Et M1860 kammerladerprosjekt (Kammerlader)

av anvil, søndag 10. september 2017, kl. 21:24 (1058 dager siden)

For et par år siden kom en venn med kolben m/underbeslaget til en skytterlagsmodell. Alt av stål var rustent, men jeg jo min forforsyreblanding, der at ble lagt for noen timer. [image]
Tanken meldte seg om det kunne være mulig å samle manglende deler slik at jeg endte opp med en skytbar M1860? Det kunne synes krevende å samle sammen såpass mange deler, der det viktigste jo var kasse, kammerstykke og pipe. I skytbart resultat som mål la jeg nok at pipa måtte være førsteklasses innvendig, om det skulle bli ordentlig.
Jeg annonserte etter de sentrale delene, kunne eventuelt stille Jarman-deler i bytte. Ingen reaksjoner, bortsett fra at et par ville kjøpe Jarman-delene mine!
For et drøyt halvår siden besøkte jeg Ivar på Toten for å dokumentere noen sjeldne kammerladermodeller han har. Og det skulle vise seg å være et meget nyttig besøk med tanke på 1860-prosjektet. Se hva jeg kom hjem med fra Toten:
[image]
Gode venner er godt å ha, det viste seg at Magne fra Porsgrunn hadde registrert mine søk etter deler. For et par måneder siden dukket det opp svært viktige deler for prosjektet:[image]
Pipa var for lang lund, kammerstykket var noe modifisert på undersida, men ellers helt fint. Det var spennende å prøve kammerstykket i kassa fra Toten: [image],
[image], [image]
Heldigvis var kammerstykket noen tideler for langt, så jeg fikk ikke lukket det. Men det finnes jo både fres og dreiebenk her, så da ble kammerstykket satt i benken for avretting i front og kassa ble frest de resterende tideler på anslagsflaten for kammer. [image]
Etter dette tok jeg for meg pipa. Da måtte jo pipestubben som satt i kassa bores ut. Her tok jeg opprettingen nøye, siden kammerstykket må sentrere med pipa [image]. Pipa ble kappet til riktig lengde og dreid ned i bakenden. Heldigvis var pipa fra en lang 1860, jeg trengte jo ei kortere for å passe til det korte undertreet. Pipa fra Porsgrunn er helt som ny innvendig! Derimot var det noe gravrust utvendig. Jeg pusset den da like godt ren. Det gjenstår myklodding av pipe til kasse.[image][image][image]
Nå var jeg virkelig i gang, dette var morsomt og ser bra ut!
Men så var det den 2-delte stokken som måtte skjøtes. Men å ha slik flaks, framtreet fra Toten var såpass mye lengre enn det som var borte på kolbedelen at det lå til rette for fingerskjøting! Og jeg har en passende skivefres for å lage slik skjøt, men det krevde litt fintenking slik at skjøten kunne bli minst mulig synlig. Det også gikk bra![image][image][image]
Jeg kan leve med at fingerskjøten er godt synlig på undersida, men synes det ble bra sett fra sidene!
Gjenstående arbeider er først og fremst tilpasning av svans-stykket til kassa. Der må gjengehull i svans-stykket plugges og bores/gjenges på nytt sentrert til hullene på siden av kassa. Og så må jeg få på et framsikte, og jeg bør også sette på bajonettfeste.
Jeg har vel en utfordring når det gjelder overflatebehandlingen av stålet, vil det være mulig å skaffe det nødvendige for å få den opprinnelige sjokolade-brunfargen? Jeg kan jo bare ikke ødelegge hele børsa ved å blånere den!
Så da er spørsmålet til alle der ute som har gjennomført den gode, gamle bruneringen:
Er det mulig å skaffe slike kjemikalier i dag, og i tilfelle hvor fra?
Jeg er svært takknemlig for hjelp!

Personlig bilde

Et M1860 kammerladerprosjekt

av Roy-Terje Kjoberg @, Sogn og Fjordane, søndag 10. september 2017, kl. 22:49 (1058 dager siden) @ anvil

Flotte bilder og en kjekk historie - gratulerer med "ny" børse:-)

Personlig bilde

Et M1860 kammerladerprosjekt

av runastav, mandag 11. september 2017, kl. 06:10 (1058 dager siden) @ Roy-Terje Kjoberg

Flott arbeid det Anvil, kjekt når deler dukker opp:-)
Helsing Runar

Personlig bilde

Et M1860 kammerladerprosjekt

av reldor @, Moss, mandag 11. september 2017, kl. 06:55 (1058 dager siden) @ runastav

Som allerede skrevet flott arbeid!
Jeg har to skriv om brunering , send meg en e-post så jeg kan sende deg
disse som er i pdf format.
Den ene oppskriften er fra Bofors og inneholder Kvikksølvklorid.
Jeg spurte på det lokale apotek og det var mulig å få kjøpt , jeg
kjøpte det ikke så jeg regner med at prisen var stiv:-P
Og det er garantert giftig.........
R.

--
Religion er menneskets seier over fornuften.

Personlig bilde

Et M1860 kammerladerprosjekt

av Øyvind F. ⌂ @, Bergen, mandag 11. september 2017, kl. 07:26 (1058 dager siden) @ reldor

Som andre har nevnt, flott arbeid!

KVs originale bruneringsoppskrift er beskrevet i denne tråden (krever innlogging): http://forum.svartkrutt.net/index.php?mode=thread&id=17757

Det hadde vært gøy om du fikk tak i alle ingrediensene og testet!

--
Øyvind F. - forum admin
Bøker jeg har skrevet.

Et M1860 kammerladerprosjekt

av anvil, mandag 11. september 2017, kl. 07:32 (1058 dager siden) @ runastav

Jo takk, endelig får jeg meg en modell jeg har ønsket meg i snart 30 år! Har "lett" etter kort M1860 siden jeg fikk min korte 1860 Lund i hus. Den er original med randtenning, så den har ikke vært på skytebanen i min tid.
Nå ser jeg fram til å skyte med 4''' kammerlader. Magne har støpetang som han har lånt meg, så da kan jeg snart forberede og lage papirpatroner. Kula veier ca. 17 gram, og er "innhul" i bakenden. Den måler 12 mm. i diameter og "detter" inn i kammeret med innvendig 6-kant på ca 12,2 mm. Pipa måler ca 11,6 mm. Her skal jeg tilpasse antall papirlag slik at kula lett presses inn i kammeret. Regner med å redusere ladningen noe i forhold til hva jeg bruker i 4''' metallpatron.

Ellers: Jeg glemte å ta med 2 bilder i går, greit å vise de forskjellige trinn i prosessen:
[image]
Her ser dere utboringen i kassa for pipa. Der boret jeg opp til samme diameter som var for "tetningspartiet" for kammerstykket, som akkurat går inn, med tydelige aksielle riper på kammerets tetningsdiameter. Og jeg traff svært godt i forhold til opprinnelig diameter i bakkant! For noen operasjoner lønner det seg med gode forberedelser -.
[image]
Viser også fresing for fingerskjøten. I dette tilfellet passet det bra at jeg kun tar ett spor i hvert kutt, noe som ga meg muligheten til å plassere "fingrene" uten at sidene ble frest, og da lite synlig fra sidene.
Da håper jeg å rapportere videre etter hvert, men det tar nok litt tid da det er andre saker som venter.

Personlig bilde

Et M1860 kammerladerprosjekt

av jæger justnæs @, Kristiansand, mandag 11. september 2017, kl. 18:40 (1057 dager siden) @ anvil

Kanonprosjekt!
Gøy å se så mye pent arbeid og god anvendelse av oppfinnsomhet og maskiner :-)

--
Best når det smeller!

Et M1860 kammerladerprosjekt

av anvil, tirsdag 12. september 2017, kl. 09:15 (1057 dager siden) @ jæger justnæs

Takk til alle som har gitt kommentarer, godt å få bekreftet et det en gjør holder mål! Det som gjenstår mekanisk burde gå greit, utfordringene blir vel innenfor kjemien! Takk til Øyvind og Reldor for tilsendte oppskrifter. De inneholder alle kjemikalier som kan bli vanskelig å skaffe seg, eller kanskje umulig.
Det finnes bruneringsvæsker i handel i USA, eksempelvis "Plum Brown" fra Birchwood. Men når en går inn på en nettbutikk der dette er lagerført, så kommer det raskt opp at salg utenom USA ikke er mulig. Men jeg har fått et tilbud fra Vestlandet der en kar har en rest av "Plum Brown", får jeg ikke dette til på annen måte så har jeg den resten som siste utvei! Fint å registrere at hjelpere stiller opp!
I en dansk beskrivelse av gamle bruneringsmetoder som Reldor sendte meg, går det fram at det også er mulig å brunere ved hjelp av jernklorid oppløst i vann. Og faktisk har Reldor akkurat nå bestilt jernklorid, for dette ville han prøve! Så da får vi sikkert en rapport derfra før eller siden.
Her er prosjektilene fra Porsgrunn-tanga, diameter er ca 12,1 mm. og vekt ca 17 g. [image]

Et M1860 kammerladerprosjekt

av Geir @, tirsdag 12. september 2017, kl. 15:09 (1057 dager siden) @ anvil

Du kan prøve i fra denne selgeren på Ebay,har kjøpt Plum brown fra England før.
http://www.ebay.co.uk/itm/Birchwood-Casey-Plum-Brown-5oz-Glass-Bottle-/322717827036?epi...

--
Tidligere kjent som kruttlappen2

Et M1860 kammerladerprosjekt

av sigbbred @, Nordmøre, tirsdag 12. september 2017, kl. 16:04 (1057 dager siden) @ Geir

Har kjøpt fra Track of the W med godt resultat. Anbefales.

Et M1860 kammerladerprosjekt

av rolfkt @, tirsdag 12. september 2017, kl. 16:43 (1057 dager siden) @ anvil
redigert av rolfkt, tirsdag 12. september 2017, kl. 16:48

[image]Jeg brunerer/blånerer all mine piper med FeCl. Jeg kjøper vanlig kons saltsyre på Maxbo, tilsetter stålull til det slutter å reagere. Dette gir en mettet FeCl løsning.
Denne tynner jeg med 2/3 rødsprit. Rød spriten senker overflate spenningen i væsken og gjør det lettere å styrke på i tynne, jevne lage. Trenger 5-7 omganger med rusting og karding for å dekke helt. Løpet på bildet er kokt i springvann i 30min etter brunering.

mvh
Rolf

Et M1860 kammerladerprosjekt

av sigbbred @, Nordmøre, tirsdag 12. september 2017, kl. 20:23 (1056 dager siden) @ rolfkt

Nydelig børse :ok:
Kan du fortelle mere om den?

Et M1860 kammerladerprosjekt

av rolfkt @, onsdag 13. september 2017, kl. 04:57 (1056 dager siden) @ sigbbred

Det er en Marmann underhammer laget etter tegningene til Runar Stava. Kaliber 54.
Blisterlønn kolble, beiset med vingaroon(jern + eddikk), kokt linolje med blyhvitt som tørkemiddel, støpt tinn nese kappe. Nedfelt sølvtråd i kolben.

mvh
Rolf

Et M1860 kammerladerprosjekt

av anvil, onsdag 13. september 2017, kl. 07:13 (1056 dager siden) @ rolfkt

Hei rolfkt!
Det innlegget likte jeg, så takk for det! Nå vet vi at FeCl kan benyttes med bra resultat!
For etsing av mønstersmidde knivblader har jeg mest brukt svovelsyre, som er noe svineri å håndtere. Ble anbefalt jernklorid som er "snillere". På apoteket fikk jeg en halvkilo, i pulverform. Det står "Jern(III)kloridhexahydrat" på boksen. Da er antagelig dette noe annet enn ren FeCl, eller? Kanskje en kjemiker i forumet kan kommentere dette? (Men har gått tilbake til svovelsyre da det er mest effektivt)
Jeg har litt igjen, oppløst i vann, og av ukjent konsentrasjon. Men jeg vil gjøre en prøve med dette, håper å starte i dag!
[image]
Spørsmål: Det med å koke i rent vann som sluttoperasjon, er hensikten med det først og fremst å fjerne alle rester av FeCl, eller har det andre effekter?

Personlig bilde

Et M1860 kammerladerprosjekt

av reldor @, Moss, onsdag 13. september 2017, kl. 08:51 (1056 dager siden) @ anvil

Koking gjør fargen sort.....
R.

Pent knivblad!

--
Religion er menneskets seier over fornuften.

Et M1860 kammerladerprosjekt

av rolfkt @, onsdag 13. september 2017, kl. 13:47 (1056 dager siden) @ anvil
redigert av rolfkt, onsdag 13. september 2017, kl. 13:55

Jern(III)kloridhexahydrat

Jern(III) = treverdig jern ion. Jern ioner har enten ladning 2+(toverdig) eller 3+
Klorid = klor ionerhar alltid ladning -1
Hyrdrat= krystalvann, DVs vann bundet i salt krystalen
Salter i fast form er elektrisk nøytrale

Jern(III)Kloridhexahydrat = FeCl3(6H20), altså tre klorid ioner bundet til en treverdig jern ion. Hver krystal enhet er bundet til 6 vannmolekyler

Dette er vanlig jernklorid og fungerer bra for brunering av løp.
Var det dyrt? Har ikke greid å finne noen her i Norge som har det på lager.

Mvh
Rolf

Et M1860 kammerladerprosjekt

av anvil, torsdag 14. september 2017, kl. 20:00 (1054 dager siden) @ rolfkt

Hei Rolf, slik du formulerer deg avsløres vel her en kjemiker! Det er jo bra!
For ca 7 år siden jeg kjøpte 1/2 kg jernklorid. Fikk det på Boots Sølvkroken Apotek på Kongsberg, var ikke noe problem å få tak i det den gangen. Prisen var 300 kr. for 1/2 kg. Har ikke undersøkt nå, men om firmaet Apotekproduksjon AS (tlf. 22169800) fortsatt eksisterer kan du eventuelt høre med dem.
[image]
Kan opplyse at jeg nå er i gang med en prøve på ei salongpipe. "Tynnet" min eksisterende blanding med omtrent like mye rødsprit.
Etter første lag så det slik ut etter rusting men før pussing:
[image]
Etter 2. lag før pussingen var bildet slik:
[image]
3. gangs pussing og påføring skjedde i formiddag. Til høyre i bildet etter rusting og til venstre etter pussing med fineste stålull, tatt nå i kveld:
[image]
Jeg opplever at rustprosessen går raskt, mulig min konsentrasjon er nokså høy. Det virker som om rustingen er stoppet opp allerede etter 8 - 10 timer, følgelig har jeg rukket 2 lag i døgnet.
Under påføringen av 4. lag nå i kveld ble det en del skjolder, kunne tyde på varierende tykkelse. Dette tyder på at en må være omhyggelig med å påføre jevn tykkelse samt pusse med samme kraft og varighet over det hele.
Da er det bare å fortsette i håp om å få jevn overflate. Tror jeg vil senke frekvensen til ett lag i døgnet. Regner med å rapportere i løpet av neste uke.

Et M1860 kammerladerprosjekt

av Lien @, torsdag 14. september 2017, kl. 20:47 (1054 dager siden) @ rolfkt

Krepro på dal selger jernklorid. Kjøpte 25 liter konsentrat der for noen år siden.

Et M1860 kammerladerprosjekt

av rolfkt @, fredag 15. september 2017, kl. 14:36 (1054 dager siden) @ Lien

Selger bare til registrerte bedrifter. Ikke privat personer.

mvh
Rol

Personlig bilde

Et M1860 kammerladerprosjekt

av martini, fredag 15. september 2017, kl. 19:46 (1053 dager siden) @ anvil

Har 150 ml plum Brown hvis intr.

Et M1860 kammerladerprosjekt

av anvil, lørdag 16. september 2017, kl. 08:06 (1053 dager siden) @ martini

Hei Martini!
Takk for tilbudet! Når jeg nå er i gang testingen med bruk av jernklorid ser jeg at dette er en langvarig og krevende prosess. Er nå klar til å ha på 5. lag. Pr. nå er det mye skjolder. Vet ikke hvor bra sluttresultatet blir. Så derfor tenker jeg nok at Plum Brown kan være et godt alternativ. Jeg vet ikke hvordan det stoffet bør brukes for best mulig resultat. Om pipa helst bør dykkes helt så trenger jeg nok minst en liter. Har også tilbud fra 2 andre personer, men jeg overtar gjerne din 0,15 liter! Forutsatt at stoffet fortsatt er virksomt, vet ikke om det eventuelt kan gå ut på dato?
Fint om du kontakter meg på anvil@ambolten.no så får jeg høre hva du skal ha for det.
Ved forsendelse i posten må det jo emballeres godt, jeg har dårlige erfaringer med hvordan pakker blir håndtert i Posten!!

Personlig bilde

Et M1860 kammerladerprosjekt

av jæger justnæs @, Kristiansand, lørdag 16. september 2017, kl. 12:20 (1053 dager siden) @ anvil

Nå vet jeg ikke hvordan det du bruker fungerer men jeg har fått til et par halvgode resultater med både Plum Brown og Laurel Mountain som påføres kaldt. Det som hjalp der var å være tålmodig. Kanskje la det stå og virke i ett, to eller tre-fire døgn for hvert strøk. Og bare såvidt stryke over med ei grov fille samt å legge på syltynne lag væske.
Har skrevet litt her.

--
Best når det smeller!

Personlig bilde

Et M1860 kammerladerprosjekt

av reldor @, Moss, lørdag 16. september 2017, kl. 12:37 (1053 dager siden) @ anvil

Hei Anvil
Har du forsøkt å varme pipa litt for så å stryke på?(eller varme etter strøket på) , kanskje det blir jevnere da.
Min erfaring med brunering er at grunnarbeidet har også mye å si på
om det blir jevn farge.

Jernklorid lå i postkassa i går , 250g kr.157 fra Tyskland(ebay)
Dette skal prøves på musketten jeg restaurerer nå så det tar nok litt tid før
jeg har noe resultat å skrive om.
Oppskriften sier 15gram oppløst i 1 liter alminnelig vann eller spiritus.
Så da har jeg nok til å teste fram..
[image]

R.

--
Religion er menneskets seier over fornuften.

Et M1860 kammerladerprosjekt

av anvil, onsdag 20. september 2017, kl. 16:12 (1049 dager siden) @ reldor

Da er første fase av mine bruneringsprøver avsluttet, og det var med bruk av jernklorid, se tidligere innlegg.
Jeg rapporterte om en del skjolder, det var vel etter at 4 strøk var hatt på. Jeg avsluttet i dag etter at 10. strøk ble lagt i går.
Resultatet er slett ikke verst, men fortsatt noen striper. Som vist la jeg forsøkspipa ved siden av en M1849/55/59 som har original brunering. Da ser en at det ikke er stor forskjell på farge. [image]
Så bruk av jernklorid er absolutt et brukbart alternativ! Og det var ikke mye styr med denne prosessen, selv om det tar sin tid. Men FeCl er ikke komplisert å håndtere, jeg brukte engangshansker og penslet på med liten fille (i starten brukte jeg pensel, men da ble det mer ujevn påføring, så det gikk jeg bort fra).

Fikk i dag i hus en liten flaske Plum Brown. Ser av bruksanvisningen at det som skal bruneres bør varmes opp til 135 C (275 F) etter grundig rengjøring. Så pensles Plum Brown på, under fresing og spruting, kontinuerlig og jevnt over det hele inntil temperaturen er sunket til omtrent håndvarm (Antar at dette bør gjøres med god lufting, kanskje helst utendørs). Avslutter med vask med varmt såpevann, skylling og tørking.
Denne prosedyren gjentas noen ganger inntil ønsket farge er oppnådd.

Før jeg bestemmer med for hvordan jeg skal brunere pipe og låskasse for min M1860 vil jeg gjøre en test også med Plum Brown.

Et M1860 kammerladerprosjekt

av anvil, søndag 22. oktober 2017, kl. 19:42 (1016 dager siden) @ anvil

Ja, jeg forsøkte meg med Plum Brown. Det går nok og gir brukbart resultat, men krevende fordi objektene må varmes opp til rundt 135 gr.C. Fant ut at det ble mye styr i forhold til å bruke FeCl.
Takk til Reldor for tilsendt FeCl! Det har jeg nå prøvd ut. Dette var noe annet enn og fant fort ut at min gamle blanding som viste seg å være velbrukt og med mye slam i, etter etsing av knivblader.
Godt råd fra Eldor om å jobbe på vaskerommet med varm vann i kummen! Da ble rel.fuktighet hevet fra 56 % til drøyt 80 %! [image]
Jeg bestemte meg for å prøve inntil 5 påstrykninger på 2 emner, og med såpass store emner at jeg kunne prøve 3 forskjellige typer konservering etter ruste-prosessen.
[image]
Fant også ut at jeg kunne påføre neste strøk etter bare 4 - 5 timer.[image]
Det 5. strøket ble bare lagt på det ene emnet:
[image]
Resultatet ble at jeg bestemte meg for 4 strøk.

Her vises 1860-modellen sammen med testemnet, begge med 4 strøk:[image]
Litt skjolder på kassa skyldes at fett fra innsiden har krøpet opp i jernkloridet.

Neste trinn blir konserveringen, det kommer jeg tilbake til etter hvert.

Personlig bilde

Et M1860 kammerladerprosjekt

av jæger justnæs @, Kristiansand, mandag 23. oktober 2017, kl. 08:04 (1016 dager siden) @ anvil

Flotte forhåndstester som vi kan lære av og et fint resultat så langt. Ser frem til fortsettelsen :-)

--
Best når det smeller!

Personlig bilde

Et M1860 kammerladerprosjekt

av reldor @, Moss, mandag 23. oktober 2017, kl. 08:11 (1016 dager siden) @ jæger justnæs

Veldig bra!
Litt linolje eller voks i rusta da blir den ennå mørkere..
R.

--
Religion er menneskets seier over fornuften.

Et M1860 kammerladerprosjekt

av anvil, onsdag 25. oktober 2017, kl. 20:45 (1013 dager siden) @ reldor

Takk for kommentarer! Nå var det konserveringen. Ved avsluttet rusteprosess vasket jeg i bikarbonat (bakenatron, etter forslag fra Reldor).
For å konservere gikk det vel for det meste i linolje i gamle dager, og det er jo fortsatt like bra! Det finnes rå linolje og det finnes kokt. Mon tro om effekten er forskjellig for de to variantene? Det kan en jo prøve.
Når jeg først la opp til det så tenkte jeg: Hvorfor ikke også å prøve Owatrol?[image]
Som tenkt så gjort.
[image]
Her er resultatene. Blå er med 4 strøkk mens gul er med 5.
Fra høyre til venstre: RL = rå linolje, KL = kokt linolje og OW = owatrol
Denne prøven er fotografert ca. halvannen uke etter påsmøring, da var alt tørt og antagelig herdet.
Som en ser er det ikke store forskjeller det dreier seg om, men synlige forskjeller er det. Nå skal det sies at å fotografere og gjengi slike fargenyanser, det er ikke bare bare, og veldig avhengig av lyset. Jeg har brukt fotostudio-belysning som vel skal være så nøytralt som mulig.
Tidlig etter påsmøring var det større forskjeller.
Jeg var veldig opptatt av å oppnå en brunfarge med et rødskjær. Et par dager ut i tørkeprosessen var Owatrolen helt tørr, kokt nesten tørr men rå linolje var langt fra tørr. Da gjorde mitt valg av hva jeg skulle smøre på min M1860 pipe m/kasse: Owatrol, fordi den syntes jeg var nærmest det jeg var ute etter!
Selv etter herding av alt er jeg fornøyd med valget.
Owatrol har også den fordelen at den tørker raskt, noe en ikke kan si om linolje.
Når jeg ser resultatet sammen med en original av samme modell, så har jeg truffet ganske bra.
[image]
Her er mitt gevær det nederste.
[image]
[image]
[image]
Fett som krøp fra innsida og opp i bruneringen gå lysebrune skjolder ved serienummer 92 på kassa.
Med dette avslutter jeg dette prosjektet her i forumet. Fortsatt gjenstår å skyte inn framsiktet.

Personlig bilde

Et M1860 kammerladerprosjekt

av reldor @, Moss, onsdag 25. oktober 2017, kl. 21:16 (1013 dager siden) @ anvil

Det ble vakkert , en innertier
før første skudd:clap:
R.

--
Religion er menneskets seier over fornuften.

Personlig bilde

Et M1860 kammerladerprosjekt

av jæger justnæs @, Kristiansand, torsdag 26. oktober 2017, kl. 06:58 (1013 dager siden) @ reldor

Det ble et fantastisk bra resultat, anvil!
Vel anvendt tid og utprøving. Legg gjerne ut et par bilder fra skytingen også når den tid kommer. Alltid gøy å se så pene våpen i bruk :-)

--
Best når det smeller!

Et M1860 kammerladerprosjekt

av anvil, torsdag 26. oktober 2017, kl. 07:30 (1013 dager siden) @ reldor

Takk Reldor! og jæger! Du Reldor har jo selv bidratt til et godt resultat!
Det nå mange av oss har fått med seg er at FeCL er et ypperlig middel til å gjenskape den gamle, gode bruneringen som våre forfedre var så gode til. Og det med et stoff som er så greit å håndtere! Og veldig godt å kunne jobbe ved romtemperatur!
Fra før så det ut til at det kun var Rolf som kjente denne hemmeligheten i nyere tid og har benyttet den lenge og skapt flotte geværer. Han har nok avslørt seg som en god kjemiker, som holder orden på ikke bare bokstaver og tall som for oss vanlige er helt gresk, men også at jern kan opptre enten 2-verdig eller 3-verdig som ioneladning! Og at hvert krystal i FeCl binder seg til 6 vannmolekyler! Hva som skjer når spriten helles i blandingen vil han sikkert holde for seg selv-.

Skal forsøke å rapportere etter innskytingen, selv om det skulle gå både vinter og vår!
Hilsen fra Anvil

Personlig bilde

Et M1860 kammerladerprosjekt

av Roy-Terje Kjoberg @, Sogn og Fjordane, torsdag 26. oktober 2017, kl. 08:51 (1013 dager siden) @ anvil

Fantastisk flott og flere ord fra øverste hylle :ikkeverdig:

Personlig bilde

Et M1860 kammerladerprosjekt

av runastav, torsdag 26. oktober 2017, kl. 12:20 (1013 dager siden) @ Roy-Terje Kjoberg

Meget bra arbeid anvil:-)
Helsing Runar

Personlig bilde

Et M1860 kammerladerprosjekt

av krutnarr ⌂, Søgne, torsdag 26. oktober 2017, kl. 15:15 (1013 dager siden) @ runastav

Et nydelig resultat.
Jeg har lært av «noen som kan det» at hvor mere oljen er behandlet/foredlet, dess kortere herdetid. Ditt forsøk viser jo det. Har også lært at jo mindre oljen er behandlet/foredlet , jo mindre er mollekylene og gir dypest inntrengning. Konklusjon må da bli at metting av tre er rå best og hard overflate er kokt/ owatrol (metall) best?

--
Besøk meg på www.krutnarr.no
Mail meg på: krutnarr@krutnarr.no

Et M1860 kammerladerprosjekt

av anvil, fredag 27. oktober 2017, kl. 08:21 (1012 dager siden) @ krutnarr

Hei til alle og takk for ytterligere tilbakemeldinger!
Enig med knutnarr i det om behandlet kontra ubehandlet linolje. Har mye erfaring i bruk som impregnering av knivskaft. Lar jeg skaftet stå å trekke ei ukes tid i rå linolje/amerikansk terpentin så kan resultatet, etter minst et par ukers herding, bli å sammenligne med det vi i gamle dager kalte "glasseple". Der kunne en "se" innover i eplet, om dere oppfatter en slik beskrivelse. Slik også med å se på treskaftet, men litt avhengig av om det er løst eller hardt virke. Det gir en helt annen glød enn hva en får til med kokt linolje. Vanskelig å forklare og kanskje enda vanskeligere å gjengi, men vedlagte bilde er et forsøk på det:[image]

Noe helt annet: Jeg viste nylig min M1860 til en våpensamler, bl.a. hadde han 3 forskjellige M/1860 sivile. Men ingen av dem med justering av avtrekket slik det er på min. Han mente at den løsningen var uvanlig, og muligens kan den være gjort i ettertid og ikke av KV. Noen som har sett denne løsningen? Den er genial i sin enkelthet, og den funker! Skruen på avtrekkeren er konisk på undersida av hodet, og den flaten går mot en tilsvarende på avtrekker.
[image]

Hilsen fra Anvil

Personlig bilde

Et M1860 kammerladerprosjekt

av runastav, fredag 27. oktober 2017, kl. 09:22 (1012 dager siden) @ anvil

Hei Anvil
På min H.V.Perry back action rifle kal 45 har de tenkt akkurat likt. Liten kon skrue virker direkte på searen og kan justeres meget nøyaktig;-)
Helsing Runar
[image]

[image]

[image]

[image]

Et M1860 kammerladerprosjekt

av anvil, søndag 31. desember 2017, kl. 18:01 (946 dager siden) @ runastav

Hei Seth!
Jeg har laget nål for senter-tenning, den er ikke komplisert å lage. Fant passende emne i fjærstål. Etter tilpasning ble den herdet og anløpt ved ca. 300 gr. C. På bildet er en original for rand-tenning vist, samt den for senter-tenning til venstre..[image]
Lykke til med ditt prosjekt!

En helt annen sak: Jeg har vært borti et par Wredes geværer, men begge var så sterkt rustangrepet innvendig at de ikke kan anses å være i skytbar stand. Jeg er blitt fortalt at piper til Wredes geværer var laget av jern og ikke stål. Det kan kanskje være grunnen til dårlig tilstand.
Kan du skaffe ei pipe til et originalt Wredes gevær? Det er en forutsetning at pipa er i topp stand innvendig!
Det er pipe til originalen nederst jeg er ute etter. Så vidt jeg vet er det varianten med lengst pipe.
[image]
Om det er deler til din Lund du måtte mangle, eller deler som er i dårlig stand, så kan det tenkes jeg kan bidra, eventuelt i et mulig bytteprosjekt
Vennlig hilsen fra Anvil

Personlig bilde

Et M1860 kammerladerprosjekt

av Trond ⌂ @, Oslo (nov-mars) Brekkestø resten av året, søndag 17. november 2019, kl. 23:46 (260 dager siden) @ anvil

Vakkert og ser så godt som riktig ut!

--
Norwegian Military Small-arms 1604-WW2

Trond

Et M1860 kammerladerprosjekt

av anvil, mandag 18. november 2019, kl. 23:37 (259 dager siden) @ Trond

Takk for det, Trond!

Et M1860 kammerladerprosjekt

av Seth Ljunggren, søndag 31. desember 2017, kl. 10:17 (947 dager siden) @ anvil

Hej!

Bra jobb med ditt projekt! Jag håller också på med en restaurering av en kammerlader med lunds konvertering 1867. Tänkte kolla med dig om du har någon erfarenhet av att tillverka tennål/slagstift?
Min tennål har gått av och saknas. har letat efter ny i månader. Hittar inte ens en bild på ny så jag vet inte hur jag ska gå tillväga för att få vapnet skjutdugligt igen.

Hoppas du förstår dig på min Svenska =)

[image]

Personlig bilde

Et M1860 kammerladerprosjekt

av Orion ⌂ @, Sandnessjøen, søndag 31. desember 2017, kl. 10:48 (947 dager siden) @ Seth Ljunggren

Her er et par bilder av sluttstykke og tennstift til min Lunds. Denne er riktignok for randtenning.

[image][image]

Et M1860 kammerladerprosjekt

av Seth Ljunggren, søndag 31. desember 2017, kl. 10:55 (947 dager siden) @ Orion

Tack så jättemycket! nu vet jag åtminstone hur tennålen ser ut.
väldigt svårt att få tag på en befintlig tennål har jag förstått. Ska försöka få en ny tillverkad av vapentekniker.

Et M1860 kammerladerprosjekt

av anvil, mandag 8. april 2019, kl. 23:25 (483 dager siden) @ Seth Ljunggren

Lenge siden dette kammerlader-prosjektet ble avsluttet. Men nå måtte geværet tas fram igjen, fordi:
Vidar A har sendt meg et Landmark sluttstykke m/4" kammer. Siden kassen til mitt 1860 skytterlagsgevær opprinnelig er fra et av marinens geværer (med SN 92) fant jeg ut at Landmark-delene burde tilpasses SN 92, samt legge opp til at det gamle kammerstykket fortsatt kunne passe. Med andre ord: Få er gevær der jeg kunne velge mellom papir-patroner og metall-patroner!
Heldigvis var SN 92-kassa litt for trang for Landmark-delene. Derfor måtte jeg ta av noen 10-deler her og der på Landmark.
Tenn-nål i Landmark, som var for randtenning, manglet, likeså det lille låsestykket som holder tenn-nåla på plass.
Ny tenn-nål ble selvfølgelig lagetfor sentertenning. Dette var en liten utfordring men fant en bra løsning.

Her er Landmark ferdig og klar for å settes inn i geværet:[image]

Neste bilde viser alle deler. Hadde ikke 4 mm. skivefres passende til radius for ny tenn-nål. Freste inn et spor men rettlinjet bakkant. Dette ble fylt opp av et mellomstykke der det ble laget passende radius for ny nål. Festet mellomstykket med en 2,5 mm. herdet pinne som så vidt stakk utenfor nevnte radius. Dermed oppnådde jeg å få minimal friksjon for den buede nåla. )NB! Ser at mellomstykket øverst til høyre ble lagt feil vei i forhold til hoveddelene, noe som kan forvirre):[image]

Det siste bildet viser slutt-/kammerstykket åpent: [image]

Kan ellers føye til at eneste forandring som måtte gjøres med geværets deler var å lage litt bredere og litt lengre åpning i messinplaten der hanen skal få kontakt med Landmark.

Personlig bilde

Et M1860 kammerladerprosjekt

av The Dane @, Danmark, tirsdag 9. april 2019, kl. 14:49 (483 dager siden) @ anvil

https://www.waffenpflege-shop.de/birchwood-casey.html
Tyskland er ikke i krig og vil godt sende.

Et M1860 kammerladerprosjekt

av Trønderen, fredag 15. november 2019, kl. 09:32 (263 dager siden) @ anvil

Hei Anvil
Jeg har et 4''' skytterlagsgevær som jeg skulle ha fått skytbart.
Trenger noen tips og råd.
Mitt telefonnummer er:45411588.
Mvh Oddbjørn Næss

RSS på tråd
powered by my little forum