Personlig bilde

Kuletenger til gamle norske militærvåpen (Utstyr og tilbehør)

av Øyvind F. ⌂ @, Bergen, torsdag 2. august 2007, kl. 11:51 (4399 dager siden)

Jeg har lurt litt på om jeg skal få laget en serie med kuletenger fra Lee igjen. Prisen vil bli ca. $25 per tang + mva/toll + frakt. Tang + mva vil sannsynligvis komme under 200 norske kroner. Alt avhenger av hvor mange vi blir til å dele fraktkostnadene fra USA.

De aktuelle kalibrene er:

- 18 lødig kammerlader
- 12 mm Remington
- 10,15 Jarmann

Med andre ord er dette en serie med norske militære kuler fra ca. 1850 til ca. 1890. Nedenfor er noen av tankene jeg har om hvert kaliber. Ingenting er spikret eller tegnet ennå, så det er bare til å komme med kommentarer og forslag.

18 lødig kammerlader
Kuletenger til 18 lødig kammerlader er vanskelig å få tak i. Det kan vise seg å bli vanskelig å få laget en kammerladertang hos Lee også på grunn av den store kulediameteren. Jeg sendte en forespørsel til mr. Lee i går om det var mulig å gå laget tenger med en så stor diameter, men har ikke fått svar ennå. Lee lager jo slugtenger i kaliber 12, så det burde ikke være umulig.

I utgangspunktet ser jeg for meg en kule som er tilnærmet lik spisskula fra 1855, altså den med to riller. Originalt ble denne kula skutt med papirvikling, men innbiller meg at dagen skyttere heller er interessert i å skyte med nakne kuler med fett i rillene. Jeg har dermed tenkt å øke kulediameteren fra 17,5 mm til ca. 18 mm. 17,5 mm kuler kan lett bli for små dersom de skytes nakne, og dermed blir presisjonen forringet.

En annen ting er at det slett ikke sikkert at det originale kuledesignet er det mest optimale. Under NM i år ble det blant annet brukt en kule fra en elefantbørse som visstnok skulle gå godt. Jeg heller nok til at vi bør holde oss tett opp til de originale norske kammerladerkulene. Et argument er historisk korrekthet, et annet argument er at vi nå har en ren militær kammerladerklasse i Norsk svartkruttunion. Det kan tenkes at det kan komme restriksjoner på hvilke kuler som skal tillates.


12 mm Remington
Dette er kanskje det kaliberet som vi trenger minst. vi har jo allerede Jämttången, og det fungerer også greit med kuler til .50-70 Gvt. Likevel, en slik kuletang blir relativt billig, og dersom alle blir enige får vi den akkurat slik vi vil.

Det ble prøvet og feilet en del med kulene til 12 mm Remington også i 1860- og 1870-årene. Både Landmark og Larsen hadde sine varianter. Det fantes også en del sivile varianter. Militært hadde kula til å begynne med en relativt dyp hulbase, men denne gikk en etter hvert bort fra. Flere av de sivile variantene jeg har sett tegninger av har en liten hulbase. Jeg foreslår av vi dropper hulbasen. Tengene blir dermed billigere, lettere å støpe med, og jeg tviler sterkt på at vi mister presisjon selv om vi ikke har hulbase.

Et annet spørsmål er om kula skal ha hælbase. Jämtkula er jo hælbaset, og den har et drivbånd som begrenser settedybden i hylsa. Er det fordeler eller ulemper med dette? Her har jeg ikke noen sterke meninger selv.

Når det gjelder design på kula så foreslår jeg at vi baserer oss tett opp til en original kule.


10,15 Jarmann
Jarmannkuler er egentlig det jeg har tenkt minst på. Det finnes en god del originale rifler i dette kaliberet, da helst sivile tennstempelrifler og rolling block-rifler. De originale militære Jarmann-riflene er vel i svært begrenset bruk på norske skytebaner i dag, selv om det finnes tre-fire entusiaster her på forumet som bruker dem.

Originalt var den militære jarmannkula papirviklet, og det vil selvfølgelig si at den ikke hadde smøreriller. Parabellums kaldpressede jarmannkuler ligger tett opp til originalen, og har fungert godt i min jarmannrifle. Et annet alternativ er å lage en variant med smøreriller og med en litt større diameter.

De militære jarmannkulene var flatneset, men dette var fordi de ble ladet i et rørmagasin. Kuler som blir brukt i våpen med rørmagasin må som kjent ha flat nese for å unngå at de dunker borti tennhetta på patronen foran. Ballistisk sett vil det være mest hensiktsmessig å designe en kule med rund nese.

Så hva gjør vi her? Jeg antar at de færreste er interessert i å papirvikle kulene sine. Det mest aktuelle blir derfor en variant med smøreriller og rund nese. Dersom dere ønsker å gå for en variant med glatte sider for papirvikling foreslår jeg at vi rett og slett kopierer den originale kula med tanke på design, kulevekt, diameter og neseform.


Oppsummering
Bruk denne tråden til å si om du er interessert i noen av tengene, eller dersom du har forslag til hvordan kulene bør være. Når du kommenterer så setter jeg pris på om du lager en overskrift for hvert kaliber og formatterer den med fet skrift slik jeg har gjort. Det gjøres ved å markere overskriften og trykke på Fet-knappen.

--
Øyvind F. - forum admin
Bøker jeg har skrevet.

Kuletenger til gamle norske militærvåpen

av nyfiken, torsdag 2. august 2007, kl. 14:35 (4399 dager siden) @ Øyvind F.

Heisann

Vil bare si at dette er et topp forslag og jeg vil gjerne kjøpe en av hver av de to øverste kuletengene (18 lødig og 12mm remington) om dette blir gjennomført i praksis. Er relativt fersk i dette gamet og har mye å lære. Boka til Øyvind er meget informativ for en som meg som vi leke seg litt med svartkruttskyting.

Mvh
Nyfiken

Personlig bilde

Kuletenger til gamle norske militærvåpen

av reldor @, Moss, torsdag 2. august 2007, kl. 15:21 (4399 dager siden) @ Øyvind F.

Hei!

Sett meg opp på en 18 lødig kuletang...og ja det blir vel skutt naken kule.

Richard.

--
Religion er menneskets seier over fornuften.

Personlig bilde

Kuletenger til gamle norske militærvåpen

av nevS, Minnesund, torsdag 2. august 2007, kl. 16:23 (4399 dager siden) @ Øyvind F.

12 MM til meg
Jeg er interessert i en kopi av Larsens Lille i såfall

Trenger du en original så kan jeg sende en til deg

--
Samler på sisteplasser.
Skytter ikke samler.
Lytt til erfaringer.
Gode råd som det å tru og synsing funker kanskje når du har prøvd rådene fra en med erfaring.

Kuletenger til gamle norske militærvåpen

av chiefen, torsdag 2. august 2007, kl. 16:31 (4399 dager siden) @ nevS

Er med på en 18-lødig, og en 7,5mm Nagnat om noen har lyst på det!

Personlig bilde

Kuletenger til gamle norske militærvåpen

av krutnarr ⌂, Søgne, torsdag 2. august 2007, kl. 19:10 (4399 dager siden) @ Øyvind F.

- 18 lødig kammerlader
- 12 mm Remington

Disse 2 er jeg med på og stoler på at dere finner ut av ei kule som alle blir fornøyd med. Nå bruker jeg Lymanshocker (eller no sånt) i 12mm'en og kunne tenke meg noe liknende men litt kortere og spissere da Larsenbøssa mi er så forbaska kort og trang i kammeret. Det hadde vært morro om det gikk å ha en hulbase på den så kan den muligens sizes ned litt og brukes i Wredesbøssa også?
18 lødig kammerlader kula har jeg ingen formening om anten at jeg ønsker å skyte den naken (kula altså, ikke jeg). Så den må bare passe i kammeret så er alt greit.

--
Besøk meg på www.krutnarr.no
Mail meg på: krutnarr@krutnarr.no

Personlig bilde

Kuletenger til gamle norske militærvåpen

av Kammerherren ⌂ @, Hadeland, torsdag 2. august 2007, kl. 21:38 (4399 dager siden) @ Øyvind F.

Godt initiativ!
18 lødig kammerlader
Jeg har bestilt en 18 lødig kuletang fra http://www.vapenmek.no/ , men det trekker ut, aner ikke om jeg får den. Kan derfor være svært interesert i en kuletang til denne fra annet hold. Ikke minst om det faktisk ender opp med en mer eller mindre korekt kopi av den originale.

Jarmann
Her er jeg svært interesert i en kule med smøreriller, siden papirvikling av så små kuler er et lite he....e. Jeg er enig i at det er greiest med en moderat spiss kule som er best balistisk, siden disse i utgangspunktet ikke kan kalles ekstremt flatskytende...:-D. Jeg lader jo bare Jarmannen med et skudd av gangen uansett.

Blir spennende å se hva folk mener om saken!:-)

--
Kammerherren

Personlig bilde

Kuletenger til gamle norske militærvåpen

av Øyvind F. ⌂ @, Bergen, torsdag 2. august 2007, kl. 22:14 (4399 dager siden) @ Kammerherren

En liten oppdatering, jeg fikk svar fra Lee angående kammerladertengene:

«The largest diameter we are able to make is .685 inch. This is limited by the size of the mold block blanks.>

.685" = 17,4 mm, med andre ord akkurat i minste laget for en kammerladerkule som ikke skal papirvikles.

Spørsmålet er derfor om vi skal gå for 17,4 mm, og håpe på det beste mtp. skyting med naken kule, eller finne et annet firma som kan lage kammerladertenger til oss på en billig måte.

Ståltenger kan enkelt slipes opp på denne måten: Slipe opp kuletang. Er det noen som har prøvd om dette går med aluminiumstenger?

Til nevS:
Mener du "Larsens kugle nr. 1" eller "Landmarks lille kule"? Det var Larsens som var den siste, og den med best presisjon. Det er tegninger av begge i svartkruttboka. Larsens var den siste, og den som gikk best. Landmarks kule hadde blant annet betraktelig dypere hulbase. Dersom du mener Larsen kule så er jeg enig, men jeg velger bort hulbasen pga. det dyrere å lage hulbasetenger.

Til chiefen:
Ingen dum idé med en nagantkule. Jeg skyter ikke Nagant selv, og har ikke erfaring med lading av kaliberet. Er det noen som har tegninger av originalkula (eller kulene dersom det finnes flere varianter)? Jeg baserer prisene på at jeg bestiller minst 25 tenger av hver type slik at verktøygebyret på $100 forsvinner. Er det flere som eventuelt er interessert i Nagant?

Til Kammerherren:
Hvilken diameter bestilte du på kula du bestilte?

--
Øyvind F. - forum admin
Bøker jeg har skrevet.

Personlig bilde

Kuletenger til gamle norske militærvåpen

av Kammerherren ⌂ @, Hadeland, torsdag 2. august 2007, kl. 23:03 (4399 dager siden) @ Øyvind F.

Som du ser på denne siden http://www.vapenmek.no/produkter/stopetang.htm , så står det ikke noe om diameter, så jeg lever i spenning..... Da jeg bestilte den var det den eneste jeg visste om, så jeg tok sjansen på at den var brukanes. Den han leverer er jo til en helt annen pris enn det det er snakk om her, så jeg vil anta det ikke er så aktuelt å ta kontakt med denne leverandøren for å få laget en annerledes kule? ( Selvom jeg ikke kan si hvilken type kule han faktisk lager....)

--
Kammerherren

Personlig bilde

Kuletenger til gamle norske militærvåpen

av Øyvind F. ⌂ @, Bergen, fredag 3. august 2007, kl. 05:25 (4398 dager siden) @ Kammerherren

Som du ser på denne siden http://www.vapenmek.no/produkter/stopetang.htm ,
så står det ikke noe om diameter, så jeg lever i spenning...

Ok, jeg sjekket ikke linken og så ikke hvem som står bak firmaet. Jeg har en tang fra han, den er i 17,5 mm. Han lager minst en annen diameter (18,3 mm). Jeg har prøvd begge. Siden kammerne koner ørlite så måtte i hvert fall jeg bruke mellomladninger når jeg skjøt 18,3 mm kula for å unngå luft mellom kule og krutt.

--
Øyvind F. - forum admin
Bøker jeg har skrevet.

Personlig bilde

Kuletenger til gamle norske militærvåpen

av reldor @, Moss, fredag 3. august 2007, kl. 06:57 (4398 dager siden) @ Øyvind F.

Her er et firma som lager store kuletenger i alu. , jeg vet ingen ting om priser hos dem....

http://www.neihandtools.com/index.html

Richard

--
Religion er menneskets seier over fornuften.

Personlig bilde

Kuletenger til gamle norske militærvåpen

av Øyvind F. ⌂ @, Bergen, fredag 3. august 2007, kl. 16:20 (4398 dager siden) @ reldor

Her er et firma som lager store kuletenger i alu. , jeg vet ingen ting om
priser hos dem.... http://www.neihandtools.com/index.html

Så vidt jeg har funnet ut er dette kanskje de eneste som er aktuelle. Jeg skal sjekke priser.

Når det gjelder 12 mm Remington så kan kanskje noen av disse kulene også være aktuelle. Dette er sivile kuler fra begynnelsen av 1900-tallet.

[image]
[image]
[image]
[image]

--
Øyvind F. - forum admin
Bøker jeg har skrevet.

Personlig bilde

Kuletenger til gamle norske militærvåpen

av laffa @, Ålesund, lørdag 4. august 2007, kl. 08:02 (4397 dager siden) @ Øyvind F.

Flotte greier, jeg trenger også 18lødig tang, og har ingenting imot å papirvikle kulene, siden dette også er mest historisk korrekt. Ei tang i 12mm er også aktuell, men da uten drivband som begrenser settedybden.
Jeg har ei Lymantang i bestilling der jeg vil papirvikle kulene for bruk i Kammerladeren. Kulene måler 17.399mm(Lyman New 69 Musket), og er av Minietypen
Skal bli artig å prøve.
Han børsemakeren i Bodø som det henvises til her, har jeg gitt opp. Han har lovt meg ei 18lødig tang til Kammerlader i over et år nå, uten resultat. Prisen har også steget med 100kroner for hver henvendelse

laffa

Kuletenger til gamle norske militærvåpen

av chiefen, fredag 3. august 2007, kl. 06:57 (4398 dager siden) @ Øyvind F.

Til chiefen:
Ingen dum idé med en nagantkule. Jeg skyter ikke Nagant selv, og har ikke
erfaring med lading av kaliberet. Er det noen som har tegninger av
originalkula (eller kulene dersom det finnes flere varianter)?


Har noen mål fra orginalkuler et sted, skal se hva jeg finner. Det enkleste er vel en rundneset hulbase .312 kule eller en hælbase.

Personlig bilde

Kuletenger til gamle norske militærvåpen

av Hiorthefot @, Asker, lørdag 4. august 2007, kl. 10:38 (4397 dager siden) @ Øyvind F.

Bifaller dette på det varmeste, og tegner meg med dette for tang i 12,17 og 10,15. Regner med at dere velger det beste alternativet. Gjerne rundnese i Jarman.:-)

Kuletenger til gamle norske militærvåpen

av Rotta, Tjukkeste bondeøstland, lørdag 4. august 2007, kl. 11:06 (4397 dager siden) @ Hiorthefot

Jeg bifaller også dette initiativet, og da spesielt med tanke på 18 lødig, Nagant og Jarmann. 4''' har vi mange alternativer til, og det er ikke en kritisk manko på kuler der. Jeg er imidlertid litt lunken til aluminiumstenger. Jeg vil heller betale litt ekstra for å få en virkelig god tang, og henviser da til Jämttången som kvalitetsreferanse. Hadde det vært et alternativ å forhørt seg med de som produserer "Jämttången" om de kunne produsere tenger ala "Jämttången" etter nærmere utarbeidet spesifikasjon?

--
-Rotta

Personlig bilde

Kuletenger til gamle norske militærvåpen

av reldor @, Moss, lørdag 4. august 2007, kl. 20:01 (4397 dager siden) @ Rotta

Jeg er imidlertid litt lunken til
aluminiumstenger. Jeg vil heller betale litt ekstra for å få en virkelig
god tang, >

Ser på sia til NEI at de lager tenger i "Meehanite (Iron) Molds" , men
kun i standar høyde - hva standar høyde er fant jeg ikke.
Men jeg vil tro at standar høyde gjelder innen for gangbare riflekuler...

R

--
Religion er menneskets seier over fornuften.

Personlig bilde

Kuletenger til gamle norske militærvåpen

av Øyvind F. ⌂ @, Bergen, lørdag 4. august 2007, kl. 23:50 (4397 dager siden) @ reldor

Jeg fant en pris på nettsidene til NEI Handtools. Det må være denne som er aktuell:

$110: Large Caliber 1 Cavity in Meehanite Mold above .500 - regular block not to exceed 1.40 in length otherwise Tall Block is required - Call For Details.

Det vil si ca. 638,- for tanga + 25 % mva som utgjør ca. 160,-. Du er dermed oppe i ca. 800,- kroner. Så kommer frakt i tillegg. Det vil si at det kommer opp i såpass store summer at jeg ikke ønsker å ta på meg administreringen, siden såpass mange er interessert.

Jeg har såvidt begynt å kikke på tegninger i dag, og begynte med kammerladerkule. Det vil komme en ny tråd for hvert kaliber etter hvert. Her finner du kammerladertråden.

--
Øyvind F. - forum admin
Bøker jeg har skrevet.

Personlig bilde

Kuletenger til gamle norske militærvåpen

av reldor @, Moss, søndag 5. august 2007, kl. 08:45 (4396 dager siden) @ Øyvind F.

Jeg fant en pris på nettsidene til NEI Handtools. Det må være denne som er
aktuell:

Det vil si ca. 638,- for tanga + 25 % mva som utgjør ca. 160,-. Du er
dermed oppe i ca. 800,- kroner. Så kommer frakt i tillegg. Det vil si at
det kommer opp i såpass store summer at jeg ikke ønsker å ta på meg
administreringen, siden såpass mange er interessert.

Er produksjon av verktøyet tatt med i denne prisen?

Det er vel bare tanga til 18lødig som må bestilles her de andre "små" kulene
kan vel lages i LEE tenger som også da er rimligere....

Hvis det blir aktuelt med tang fra NEI er jeg mer en villig til å betale på forskudd.
1 stk 18lødig
R

--
Religion er menneskets seier over fornuften.

Personlig bilde

Kuletenger til gamle norske militærvåpen

av laffa @, Ålesund, søndag 5. august 2007, kl. 09:23 (4396 dager siden) @ reldor

Forskudsbetaling er en helt grei måte å gjøre det på, slik at initiativstaker
ikke risikerer en økonomisk smell på våre vegne.


laffa

Kuletenger til gamle norske militærvåpen

av chiefen, søndag 5. august 2007, kl. 12:25 (4396 dager siden) @ laffa

Hva med en 17,4mm kule i rett utforming fra Lee men med hulbase? Evt forlenge kula for å beholde vekta?

Personlig bilde

Kuletenger til gamle norske militærvåpen

av Øyvind F. ⌂ @, Bergen, søndag 5. august 2007, kl. 16:46 (4396 dager siden) @ chiefen

Svar til qualibra
Godt å se at den av de dyktige kammerladerskytterne melder seg på :)

Schölin lager tenger i flere diametre, jeg har en i 17,5 mm, mens han også lager de større, i hvert fall opp mot 18,3 mm. Jeg går ut fra at du skyter med 17,5 mm?

Men, det er en ting jeg lurer på. Er det noen som har prøvd ut om større kuler virkelig er en fordel sammenlignet med 17,5 mm kuler? Jeg har bare skutt en håndfull 18,3 mm kuler, men merket ingen forskjell.

Med en 17,4 mm tang kan eventuelle løsninger være:

- Papirvikle
- Bruke melkekartong mellom kule og krutt à la qualibra
- Bore opp fra 17,4 mm til noe større
- Skyte den som den er og kanskje/kanskje ikke merke noen forskjell

Svar til reldor
Jeg har sendt en forespørsel til NEI og spurt hva en kammerladertang i mehanite vil komme på, eventuell leveringstid, og om de har kvantumsrabatt.

Svar til chiefen
Da har du i realiteten en .69 kaliber miniékule som blant annet Lyman lager, men det kan være en løsning.

--
Øyvind F. - forum admin
Bøker jeg har skrevet.

Personlig bilde

Kuletenger til gamle norske militærvåpen

av Øyvind F. ⌂ @, Bergen, mandag 6. august 2007, kl. 05:30 (4395 dager siden) @ reldor

Svar fra NEI:

Since this is not listed on the catalog:

The cherry cost is $200.00 - this is the tools we use to cut the mould made of tempered steel

The Mould in Tall Meehanite is $150.00

Shipping to Norway is $16.00

3 weeks

Med dagens valutakurs blir det:

- $200: 1159,36,-
- $150: 869,52,-

i tillegg må det påregnes minst 25 % mva.

Kostnaden til brotsj bli mindre desto flere vi er. Hva sier dere? Det var i hvert fall kort leveringstid om ikke annet. Lee tok 6 mnd. sist.

--
Øyvind F. - forum admin
Bøker jeg har skrevet.

Kuletenger til gamle norske militærvåpen

av Rotta, Tjukkeste bondeøstland, mandag 6. august 2007, kl. 06:51 (4395 dager siden) @ Øyvind F.

For egen del er jeg skeptisk til aluminiumstenger, og spesielt til så store kuler som 18 lødig. Min interesse blir dermed adskillig større når "prosjektlederen" vifter med tyngre alternativer:)

Jeg er med på den her!

--
-Rotta

Personlig bilde

Kuletenger til gamle norske militærvåpen

av reldor @, Moss, mandag 6. august 2007, kl. 07:44 (4395 dager siden) @ Øyvind F.

Svar fra NEI:
Med dagens valutakurs blir det:

- $200: 1159,36,-
- $150: 869,52,-

Hvis prisen kryper under kr. 2000 med moms pr. tang da er jeg med.

Richard

--
Religion er menneskets seier over fornuften.

Kuletenger til gamle norske militærvåpen

av chiefen, mandag 6. august 2007, kl. 07:50 (4395 dager siden) @ Øyvind F.

Er med på det som kommer av Lee-tenger, men den NEI-tanga blir for dyr når jeg kan få Lymann-tanga for 700kr.

Personlig bilde

Kuletenger til gamle norske militærvåpen

av Øyvind F. ⌂ @, Bergen, mandag 6. august 2007, kl. 10:20 (4395 dager siden) @ chiefen

Jeg er også med på en NEI-tang, så da er vi nede i 386,- i felleskostnader. Det er for så vidt ikke uaktuelt å bestiller kammerladertenger fra både Lee og NEI, men det forutsetter at minst 15-20 stk. forhåndsbestiller Lee-tanga.

--
Øyvind F. - forum admin
Bøker jeg har skrevet.

Personlig bilde

Kuletenger til gamle norske militærvåpen

av jæger justnæs @, Kristiansand, mandag 6. august 2007, kl. 11:38 (4395 dager siden) @ Øyvind F.

Dette er et kjempeløft for svartkruttsporten!
Har lyst på mest alt sammen...
Foreløpig kan jeg være med på Jarmann, 4''', NEI Kammrtladertang og kanskje Nagant.
Kommer selvfølgelig an på hvem som skal lage tengene. Kan ikke kjøpe 4 NEI-tenger...
Går det an å ytre et ønske om å ta med kule til Wredes Gevär hvis det er mange nok som er interessert?

--
Best når det smeller!

Kuletenger til gamle norske militærvåpen

av chiefen, mandag 6. august 2007, kl. 13:16 (4395 dager siden) @ jæger justnæs
redigert av chiefen, mandag 6. august 2007, kl. 13:23

Går det an å ytre et ønske om å ta med kule til Wredes Gevär hvis det er
mange nok som er interessert?


JAAAA, vil ha!

0,510"-500grs hulbase

Personlig bilde

Kuletenger til gamle norske militærvåpen

av Øyvind F. ⌂ @, Bergen, mandag 6. august 2007, kl. 14:02 (4395 dager siden) @ jæger justnæs

Kommer selvfølgelig an på hvem som skal lage tengene. Kan ikke kjøpe 4
NEI-tenger...

Det blir eventuelt bare aktuelt å lage en 18 mm kammerladertang hos NEI, resten hos Lee.

Går det an å ytre et ønske om å ta med kule til Wredes Gevär hvis det er
mange nok som er interessert?

Hm, husk på at jeg må legge ut for dette også. Med fem tenger bare fra Lee begynner vi å nærme oss 25 000,- :lookaround:

Når det gjelder Wredes så er jo løpet identisk med løpet i 12 mm Remington, som allerede inngår i planen. Forskjellen er jo at den ene lades fra tuten og den andre i en messingpatron.

Dersom vi lager kula med en liten hulbase og uten hælbase så skulle det ikke være noen ting i veien for å lage en kule som kan brukes i begge geværer. Hva må diameteren være på en wredeskule, dere som skyter med dem?

--
Øyvind F. - forum admin
Bøker jeg har skrevet.

Personlig bilde

Kuletenger til gamle norske militærvåpen

av krutnarr ⌂, Søgne, mandag 6. august 2007, kl. 15:51 (4395 dager siden) @ Øyvind F.


Hm, husk på at jeg må legge ut for dette også. Med fem tenger bare fra Lee
begynner vi å nærme oss 25 000,- :lookaround:

Her må vi kansje legge noen kroner inn i en pott som en påmeldingsavgift. Burde ikke by på store problemer for de fleste. Vi kjenner jo hverandre såpass;-)

Dersom vi lager kula med en liten hulbase og uten hælbase så skulle det
ikke være noen ting i veien for å lage en kule som kan brukes i begge
geværer. Hva må diameteren være på en wredeskule, dere som skyter med dem?

Hvis kula skal brukes av begge bøssane er en hulbase påkrevd samt at smørerillene er såpass dype at det går ann å size ned kula noe. diameteren er såpass forskjellig på wredesanne at størrelse er veldig individuellt. Du kan tenke deg at kula skal "gli" med liten motstand ned i 4''' løpet på wredes.

--
Besøk meg på www.krutnarr.no
Mail meg på: krutnarr@krutnarr.no

Personlig bilde

Kuletenger til gamle norske militærvåpen

av Kammerherren ⌂ @, Hadeland, mandag 6. august 2007, kl. 16:02 (4395 dager siden) @ krutnarr

Jeg er med på en 18 lødig tang fra NEI.

Når det kommer til Jarmann tanga, hva er det folk ønsker der egentlig? Smøreriller eller papirvikling? Personlig foretrekker jeg smørerille.....

--
Kammerherren

Personlig bilde

Kuletenger til gamle norske militærvåpen

av laffa @, Ålesund, onsdag 8. august 2007, kl. 15:43 (4393 dager siden) @ Øyvind F.

Det ryktes fra Sverige at han som lager Jamttången har gått over i penjonistenes rekker (har passert 80 år), så dette initiativet kommer i grevens tid

laffa

Personlig bilde

Kuletenger til gamle norske militærvåpen

av krutnarr ⌂, Søgne, mandag 6. august 2007, kl. 10:28 (4395 dager siden) @ chiefen

Her er det mange gode innlegg ser æ.
Morro. Jeg er primært mest interresert i tenger fra Lee pga prisen.
Regner med at de holder i mange år siden det ikke skytes mere en ca.100-150 skudd i året med hver bøsse. Har nå ivertfall ennå ikke klart å ta livet av ei alublock. Går for max størrelse i Lee til 18-lødig og ei grei 12mm kule au fra Lee. Skulle det bli aktuellt med ei Nagantkule så er jeg med der au.
Da er jeg oppe i 3 tenger og det blir litt mye penger med ei ståltang til nermere 2000 kr.

--
Besøk meg på www.krutnarr.no
Mail meg på: krutnarr@krutnarr.no

Kuletenger til gamle norske militærvåpen

av Sunnhordalendingen @, Vindafjord, lørdag 4. august 2007, kl. 11:13 (4397 dager siden) @ Øyvind F.

Hei Sjef.


Jeg er med på en tang til 12,17 mm Remington.
Hva angår valg av kule, skal jeg ikke blande meg, men den som både går bra og er historisk korrekt, skulle passe bra.;-)

Flott initiativ dette.

Mvh

Kuletenger til gamle norske militærvåpen

av historie, lørdag 4. august 2007, kl. 21:53 (4397 dager siden) @ Øyvind F.

Blir med på 18 lødig,12 mm remington, 10,15 jarmann. Er også interessert i 7.5 nagant.[/b]

Personlig bilde

Kuletenger til gamle norske militærvåpen

av qualibra @, søndag 5. august 2007, kl. 05:56 (4396 dager siden) @ Øyvind F.

Hei Øyvind.Ja,det var noe av det største som har skjedd her på forumet på lenge nå.Sett meg opp på 18lødig og 12mm Remington.Når det gjelder naken kule i kammerladeren,så har jeg for min del skutt mest med en kule som kommer fra en Schølintang.Jeg tror ihvertfall at den kommer derfra.Jeg fant ut at hvis jeg stanset ut 25mm "skillinger" av melkekarton,og formet disse nærmest som en gascheck(unskyld, moderne termer)i et hulpipesett,og så la disse mellom kula og kruttet,så løste jeg problemet med for lita kule i kammeret,Dette er ikke ment som et forslag til løsning,vil bare nevne det.Har skutt mange gode serier på denne måten.I 12mm Remington,er jeg enig i at det såkalte "drivbåndet"noen ganger er kilde til frustrasjon,da man kanskje for å forbedre presisjonen,vil lade kula lenger ut mot riflebommene.

--
qualibra

Personlig bilde

Kuletenger til gamle norske militærvåpen

av Øyvind F. ⌂ @, Bergen, onsdag 8. august 2007, kl. 20:14 (4393 dager siden) @ Øyvind F.

Da har folk foreløpig sagt seg interessert i dette:

12 mm Remington: 10 personer.
18 lødig: 10 personer (av disse er fem stk interessert i ståltang fra NEI).
10,15 Jarmann: 5 personer.

I og med at det også vurderes ståltang for kammerladeren, så blir det kun fem tenger fra Lee. På grunn av avgiften for å få laget en brotsj for hvert kaliber, så må jeg helst bestille 25 stk i hvert kaliber, for da faller dette gebyret bort. Jeg er mest interessert i å bli kvitt tengene så fort som mulig. Dere må gjerne spre ordet om tengene til venner og bekjente. Det er ikke sikkert at sjangsen byr seg så snart igjen osv. :)

I løpet av helgen så kommer jeg til å lage et bestillingsskjema der dere kan gjøre en mer bindende bestilling. Pritchett-tengene som jeg fikk laget 25 stk av tidligere kan også bestilles.

--
Øyvind F. - forum admin
Bøker jeg har skrevet.

Kuletenger til gamle norske militærvåpen

av Mr Hanssen, torsdag 9. august 2007, kl. 14:36 (4392 dager siden) @ Øyvind F.

Er med på 18 lødig fra NEI og jarman med fettriller

Personlig bilde

Kuletenger til gamle norske militærvåpen

av qualibra @, fredag 10. august 2007, kl. 06:06 (4391 dager siden) @ Øyvind F.

Hei Øyvind.Er det lenge til oppsumering?:-P

--
qualibra

Personlig bilde

Kuletenger til gamle norske militærvåpen

av Øyvind F. ⌂ @, Bergen, fredag 10. august 2007, kl. 12:31 (4391 dager siden) @ qualibra

Hei Øyvind.Er det lenge til oppsumering?:-P

Tja, er folk enige nå da? Vi må nok spikre litt mer på jarmannkula f.eks. Som sagt så skal jeg prøve å få et bestillingsskjema opp og gå i løpet av helgen, men kan ikke love noe.

--
Øyvind F. - forum admin
Bøker jeg har skrevet.

Personlig bilde

Kuletenger til gamle norske militærvåpen

av qualibra @, fredag 10. august 2007, kl. 13:43 (4391 dager siden) @ Øyvind F.

Det er ikkke lett,for ikke å si umulig, å gjøre alle 100% fornøyd.Jeg bøyer meg for de spesifikasjonene som som flertallet lander på.Stoler på at erfaringen alle på forumet her sitter inne med,bringer oss vel i havn.;-) Det er et spennende prosjekt.Dette må vi dra i land.

--
qualibra

Kuletenger til gamle norske militærvåpen

av nyfiken, fredag 10. august 2007, kl. 15:32 (4391 dager siden) @ qualibra

Må si meg enig med qualibra, jeg bøyer meg for de som har mer greie på dette i utforming av kulene. Men lurer på om det blir noe av 7,5 nagant prosjektet. Der kan jeg godt kaste meg på jeg også...

RSS på tråd
powered by my little forum