Jarmann (Patronvåpen)

av Elgen, onsdag 18. februar 2004, kl. 10:50 (5944 dager siden)

Er det mulighet for å få tak i militære eller sivile jarmann rifler til svartkruttskyting? I så fall hvor. jeg vet de er sjeldene men hvor sjeldne er de egentlig. dumt spm. kanskje men jeg har enormt lyst på en slik. eventuelt er det vel ingen som lager replika av jarmann?

Elgen

Jarmann

av Helge, fredag 20. februar 2004, kl. 20:33 (5941 dager siden) @ Elgen

Hei.
Prøv på jaktdepotet i drammen, var der for en måneds tid tilbake og mener at jeg så noen jarmann børser der, skulle ikke tro at de er utsolgt ennå.:-)

Jarmann

av frode., søndag 22. februar 2004, kl. 11:25 (5940 dager siden) @ Helge

Det er mulig å få tak i, men de blir jo hinsides dyre som regel, de svenske jarmann i god org tillstand går ofte for 10K++, mens de norske kan tippe 20K og litt til om de er meget pene, snodig i grunn da de er produsert noe slik som 10 ganger så mange fra kongsberg som svenskene produserte, det virker som de fleste kongsberg produserte har blitt ødelagt eller har forsvunnet på andre vis, mens svenskene har tatt vare på sine, de ble jo forøvrig lite eller ingenting brukt i sverige

Personlig bilde

Jarmann

av Øyvind F. ⌂ @, Bergen, mandag 23. februar 2004, kl. 10:46 (5939 dager siden) @ frode.

det virker som de fleste kongsberg produserte har blitt ødelagt eller har
forsvunnet på andre vis, mens svenskene har tatt vare på sine, de ble jo
forøvrig lite eller ingenting brukt i sverige.

Grunnen til at det Jarmann-geværene er så sjeldne i dag er nok at det var liten interesse for dem da forsvaret prøvde å selge dem ut til sivile. Krag-Jørgensen-geværene f.eks. var så hinsides mye bedre enn de klumpete Jarmann-børsene så folk foretrakk heller noe mer moderne. Dette førte til at mange av dem ble værende på militære lagre helt til tyskerne kom på besøk i 1940, til tross for iherdige forsøk på å selge dem til utlandet. Tyskerne hadde ikke bruk for dem, men de vurderte det vel dithen at det var for farlig å ha dem liggende på lager i tilfelle de kom i hendene på motstandsfolk. Tyskerne smeltet forresten om et 100 000 talls våpen i Norge, inkludert mange sivile jaktvåpen og gamle våpen.

--
Øyvind F. - forum admin
Bøker jeg har skrevet.

Jarmann

av laffa, mandag 23. februar 2004, kl. 14:45 (5938 dager siden) @ Elgen

En av grunnene til at det er så få Jarmannrifler igjen,er at de fleste forsvandt etter et skipsforlis på veg til Sørafrika. De ble nemlig solgt dit.

Personlig bilde

Jarmann

av Øyvind F. ⌂ @, Bergen, mandag 23. februar 2004, kl. 16:06 (5938 dager siden) @ laffa

En av grunnene til at det er så få Jarmannrifler igjen,er at de fleste
forsvandt etter et skipsforlis på veg til Sørafrika. De ble nemlig solgt
dit.

Er ikke dette bare et rykte da? Det er i hvert fall lite sannsynlig at de ble solgt til Sør-Afrika som var såpass influert av britene på denne tiden, men i følge Hanevik ble de forsøkt solgt til Litauen, Cuba, Nicaragua, Bulgaria, Italia, Nederland og Saudi-Arabia rett før 2. verdenskrig. Han skriver også at 5000 stk ble solgt til et tysk firma og at det er utskipningen av disse som kan ha forårsaket ryktet om at alle Jarmanngeværene gikk ned med skipet. Men det skulle fremdeles være rundt 23000 igjen etter dette salget, så hvor de har tatt veien er ikke godt å si. :-)

--
Øyvind F. - forum admin
Bøker jeg har skrevet.

Jarmann

av Siggen, torsdag 8. april 2004, kl. 08:42 (5894 dager siden) @ Øyvind F.

Det ser ut til at historiene om Jarman - riflene er mange. Her fant jeg en side som har litt å by på for de som har interesse av disse geværene: http://www.militaryrifles.com/Norway/Jarmann.htm

Jarmann

av Browning08, torsdag 29. april 2010, kl. 18:41 (3681 dager siden) @ Øyvind F.

En liten historisk notis til alle rykter om de "forsvunne" Jarmann-geværene.
Hvis noen mot formodning skulle huske boka "Flukten fra Dakar" om det norske frakteskipet som stakk unna tyskernes kontrollerte havner. Styrmannen ombord på dette skipet, en Trønder ved navn Skjerve, har i ettertid fortalt at vaktene i havnen i Dakar hadde Norske Jarmanngevær. Dette var han sikker på da han selv hadde "eksert" med disse i militæret. Det var trolig soldater fra den tyskvenlige "Vichy-regjeringen" som stod vakt, og det er vel ikke helt usannsynlig at historien faktisk kan ha noe for seg?? Det hevdes også at et større antall Jarmanngeværer faktisk ble skipet ut av Norge relativt raskt, og historien om skipsforliset lar seg vel neppe verifisere.

Personlig bilde

Jarmann

av Hand, fredag 30. april 2010, kl. 14:58 (3680 dager siden) @ Browning08

Ingenting er umulig!
Når jeg hører om "Vichy-soldater" med Jarmann, bringer det tanker om Mauser 71/84. Hadde ikke franskmennene også boltrifler med rørmagasin ?
Ville heller ikke vært utenkelig om "herrefolket" hadde delt ut antikviteter til sekunda soldater. Har opplevd NVS- medlemmer som ikke har sett forskjell på Jarmann og 71/84. Ikke så og forstå at medlemskap i nevnte org. gir immunitet mot å se feil.

Det er selvsagt en koseligere tanke at Jarmennene "lever" et sted ute i verden, enn at tyskerne tente på bortimot hele haugen og smeltet om jernet.:-(

Personlig bilde

Jarmann

av Mr. Pitt @, Minnesund, lørdag 1. mai 2010, kl. 09:33 (3680 dager siden) @ Hand

Liten kommentar til de forsvunnene Jarmangeværene, hvis disse ble sendt til sør-amerika/afrika ville de dukke opp på salgslistene til de store våpenselgerne i USA, joe salter, IMA, dixie, etc. men nei, har ikke til dags dato sett en jarman på disse listene, derimot rolling block, krag, er det flust av.
Så at de ble brent, smeltet om av våre gjester under krigen er etter min mening riktig.
Grunnen til at noen eksisterer er at de ble lurt unna, akkurat som matpakke colten og de som kom fra christiania spigerværk og at noen faktisk kjøpte jarmannen når de var til salgs.
Det er mange myter om saker og ting, ta f.eks motstandsmannen som påstod at han hadde fått en colt saa i slipp, dette kan faktisk være sant, for usa sendte restene av gamle våpen til England som en del av Lend and Lease avtalen bla colt saa (76 stk.) og mye annet rask som de måtte sende tilbake pga av ammunisjonen.
Noe av dette havnet i Norge.
Har forresten en jarman som er bygget om til harpun og igjen bygget om til jakt med original pipe kortet ned ca. 15 cm til salgs hvis noen vil bygge en karabin.

Personlig bilde

Jarmann

av runastav, torsdag 15. april 2004, kl. 16:27 (5886 dager siden) @ Elgen

Er det mulighet for å få tak i militære eller sivile jarmann rifler til
svartkruttskyting? I så fall hvor. jeg vet de er sjeldene men hvor sjeldne
er de egentlig. dumt spm. kanskje men jeg har enormt lyst på en slik.
eventuelt er det vel ingen som lager replika av jarmann?

Elgen

Hei Elgen.
Ja du kan jo gjera så meg, skaff delene for seg og bygg ivei. Mitt prosjekt har Svenske låsekasse og Kongsberg løp nytt sådann.Stokkemne av bjørk frå P.Ø.Berg. Og så må du alliera deg me ein som har ei Jarmannrifle som du har noko og sjå etter
mvh.Runar. alias Rusty Steel.
[image]

Jarmann

av Siggen, søndag 18. april 2004, kl. 16:38 (5883 dager siden) @ runastav

Hei Runar
Ser at du har fått tak i nytt løp til Jarman - vet du om det finnes fler av disse tilsalgs? mvh Siggen

Personlig bilde

Jarmann

av runastav, søndag 18. april 2004, kl. 18:01 (5883 dager siden) @ Siggen

Hei Siggen.
Vel eg va heldige var innom ein våpenkompis i Oslo i sommar han hadde eit ståande, sko ha 2000 for det men blei mitt for 1500.Det hender det er Jarmann løp tilsalgs, men du kan jo annonsera for det er løp der ute som folk sitter på i tillfelle dei får bruk for det.Berganskar våpen har av og til inne Telf.71 69 02 17 95746911 men rekn med og bla opp.
mvh.Runar. alias Rusty Steel.

Personlig bilde

Jarmann

av runastav, onsdag 26. mai 2004, kl. 14:19 (5845 dager siden) @ runastav

Hei.
Fekk akkutt arbeidslyst her ein dag, så nå begynna Jarmannen og likna på noko.Men det gjenstår mykje arbeid endå, kolbekappe løpsbånd osv må produserest.
mvh.Runar alias Rusty Steel. [image]

Jarmann

av J10.15, onsdag 26. mai 2004, kl. 17:05 (5845 dager siden) @ runastav

Hei!
Nå har jeg sett en del på bildene av den nye stokken til Runar, og det ser veldig bra ut! Jeg har en jarman som ble "ødelagt" av en hobbysmed en gang for lenge siden, og som derfor også var billig. Løpet var kappet og tangen slipt noe ned (osv..), så målet er ikke å få den tilbake til orginalstand. Børsa smeller og ryker, men trenger i første omgang ny stokk. Jeg følger med!

mvh kristian

PS Hvordan demonteres rørmagasinet? Det har en bulk som må rettes opp. Sikkert enkelt, men jeg tar ikke sjansen på å skade det.

Jarmann

av Siggen, onsdag 26. mai 2004, kl. 17:51 (5845 dager siden) @ J10.15

Jarman patroner

At det er 2 stk. forskjellige hylsedimensjoner til geværet var jeg ikke klar over, inntil jeg oppdaget dette på mitt dataprogram Er den ene utgaven en drivpatron - den korteste i såfall og da til de ombygde harpungevær. Eller har dette noe å gjøre med anvendelse av Røksvakt krutt?

eksempl. 1. 10.15 X 61 R Jarman

eksempl. 2 10,15 X 54 R jarman

Ser ut til at stokken du lager blir veldig fin. Lykke til videre med arbeidet

Personlig bilde

Jarmann

av runastav, torsdag 27. mai 2004, kl. 09:43 (5845 dager siden) @ Siggen

Hei.
Takker for støtten.Mitt Jarmann prosjekt starta også med ei vandaliserte svenskejarmann. Kolben var slanka enormt såg ut som ei padleåre, prøvde med lasking og greier, men gav opp te slutt. Det var sett inn eit 8x58R rolling block løp. Dette var løst Hmmm så når eg skulle teite det opp så gav det berre etter,så ut med det og så kom sjokket.Ein eller annan lure svenske? hadde slått venstre gjenger oppå dei opprinnelige høyre kvadratgjengene.Så her var ikkje mykje hold nei, godt eg ikkje prøveskaut for då hadde vel løpet fulgt med kula.Så var det pluggen i magrøret, på svensken så eg låner er den berre presst i gjenga er den nok ikkje pga tynnt gods i røyret. Men den kan jo ha feks ein gjennomgående splint el, prøv og lirk og løys opp er vel tært fasst messing og stål.
mvh.Runar alias Rusty Steel.

Jarmann

av J10.15, fredag 28. mai 2004, kl. 16:33 (5843 dager siden) @ runastav

Fikk ut magasinpluggen til slutt, mye hundre år gammel skitt der.. Jeg pusset messingen også mens jeg var igang, selv om det sikkert er en del som mener at en ikke skal gjøre det..
[image]

Personlig bilde

Jarmann

av runastav, onsdag 9. juni 2004, kl. 19:36 (5831 dager siden) @ Elgen

Hei.
Her er et bilde av Jarmannen min nå, løpsbånd, kolbekappe er produsert. mangler nå pussestokk med kanal for denne, baksikte er frå ei Husqverna rolling block får duga fåreløpig. Så er det pussing av treverket og beising og brunering av stålet. ja så må eg over fjorden til ein kompis og henta emne til magasinrør han laga nytt til sin Jarmann og måtte kjøpa 5 meters lengde av tynnvegga messingrøyr.
mvh.Runar. [image]

Jarmann

av Siggen, torsdag 10. juni 2004, kl. 10:44 (5831 dager siden) @ runastav

Hei Runar!

Denne stokken er KJEMPEFIN - Gratulerer med flott arbeid - du kan umulig ha MER en to `tommeltotter`.

Personlig bilde

Jarmann

av runastav, lørdag 12. juni 2004, kl. 16:21 (5828 dager siden) @ Siggen

Hei.
Takker for støtten, har visst blitt mykje Jarmannsmiing i det sista for kånå seie stadigt ska du i verkstedet nå igjenn ?????? nokon som kjenner seg igjen.Så til saken Jarmannrifle 1883 må vera et av få våpen som er utstyrt med egen mannluke eller inspeksjonsluke for patronregulator/sleiv. Sikkert ikkje så effektivt i strid den er jo festa med 2 stk. skruer.
mvh.Runar. alias. Rusty Steel.[image]

Personlig bilde

Jarmann

av runastav, torsdag 24. juni 2004, kl. 18:46 (5816 dager siden) @ runastav

Hei.
Eg syns Jarmannen ser bra ut ubrunert enig? får ha den så fåreløpigt og nå er det skyting så står på programmet.
mvh.Runar. [image]

Personlig bilde

Jarmann

av The Dane @, Danmark, fredag 9. juli 2004, kl. 09:05 (5802 dager siden) @ runastav

Jeg har lige købe en svensk Jarmann, den er desværre kortet ned til jagt

[image]
[image]

Hvordan lader i? Hvor meget krudt og hvad for en kugle?

Jeg har købt et diesæt i USA til $140 og betalt $85/50stk for hylstre. Det gik ikke at få en kugletang for papirviklet men jeg købte en RCBS .416" 350 grain med fedtriller og flad spids.
Det kommer om 4-5 uger.

Personlig bilde

Jarmann

av runastav, fredag 9. juli 2004, kl. 12:44 (5802 dager siden) @ The Dane

Hei The Dane.
Ser ut som me har låskasse frå same seri, same stemplene på mi og serinummeret er 132. Eg har berre såvidt fått prøveskutt mi,og då med følgende lading. Nye hylser S.A.R.A / Bertram 10.15 x 61 R. Magnum tennhette,
65 grains 2F og så pappskive/melkekartong og så kanskje det vigtigaste ein foring med svartkrutfett på ca.5mm. så ei pappskive over der igjen og så kula.Tips hvordan du lager fettforing uten varme.Legg matpapir på bordet dei små tilsmørbrød er fine, hiv ein god klatt fett oppå legg ein rundpinne på ca 5mm dia på kkvar sie og bruk ei flaske av glass til og kjevle ut og vips så har du fettforing som du stanser ut med hylsa enkelt og greit?Dei få skudda eg har prøvd tilnå gjikk meget godt, men så er jo løpet nytt også da.
mvh.Runar.

Jarmann

av J10.15, lørdag 10. juli 2004, kl. 19:26 (5800 dager siden) @ The Dane

Krutt er enkelt, så mye FFg som en får plass til. Jeg lader på kjøkkenbenken uten dier eller kruttvekt. Har brukt kuler fra 200gr til 360gr, de siste veltet etter ca 50 meter. Bruker vanlige tennhetter.

Fett er viktig med blykuler, et forsøk med kaldpressede kuler i mykt bly uten fett ga blying så det holder! De kulene var etter orginalmål og skal lages med litt hardere bly videre, tror ikke de er i vanlig salg ennå (Parabellum). Clarry Haglund har noen kuler http://home.c2i.net/rudlang/ (klikk på Rifle-linken). Det finnes også pistolkuler i kal .41 som har grei diameter og er myke nok, har testet Rainier (ikke lenger i produksjon) med fint resultat.

Det virker som du har hylser for en stund, bare husk på å vaske dem godt etter skyting. Jeg har med en flaske med såpevann skytebanen som jeg putter hylsene i, så slipper jeg at det stinker for mye i bilen også. De fleste av mine hylser er .348win hylser som er omformet, det fungerer bra selv om de er litt kortere enn orginalen (se bilde lenger oppe på siden).

Lykke til!

Hvordan lader i? Hvor meget krudt og hvad for en kugle?

Personlig bilde

Jarmann

av The Dane @, Danmark, søndag 11. juli 2004, kl. 13:33 (5800 dager siden) @ J10.15

Jeg har skudt med sortkrudt i mange år, så det er ikke nyt. Men det er smart at bruge .348" Win, det må jeg prøve.
Min er nummer 1409.

Jarmann

av Siggen, mandag 12. juli 2004, kl. 19:34 (5798 dager siden) @ The Dane

Jeg har skudt med sortkrudt i mange år, så det er ikke nyt. Men det er
smart at bruge .348" Win, det må jeg prøve.
Min er nummer 1409.

I følge Karl E. Hanevig i "Boken Norske Miltærgeværer etter 1867 " var lagret av Jarmann geværer i Sverige i 1892 1493 stk. Mitt gevær har samme merkingen som de andre her :"JP 1883 JG" med serinr. 1483 . Det ser derfor ut som mitt gevær er en av de sisste som ble laget i sverige Geværet er av 3 båndstypen og har uttrekkbart baksikte ( festet på høydelinialen, og trekkes ut til høyre side ). Kornet ligger på siden av andre bandet. Avfyring med denne siktebruken, skal etter det jeg forstår, brukes ved sperreild.

Personlig bilde

Jarmann

av The Dane @, Danmark, torsdag 15. juli 2004, kl. 16:16 (5795 dager siden) @ Siggen

Nu er der lavet 20 stk .348" win hylstre og en kugletang for papirvikling.
Første 10 skud i Ø10cm på 50m
Tang giver 10,20mm kugler der vejer 323grains/20,93gram. Papirvikelt med en gammel sangbog.
Ladning er 80grains Sw#4 og næste gang på banen vil jeg køre gennem chronografen og se hastigheden.
På 50m træffer hun ca. 25cm lavt så hvad har hun været ladet med da hun blev reguleret til jagtbrug?
[image]
[image]

Personlig bilde

Jarmann

av The Dane @, Danmark, onsdag 21. juli 2004, kl. 18:25 (5789 dager siden) @ The Dane

Hun kan også skyde med den primitive kugle og 348 hylster!
[image]

80 grains Sw#4, en skive bivoks og en 5mm skive kuglefedt. Kuglen er smurt med olie til automatgearkasse (Dextron 4). Mellem hvert skud er der blæst 4 gange langsomt gennem løbet med et pusterør. De 3 øverste skud var de første hvor jeg følte mig til rette med riflen. Næste gang vil det blive bedre, og med de rette hylstre og rigtig kugle bliver det nok helt godt!:-D

Jarmann

av Milorg, Øvre Romerike, fredag 23. juli 2004, kl. 11:23 (5788 dager siden) @ runastav

Nydelig børse Runastav:clap:, måtte du søke om å bygge den siden den har nytt løp eller går dette som en restaurering?
Har du flere prosjekter på gang?

Personlig bilde

Jarmann

av runastav, fredag 23. juli 2004, kl. 14:20 (5787 dager siden) @ Milorg

Hei.
Takker Milorg.Jarmannrifler/deler er registreringsfritt kommer inn under våpenloven gevær før 1884 er registreringsfrie.Dette skal vi være glade for så lenge det varer.Får ta med meg Jarmannrifla på neste NVS møte og høyra ka proffane seie.Prosjekter på tenkestadiet ska me sjå, rytterpistolen min produsert av Antonio Zoli&co kal.58 mod.1855 skulle jo hatt løskolbe. Så er det ombygging av Colt 1851 kal 36. til patron 38 S& W osv osv.
mvh.Runar.

Personlig bilde

Jarmann

av runastav, lørdag 23. oktober 2004, kl. 17:21 (5695 dager siden) @ runastav

Hei svartkruttfolk.
Her er et bilde av mitt Jarmannprosjekt nr.2 Denne har Kongsbergproduserte deler. Så nå gjenstår finishpussing beising og oljeboning.
[image]
mvh.Runar.

Personlig bilde

Jarmann

av runastav, lørdag 29. april 2006, kl. 14:05 (5142 dager siden) @ runastav

Hei.
Her på bilde ligger en Jarmannbørrse som var så uheldig og bli bygd om til harpungevær:-( Men nå har den fått ut det stygga tjukka glattløpa greiene så sto i, og fått nytt erstatningsløp montert:-D Så me tid og stonder så kan den jo bli tenerma lik den nummerlike og strøkne Jarmannen den ligger ved siden av, den er desverre ikkje mi:-|
mvh.Runar S[image]

Personlig bilde

Jarmann

av Trond ⌂ @, Oslo (nov-mars) Brekkestø resten av året, tirsdag 16. mai 2006, kl. 07:33 (5126 dager siden) @ runastav

Engelskmennene snakker om å "add insult to injury", jeg nøyer meg lenge med å vise frem et lite femkløver...

[image]

Alle originale og "urørte", norske, nummerlike (den til høyre har også nummerlik bajonett).

--
Norwegian Military Small-arms 1604-WW2

Trond

Personlig bilde

Jarmann

av runastav, tirsdag 16. mai 2006, kl. 13:43 (5126 dager siden) @ Trond

hei Trond.
Nydelige børser mann:-) Du sko tatt di ut i friluft på terassen så fekk me sjå detaljene bedre.:-|
Er de urørt siden de kom frå Kongsberg? da trenger de vel ein skikkelig våpenpuss?
Legger ut bilde av harpunbørsa som nå har fått forlenga stokk med FISHMOUTH V skjøt. Nøtteemne blei sendt til meg fra ein kjekke SØRRLENNING her på forumet:-)
mvh.Runar.
[image]

Personlig bilde

Jarmann

av Trond ⌂ @, Oslo (nov-mars) Brekkestø resten av året, onsdag 17. mai 2006, kl. 09:09 (5125 dager siden) @ runastav

Urørte vel si at de ikke har vært forsøkt restaurert. Fire av dem har nok både sett endel bruk og endel løpende puss og vedlikehold. Den lengst til høyre er tilnærmet ubrukt. Den lengst til venstre er en marine Jarmann i langt fra god stand.

--
Norwegian Military Small-arms 1604-WW2

Trond

Personlig bilde

Jarmann

av runastav, søndag 21. mai 2006, kl. 11:19 (5121 dager siden) @ Trond

Hei.
Etter mangen år som dverg/harpunbørse har nå denne Jarmannen fått heilstokk og sin opprinnelige lengde tilbake:-D Så gjenstår berre resten.
mvh.Runar.
[image]

Jarmann

av Siggen, søndag 21. mai 2006, kl. 20:50 (5120 dager siden) @ runastav

Hei Tenkte at du som er Jarmanfrelst kunne ha interesse av et svenskprodusert løp som er tilsalgs på QXL - Samlerobjekter og militære.

mvh
Siggen

Personlig bilde

Jarmann

av runastav, torsdag 25. mai 2006, kl. 15:33 (5116 dager siden) @ Siggen

Hei.
Dersom du bygger om ei harpunbørse, så trenger du også løpsbånd. eg er heldig og får låne originale som eg kopierer, the hard way borrer de ut av massivt stålstykke 16mm.så er det berre og skaffe albuefett og sleggefett og settja igong med skjerfil og filer.du kan sjølsagt smi eller sveise de sammen av flatjern.deler til Jarmann erkje lett og oppdrive idag, nokre særinger/samlarar sitter nok på noe som de sansynligvis aldrig får bruk for.;-)
mvh.Runar.
[image]

Jarmann

av Siggen, torsdag 25. mai 2006, kl. 20:25 (5116 dager siden) @ runastav

Det er masse filarbeid å lage disse banda og stø på hånda må en også være, skal resultatet bli O.K. Jeg har aldri hørt navnet FISHMOUT skjøt før - kan du forklare hvordan denne skjøten er?

mvh
Siggen

Jarmann

av Siggen, torsdag 25. mai 2006, kl. 21:02 (5116 dager siden) @ Siggen

Jeg ser at du lager banda ferig innvendig før du borer og skjærer de ut.
Det er jo veldig smart, for de er ganske tynne på oversiden og vil være vanskelig å spenne fast, uten å skade de. Jeg vil nok også gjordt ferdig den nedre delen, før jeg kuttet den løs av platen, fordi jeg da kunne spendt delen fast på en profildor mens jeg bearbeidet den tynne overdelen.

mvh
Siggen

Personlig bilde

Jarmann

av runastav, fredag 26. mai 2006, kl. 14:06 (5115 dager siden) @ Siggen

Hei siggen.
Fishmouth V skjøt er inngående forklart i den ypperlige boka:
LOCK STOCK and BARREL Volum II. Av R H McCrory. Trur eg fikk mi fra DIXIE.
Enkelt forklart så legger du den stokken som skal skjøtes på bandsaga, du har vel ei hobbysag? Bilde viser Jarmannstokken vel og merke etter den er forlengd.;-) Sage så V,en og så tilpasse forlengelsen til denne med løpet på plass sjølsagt.
mvh.Runar.[image]

Personlig bilde

Jarmann

av runastav, mandag 29. mai 2006, kl. 14:36 (5112 dager siden) @ runastav

Hei.
Snart ferdige løpsband, advarsel MYE arbeid:-|
mvh.Runar.
[image]

Personlig bilde

Jarmann

av jæger justnæs @, Kristiansand, mandag 29. mai 2006, kl. 14:50 (5112 dager siden) @ runastav

... MYE arbeid:-|

Jeg tror deg så gjerne:forkvaklet:
Må jeg få lov til å si at du slutter aldri å imponere?!
Lykke til videre, nå er det snart bare æresrunden som gjenstår.

--
Best når det smeller!

Personlig bilde

Jarmann

av runastav, torsdag 1. juni 2006, kl. 13:08 (5110 dager siden) @ jæger justnæs

Takk Jæger.
Nei farr mykje kjekt arbeid igjenn her ja.Båndfjær kan du lage av et Svenskemauser 96 båndfjær, lønn ut og sag og fil husk få vekk den Svenska kronå;-)
mvh.Runar.
[image]
[image]
[image]

Personlig bilde

Jarmann

av runastav, torsdag 8. juni 2006, kl. 10:11 (5103 dager siden) @ runastav

Hei.
Siktestol M 1884 Jarmann kan lages av en Krag 1894 siktestol.
Kapp og sveis isammen så festehullavstand blir 72mm. Bygg opp med sveis slik at du kan forme de digre buene siktestolen har. på bilde ligger Kragsikte så mitt ombygde og så originalen, så sett igong og sag,sveis og fil.
mvh.Runar.
[image]

Personlig bilde

Jarmann

av runastav, fredag 16. juni 2006, kl. 08:28 (5095 dager siden) @ runastav

Hei.
Her følger ein liten oppdatering i Jarmannrestaureringen.;-) Som dere ser så har sikteklaffhodet fått sidesikte, og kolben har fått sitt sidekorn. Gamle Jarmann var vel redde svennsjenn sko kåma austante og ville då knerta de på 1000-2000 alen:-P
Kolbehetta i front er tilvirka av ein rørstubb fra ein gammel forlenger til støvsuger, ble ikkje så verst med litt bokking og sveising.

mvh.Runar
[image]
[image]

Personlig bilde

Jarmann

av runastav, søndag 18. juni 2006, kl. 11:22 (5093 dager siden) @ runastav

Hei.
Magrør kan du kjøpe sjå www.sloyd-detaljer.no
De har tynnvegga messinrør i dim.18x16mm skulle egentlig vært ca.16,7mm innvendig.Men ser ut så løperen stopper i stoppefalsen i kassen. Magasinfjær kan du kjøpe hos www.midwaynorge.com
Wolff Tubular Magazine Spring 44-40, 45-70 45-90 passer ypperlig;-)
Så var det avstengeren for sleiven/heisen. Den har mildt sagt ukurante gjenger,1/4x30 men du kan ofre en skjefteskrue til Lee Enfield #1 MK 3 rifla de har samme stigning/dim.Nå står utstøteren for tur.[image]
mvh.Runar

Personlig bilde

Jarmann

av runastav, torsdag 22. juni 2006, kl. 12:12 (5089 dager siden) @ runastav

Hei.
Finito finale, børsa ble ikkje verst den i forhold til den strøkne som er verdt et femsifra beløp.:-) Så Jarmannmekkerar legg ut bilder av prosjektene dere jobber med.
mvh.Runar.
[image]
[image]

Personlig bilde

Jarmann

av runastav, søndag 23. desember 2007, kl. 12:35 (4540 dager siden) @ runastav

Hei alle svartkruttfans.
I motsetting til Jægers flintlåsjuleinnskyting, så valgte eg min karabinversjon av ombygd harpunbørse ble ikke så verst.
Dersom interesse for denne ombygging så får vi ta det etter jul...
God helg!
mvh.
Runar

[image]

Jarmann

av chiefen, søndag 23. desember 2007, kl. 21:08 (4539 dager siden) @ runastav

Nok en gang stum av beundring!

Jarmann

av springfield @, rogaland, søndag 23. desember 2007, kl. 21:48 (4539 dager siden) @ chiefen

Nok en gang stum av beundring!

Du er ikke alene !!, Mr. Stava er i mine øyen noe av det ypperste innnen rework av gammle muskedundere

God Jul Til dere alle og et heidundrendes godt svartkrutt år

Personlig bilde

Jarmann

av runastav, fredag 4. januar 2008, kl. 21:07 (4527 dager siden) @ springfield

Hei Jarmannfrelste!
Når du skal bygge en karabin utav harpunbørsa med godt løp så kan du ha nytte av dette.
Jeg dissekerte et totalt utskutt/vrakløp harpun og fant da at gamlingene på Kongsberg har sylinderdreid løpene fra der foringen starter, altså ca 21mm helt inn til løpsbrøstingen.
Så jeg valgte og la det bakerste stykket være inntakt 55mm forover så hulkile og 23mm fra der og 170mm fra brøsting, der blir da bakre band sjå bildene så er det enkelt.;-) Magrør ja, fikk tips av ein kompis at Claes Olson hadde gardinstenger i rustfritt 18mm utv med TYNNT gods perfekt for dette bruk, kan dreies noe ned for tilpassing i låskassen.[image][image]
Mvh.
Runar

Personlig bilde

Jarmann

av AndersG ⌂ @, Melbu / Kalsnes - Vesterålen, onsdag 28. april 2010, kl. 13:26 (3683 dager siden) @ runastav
redigert av AndersG, onsdag 28. april 2010, kl. 13:33

Syns det ble litt stille i denne fine tråden, så jeg ble rett og slett nødt til å gjøre noe selv, og endelig fikk jeg et akutt tilfelle av arbeidslyst samt litt tid til overs i går kveld.
Ikke stort ble utrettet, men fikk iallefall avharpunifisert pipa. Og det er jo iallefall en start.

Baksiktet ligger bare der for å så hvordan det ble, og må nok enten bearbeides mye eller byttes ut med noe annet..
[image]

Planen er å skjøte stokken, tilpasse kolben litt (den er litt kort til meg) og så bruke den som mal for fresing av en ny stokk i bjørk..

Det går ikke så fort - men det går.

--
Umulige ting tar bare litt lengre tid..

Personlig bilde

Jarmann

av The Norwegian ⌂ @, Vestfold, onsdag 28. april 2010, kl. 21:50 (3682 dager siden) @ AndersG

Denne Jarmann karabin tråden er utrolig intresant, håper dere følger opp med flere slike prosjekter. AndersG, jeg gleder meg til å se oppfølgeren på prosjektet ditt:) Ta masse bilder under veis, slik at vi kan holdes på tå og hev.

--
Min hjemme side http://www.gammlevaapen.net
Formann i Søndre Vestfold Svartkruttlaug
Net side til svartkrutt klubb i Vestfold www.sondrevestfoldsvartkruttlaug.net

Personlig bilde

Jarmann

av jke @, Wisconsin US, torsdag 31. desember 2015, kl. 18:29 (1609 dager siden) @ runastav

Happy New Year one and all and Joy to the World.

More Jarmann work in progress, over one year of spare time used up so far :-D

Before,
[image]

Stock making,
[image]

So far, with more work to do. Swedish Jarmann barrel,
[image]

Next to a Swede,
[image]

Med vennlig hilsen, John

Jarmann

av Old Colt @, torsdag 31. desember 2015, kl. 19:39 (1609 dager siden) @ jke

Holy cow... that was one year well spent!! :-D

Happy New Year to you!!

Personlig bilde

Jarmann

av runastav, torsdag 31. desember 2015, kl. 20:40 (1609 dager siden) @ Old Colt

Very nice John!
Mvh Runar

Personlig bilde

Jarmann

av jke @, Wisconsin US, torsdag 31. desember 2015, kl. 20:52 (1609 dager siden) @ runastav

Thank you kind gentlemen.:-D

And Runar, I could not have done it without your inspiration. If it was not for you and many others good people from this forum I would not know how to start. :clap:

Best wishes, John

Personlig bilde

Jarmann

av krutnarr ⌂, Søgne, torsdag 31. desember 2015, kl. 21:49 (1609 dager siden) @ jke

Wow.
It was a truly great piece of work. Congratulations .
Happy New Year John

--
Besøk meg på www.krutnarr.no
Mail meg på: krutnarr@krutnarr.no

Personlig bilde

Jarmann

av Mr. Pitt @, Minnesund, torsdag 31. desember 2015, kl. 22:00 (1609 dager siden) @ krutnarr

Det finnes en her, han har også hylser.

http://www.joesalter.com/category/products/Rare-Swedish-Jarmann-Model-1884-Naval-Rifle

--
Old gunfighters never die, we just go on smellin like black powder.

Personlig bilde

Jarmann

av jæger justnæs @, Kristiansand, søndag 24. februar 2008, kl. 21:06 (4476 dager siden) @ runastav

Så Jarmannmekkerar legg ut bilder av
prosjektene dere jobber med.
mvh.Runar.

Jeg kan ikke svare som Jarmannmekker men har endt opp med et av dine prosjekter, runastav. Moro å endelig få tak i en bra Jarmann til skyting og stas. Det eneste jeg har bidradd med er treverket som er amerikansk valnøtt. Jeg beisa originalskjeftet littegrann i dag for å utlikne fargeforskjellen. Denne pipa er fabrikkny erstatningspipe, sannsynlig bare skutt de fem skuddene runastav har testet den med. Enkelte deler er originale, andre er tilpasset. Jeg husker ikke helt hvilke som er originale. Uansett, her er noen bilder av rifla.

Stokken skjøtes:
[image]

Det er den nærmeste...
[image]

Test fra produsenten, 5 skudd knestående på gode 40m
[image]

Fint K-stempel på pipa
[image]

Ble litt jevnere farge. Før/etter:
[image] [image]

Det kommer flere bilder når jeg får hylser og skutt med herligheten:-)

--
Best når det smeller!

Personlig bilde

Jarmann

av The Norwegian ⌂ @, Vestfold, torsdag 16. juli 2009, kl. 00:15 (3969 dager siden) @ jæger justnæs

Jeg sitter å koser meg med hobby smed bildene og er ufattelig imponert over de som har bidratt de siste åra med en masse store og tunge prosjekter. Takker så mye for inspirasjon. Har en drøm om å få bygd opp en lik " karabin " som er bygget her. Men hvor mye kan en ta av stålet på en M-28 tro? Tenker på for å få profilen mest mulig lik en orginal, ser jo at det er håp i hengendes snøret. Selv for en tolv tommel tott mann som meg, filing og borring er jo tidkrevendes og tærer sikkert på tolmodigheten. Jeg har hatt en del slike M-28 børser på handa det siste året og kunne tenke meg å prøvd å få en sånn til med tips fra dere og hjelp av en kyndig kompis.

Hylser og kuler er jo ikke noe problem, det har jeg masser av og die sett er i hus. Så det er den andre biten som er litt kilen. Men etter å ha sett en mengde prosjekter her på forumet, så tar jeg endelig skrittet ut og skal finne meg en M-28 som ikke er så fin utvendig, men bra i løp.

Ser jo det er mulig å lage det meste til denne, så ingen ting er umulig, bare en masse arbeid.

Personlig bilde

Jarmann

av Hand, fredag 23. oktober 2009, kl. 16:49 (3869 dager siden) @ The Norwegian

Fikk byttet til meg Jarmankarabinen. Har fått lagt på litt finnish både på stål og tre slik at den ser mer ferdig ut. Morsom børse: utrolig hendig og tar liten plass.
Kom også over en jaktombygget svenske-Jarman. Skjeftet var spikket om til noe pistolgreplignende saker. En bit furu var faktisk spikret fast med dykkert. Magasinrøret dinglet ut gjennom åpningen i det avsagde forskjeftet. Avtrekkermekanismen/sluttstykket var heller ikke tipptopp. Trebiter fra en gammel perkrifle berget kolben slik at den nå ser "normal" ut. Forskjeftet er tettet i forkant slik at magasinrøret er omsluttet (av forskjeftet). Det gjenstår å lage skikkelig løpsbånd. Nummer på denne er X05 og men jeg har også en militær versjon nr. X08. Kom helt tilfeldig over dem, en i Rogaland og en i Illinois-verden er liten :knegge:

[image]

[image]

[image]

Personlig bilde

Jarmann

av The Norwegian ⌂ @, Vestfold, fredag 23. oktober 2009, kl. 19:44 (3869 dager siden) @ Hand

Skal si denne Jarmann karabinen var snobbette, stilig liten sak. Har du gjort alt selv? Det er mye dyktige folk her, det er det liten tvil om.

Personlig bilde

Jarmann

av Hand, lørdag 24. oktober 2009, kl. 07:36 (3869 dager siden) @ The Norwegian

Som nevnt ovenfor byttet jeg til meg den norske, det er den samme som lenger oppe i tråden. Jeg fikk den "in the white" og satte i gang operasjon "Få på finish." Karabinen endret karakter da den fikk pyntet seg litt. På den norske er jeg bare ansvarlig for litt "filing og finish".
Den svenske fikk jeg i en sørgelig tilstand, og masse tresløyd og noe metall-arbeid var nødvendig for å få den i "fasong" (Selvgjort)
Har tidligere også filt fremre og bakre løpsbånd, og skjøtet skjefte til "lang- Jarmann" for å få liv i et gammelt vrak.
En karabinisert Jarmann er veldig praktisk : Tar liten plass og kan brukes som klubbe i en stridssituasjon. (Krag som klubbe ? Neppe!)
At det ikke ble mer av karabin-utviklingen av dette våpenet på 1800-tallet er litt trist (Kom vel til prototype/prøve-stadiet ?)
Svaret ligger vel i rørmagasinet.
Det kan ikke ha vært skjeftingen som stanset Jarmann, for det ser ut til å tåle mye juling før det gir opp.
Drøm : Jarmann-karabin med boksmagasin fra Remington- Lee + spor i låskassen for klips-mating.
Så et bilde i en av Haneviks bøker, der var det en kort Jarmann med magasin som så ut som om det stammet fra en Remington-Lee (I seg selv et flott våpen)

Selv om jeg slenger innom andre våpentyper som 1871/84, Rolling Block, Perk, Trapdoor, Sharps, så blir jeg straks i godt humør når det dukker opp noe "Jarmann-greier"
Har du sjekket ut den som ligger på qxl for tiden ?

Hand

Personlig bilde

Jarmann

av Hand, lørdag 24. oktober 2009, kl. 09:05 (3869 dager siden) @ Hand

Fikk en tanke : Har en ekstra hevarm til Jarmann liggende et sted.
Hva om jeg hadde bygget om denne slik at karabinen fikk bøyd hevarm ? (Kan ikke tenke meg å bøye "håndtaket" som sitter på)
Det ble vel også gjort prøver med dette i "gamle dager".
Skal se hva jeg får til og prøve å komme med nye bilder.

Hand

Personlig bilde

Jarmann

av Trond ⌂ @, Oslo (nov-mars) Brekkestø resten av året, lørdag 6. februar 2016, kl. 21:11 (1572 dager siden) @ Hand

Bildene på Jarmann karabinen din er forsvunnet og jeg fulgte ikke denne tråden lenge nok. Og jeg som trodde at jeg hadde den eneste av Jarmann-karabinene i privat eie...?

[image]

[image]

Denne må jo uansett være vesentlig enklere å lage en replika av enn infanterigeværet. Siktet og forreste båndet er mye enklere, for ikke å snakke om hevarmen.

--
Norwegian Military Small-arms 1604-WW2

Trond

Personlig bilde

Jarmann

av Hand, søndag 7. februar 2016, kl. 09:54 (1572 dager siden) @ Trond

Vakkert!

Personlig bilde

Jarmann

av jke @, Wisconsin US, lørdag 31. desember 2016, kl. 17:27 (1243 dager siden) @ Hand

Greetings All, And Happy New Year Again!

Still working on the Jarmann. Had to make the cartridge stop and the rear sight. Slow going but getting closer to the end. And the cartridge stop even works! I was very happy :clap:

[image]

[image]

What I started with for the rear sight, from a US Krag. And thank you Runar for the idea, not as nice as yours but I am trying.;-)
[image]

[image]

[image]

Personlig bilde

Jarmann

av runastav, lørdag 31. desember 2016, kl. 20:40 (1243 dager siden) @ jke

Hei John!
Its be very good !
Helsing Runar

Personlig bilde

Jarmann

av jke @, Wisconsin US, lørdag 31. desember 2016, kl. 22:32 (1243 dager siden) @ runastav

Thank you Runar, You are a good teacher.

Personlig bilde

Jarmann

av jæger justnæs @, Kristiansand, søndag 1. januar 2017, kl. 11:03 (1243 dager siden) @ jke

Looks sweet, jke. Nice work and beautiful parts. Keep up the good work :ok:

--
Best når det smeller!

RSS på tråd
powered by my little forum