Personlig bilde

Jarmann kårdebajonetter (Våpensamling)

av Jon @, torsdag 9. november 2017, kl. 08:59 (934 dager siden)

Jeg har en tid hatt en Jarmann kårdebajonett med meget spesiell merking : "No 1 5" med stor åpning mellom typene. Nylig dukket der opp to til som helt klart tilhører samme "serie", merket på samme måte : "NO 0 6" og "No 1 7"
Jeg kjenner en som også har to slike med samme merking og veldig lave nr, disse to ble funnet innsmurt med slik svart lagringsfett man noen ganger ser på eldre ting fra Marinen.
Kan dette være en serie til test/prøver i felt? Eller kan det være et lite antall kårdebajonetter levert til Marinen i starten, at man raskt gikk over til knivbajonetter??

[image]

[image]

Personlig bilde

Jarmann kårdebajonetter

av Roy-Terje Kjoberg @, Sogn og Fjordane, torsdag 9. november 2017, kl. 18:54 (933 dager siden) @ Jon

Nå må jeg skynde meg å si at bajonetter ikke er av mine sterkeste sider (dersom noen mener å vite det så send meg en PM) men at jeg er veldig fascinert over hvor mange varianter det sannsynligvis er av de forskjellige. Opp i de forskjellige approberte(?) variantene så dukker det altså opp prøvevarianter? Du godeste :cool:

Håper noen har mer å tilføre i sakens anledning.

Jarmann kårdebajonetter

av LesBaer, fredag 10. november 2017, kl. 10:05 (933 dager siden) @ Roy-Terje Kjoberg

Jeg har to stykker som er merket nr 14 og nr 17, men kun på toppen av grepet og i bakkant.[image][image][image]

Personlig bilde

Jarmann kårdebajonetter

av Jon @, fredag 10. november 2017, kl. 10:21 (933 dager siden) @ LesBaer

Har disse nr på parerstangen?

Jarmann kårdebajonetter

av LesBaer, fredag 10. november 2017, kl. 10:38 (933 dager siden) @ Jon

Nei det har de ikke.

Jarmann kårdebajonetter

av JanS, onsdag 15. november 2017, kl. 16:49 (927 dager siden) @ LesBaer

Jeg har tidligere svart med et lengre innlegg om Jarmannbajonetter, men kan ikke finne det igjen. Tror det var et svar til samleren fra Gjøvik som viste oss en prøvebajonett.
Viste Jarmann kårdebajonetter No 06 og No.17 med kvitmaling i og 14 og 17 hører til to forskjellige produksjoner. Vi vet at en del av prøvegeværene med lavt nummer ble tatt med i nummerrekka av de tidligste M/1884. Har selv sett prøvegeværpipe nr 14 har blitt gjenbrukt med nytt nummer i tidligprodusjon. Denne ble i sin tid vist på sluttstykket hvor jeg svarte. Vi vet også at Jarmanngeværet ble forbedret i små nummerserier som allerede var for gammeldagse sammenlignet med Kragen som var på vei med modærne ammo.
Har sett no. 8 fra 1892. Når det gjelder viste bajonetter så antar jeg de kvitmalte er tidligere siden de har no. foran tallet som omtalt i Hærmuseets årbok om Jarmann. Numrene 14 og 17 antar jeg hører med til sistnevnte serier grunnet merkingsplassen er helt forskjellig fra M/1884 nummerrekka og veldig diskre plassert.

--
Utestengt bruker. Ta informasjonen i innlegget med en klype salt. Admin.

Personlig bilde

Jarmann kårdebajonetter

av Jon @, onsdag 15. november 2017, kl. 19:42 (927 dager siden) @ JanS

Der er ikke kvitmaling på mine bajonetter men kritt presset nedi for at skal være tydeligere og lettere å lese. Erfaring fra patronsamling, bunnmerkinger.

Jarmann kårdebajonetter

av JanS, fredag 17. november 2017, kl. 22:40 (925 dager siden) @ Jon

Beklager feiltolkingen av kvitfargen på bilde som må skyldes at jeg har sett det på en prøvekrag som jeg har holdt i hendene.

--
Utestengt bruker. Ta informasjonen i innlegget med en klype salt. Admin.

RSS på tråd
powered by my little forum