Personlig bilde

Sabelbajonett for Krigsskolen M/1848 (Våpensamling)

av Øyvind F. ⌂ @, Bergen, tirsdag 14. mai 2019, kl. 08:27 (448 dager siden)

Den messingfestede sabelbajonetten for Krigsskolen Modell 1848 viser seg verken å være approbert i 1848 eller tiltenkt Krigsskolens kammerladningsgeværer. Egentlig ble bajonetten approbert den 5. september 1855 for samtlige underoffiserer i infanteriet og menige i jegerkorpsene og det lette infanteriet. Bajonetten viste seg å være for svak allerede før den ble utlevert, og ble i 1857 erstattet av bajonetten vi i dag kjenner som sabelbajonett M/1859. Se blant annet denne tråden som diskuterer lange kammerladningsgeværer med klakker for denne bajonetten.

Jeg vet ikke hvem som først kom med informasjonen om at den messingfestede bajonetten var en krigsskolebajonett, men det påstås i hvert fall så tidlig som i Hærmuseets årbøker i 1950-årene. Ny informasjon viser altså at dette ikke er korrekt.

Fa særtrykk av Hærmuseets årbok 1949-50:

[image]

Bildet er lånt fra digitaltmuseum, og eier er Rustkammeret:

[image]

Krigsskolegeværene brukte døllebajonetter frem til 1857–1858 da de ble kortet ned og fikk bajonetten vi i dag kjenner som bajonett Modell 1857 for Krigsskolen type I–IV. Døllebajonettene ble levert i fire forskjellige lengder som var tilpasset geværenes lengde. De 25 lengste var trolig like lange som en vanlig 18 lødig døllebajonett, men de tre andre typene altså var noe kortere.

Spørsmål: Er det noen som har eller kjenner til 18 lødige kammerladningsdøllebajonetter som er noe kortere en normalt, og som kan være en krigsskolebajonett M/1848? Serienummeret skal være mellom 1 og 80.

--
Øyvind F. - forum admin
Bøker jeg har skrevet.

Personlig bilde

Sabelbajonett for Krigsskolen M/1848

av Trond ⌂ @, Oslo (nov-mars) Brekkestø resten av året, torsdag 16. mai 2019, kl. 22:07 (445 dager siden) @ Øyvind F.

Per holmbäck er bajonettspesialisten i Skandinavia. Jeg har selv skaffet ham en Krigsskolebajonett på tvers av mine interesser (jeg hadde den ikke, men lot ham få den da han gjorde meg oppmerksom på at en skulle opp på auksjon - det verste er at den ble 'billig').

Om du ikke kjenner Per, kan du kontakte ham her http://www.holmback.se/contact.php eller alternativt sende meg en mail og jeg oversender mail adressen hans. Han liker ikke å spre den.

--
Norwegian Military Small-arms 1604-WW2

Trond

Personlig bilde

Sabelbajonett for Krigsskolen M/1848

av Øyvind F. ⌂ @, Bergen, fredag 17. mai 2019, kl. 07:22 (445 dager siden) @ Trond

Ja, jeg kjenner til Holmback. Han er vel innom her også fra tid til annen. Jeg har imidlertid ikke kontaktet ham om disse bajonettene. Nå tviler jeg på om de korte døllebajonettene er å finne lenger, men det er jo verdt et forsøk.

--
Øyvind F. - forum admin
Bøker jeg har skrevet.

RSS på tråd
powered by my little forum