg er i utgangspunktet av den oppfatning at restaurering kun skal skje dersom man tydelig markerer våpenet med hva man har gjort med det, men av og til er dette mer enn upraktisk. Jeg kjøpte f.eks. et vrak av en Hans Larsen perkdrilling fra 1850-årene hos Eek i Skien for snart fire år siden. Alt var feil og noen hadde prøvd seg på å gjøre det enda mer feil. Den fungerte ikke mekanisk, stokk & bånd var feil, ladestokker manglet etc. etc.

[image]

Jeg sendte vraket til en meget dyktig børsemaker som også fikk kopier av bilder tatt av en identisk en på Drammens Museum og ba om at den ble dermed bygget opp etter disse og ble mekanisk funksjonell (noe jeg ikke hadde forventet).

[image]

Her var det et kulturhistorisk objekt som tidens tann fullstendig hadde ødelagt og som nå igjen kan tilhøre vår historiske arv. Den fungerer, den er korrekt i forhold til eksemplaret på Drammens Museum og den er "reddet". Dette er et megasjeldent og unummerert eksemplar fra den tidlige produksjonen til Hans Larsen. Man vet dermed ikke hvor mange (få!) av disse som ble produsert, men nå er det i hvert fall ett eksemplar til som fremtiden kan studere.

[image]

[image]

Da er det virkelig lov å restaurere, etter min mening!

--
Norwegian Military Small-arms 1604-WW2

Trond

Personlig bilde

Våpenrestaurering? Ja selvsagt!

av runastav, mandag 7. november 2016, kl. 14:35 (900 dager siden) @ Trond

Hei Godtfolk og takk for kreative svar;-)
Trond, den drillingen er jo flott! Og ser du kan strekke deg når det gjelder ny finish nytt trevirke osv, ser ut som børsemakeren har lagd nytt forskjefte? Og han har reparert etter bilder ja, hmmm akkurat som de fleste andre reperatørene altså. Jeg er klar over dine meninger om merking av nytilvirkede deler osv, men ta feks et maleri som det blir fixet på med ny maling etter skader hvem i huleste kan merke slikt da eller ny finish på børsestokk/løp etc? Vis oss gjerne nærbilder av reperasjonene og børsemakeren sin merking på drillingen;-)
Mvh Runar

Personlig bilde

Våpenrestaurering? Ja selvsagt!

av Trond ⌂ @, Oslo (nov-mars) Brekkestø resten av året, mandag 7. november 2016, kl. 17:56 (899 dager siden) @ runastav

På akkurat denne drillingen opplever jeg at det er såpass innlysende at det er gjort en omfattende restaurering at jeg foreløpig ikke ikke har gjort noe, men jeg burde kanskje føye til et 2016 etterhvert. Intensjonen med denne restaureringen var ikke å prøve å lage noe strøkent samlerobjekt, men å få frem funksjonene og et omtrentlig korrekt utseende på et temmelig sjeldent Larsengevær (dette er den eneste perkdrillingen jeg har sett med selvsyn fra Larsen hånd).

Rust er f.eks. ikke slipt ned på gamle deler, nye deler er ikke patinert. Skjøten mot forskjeftet er helt tydelig i bakkant av pipene og forskjeftet er også temmelig forskjellig fra den nedre delen av bakkolben i treverk og overflate. Jeg fikk dessverre ikke lastet opp ytterligere et bilde, men kolben består faktisk av tre deler. Den øvre delen av bakkolben og ned til bakkant av avtrekkerbøylen samt hele forskjeftet er også en nyere reparasjon (ikke original). Grunnen til at forskjeftet ble byttet nå, var at forskjeftet etter denne reparasjonen ikke var i overnsstemmelse med det ellers identiske eksemplaret.

[image]
[image]

Ser man på sikring av høyre hagleløp, er denne original, mens den venstre er nylaget. Nesebåndet er også helt tydelig nytt, se i forhold til f.eks. pipene etc.

[image]

--
Norwegian Military Small-arms 1604-WW2

Trond

Personlig bilde

Våpenrestaurering? Ja selvsagt!

av Trond ⌂ @, Oslo (nov-mars) Brekkestø resten av året, mandag 7. november 2016, kl. 18:03 (899 dager siden) @ runastav

Her er bildet jeg ikke fikk lastet opp. Det er tydelig på bildet at det nye trestykket ligger rett i overkant av det som er igjen av nettskjæringen.

[image]

Det å "fornye" nettskjæringen var ikke noe tema her, det var å vise funksjon og tilnærmet korrekt utseende som var oppgaven.

--
Norwegian Military Small-arms 1604-WW2

Trond

Våpenrestaurering? Ja selvsagt!

av JanS, mandag 7. november 2016, kl. 20:51 (899 dager siden) @ Trond

For meg ser det ut som om den lyse originalkolben med fortre er nettere og riktigere enn det klumpete fortreet som rifla nå har fått. Kanskje var Tronds variant en forfina utgave.

Personlig bilde

Våpenrestaurering? Ja selvsagt!

av Trond ⌂ @, Oslo (nov-mars) Brekkestø resten av året, mandag 7. november 2016, kl. 21:32 (899 dager siden) @ JanS

Jeg antar at drillingen ble produsert på tidlig 1860-tall, muligens på sent 1850-tall, og klumpete greier var jo nesten Hans Larsens kjennemerke i de årene. Jeg vedlegger bilder av et par særdeles gode eksempler på dette:

[image]

--
Norwegian Military Small-arms 1604-WW2

Trond

Våpenrestaurering? Ja selvsagt!

av sigbbred @, Nordmøre, tirsdag 8. november 2016, kl. 19:06 (898 dager siden) @ Trond

Sitter å funderer på det samme nå. Kom inn en Svensk 1815/49 som er litt medtatt. Nedkortet og ikke lenger original. Pipa er meget bra og kan bli en fin skyter. Stokken måtte limes ganske mye, da den var meget flisete og oppsprukket langs pipa.
Skal jeg polere messingen og stålet? Det står i Alms bøk at de var blanke i stålet.Har siklet ned stokken og fjernet avflasset original beis. Beiset på nytt og smurt med linolje. Men hva gjør jeg med messingen? Blir ikke enig med meg selv..

Våpenrestaurering? Ja selvsagt!

av festus @, tirsdag 8. november 2016, kl. 21:55 (898 dager siden) @ sigbbred

Men hva gjør jeg med messingen? Blir ikke enig med meg selv..

Det fine med å pusse messing er at den blir anløpt igjen, så hvis du angrer er det bare å vente. Bare ikke puss med midler som riper.

--
"En mann kan aldri ha for mye rødvin, for mange bøker eller for mye ammunisjon"
- Rudyard Kipling

RSS på tråd
powered by my little forum